Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Ζητά μόνιμο προσωπικό και χρηματοδότηση

Συναντήσεις με παράγοντες των υπουργείων Εσωτερικών και Τουρισμού

Από παλιότερη κινητοποίηση για προσλήψεις εργαζομένων
Από παλιότερη κινητοποίηση για προσλήψεις εργαζομένων
Συναντήσεις με εκπροσώπους των υπουργείων Εσωτερικών και Τουρισμού είχε τις προηγούμενες μέρες αντιπροσωπεία του δήμου Ικαρίας με επικεφαλής τον δήμαρχο, Στ. Σταμούλο, στις οποίες τέθηκαν θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους κατοίκους του νησιού, καθώς και αιτήματα της δημοτικής αρχής προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου:

«Στη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, ο δήμαρχος παρουσίασε αναλυτικά την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται ο δήμος και οι δομές του, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκήθηκε για χρόνια στους ΟΤΑ και δυστυχώς συνεχίζεται και σήμερα. Ειδικότερα, στάθηκε στα εξής: Στον οικονομικό στραγγαλισμό του δήμου, στην ανεπάρκεια της κρατικής χρηματοδότησης, που από το 2010 έως σήμερα έχει μειωθεί κατά 60%. Εθεσε το αίτημα για συνολική ενίσχυση της κρατικής επιχορήγησης, ώστε να μπορέσει ο δήμος να ανταποκριθεί στα απολύτως αναγκαία έξοδά του. Ζήτησε επίσης να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στον δήμο να προσλάβει μόνιμο προσωπικό για όλες τις δομές του, και ειδικότερα στον τομέα της καθαριότητας, της ύδρευσης και στους παιδικούς σταθμούς, ώστε να αναβαθμιστούν το έργο και οι υπηρεσίες που προσφέρει.

Ενημέρωσε τη διοίκηση του υπουργείου για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ικαρίας σχετικά με τη σχεδιαζόμενη νομοθετική ρύθμιση που αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση στην Τοπική Διοίκηση. Τέλος, έθεσε το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης του δήμου Ικαρίας για μια σειρά έργων, που αφορούν τη διαχείριση των υδάτων, καταθέτοντας υπόμνημα με την ωριμότητα αυτών των απόλυτα αναγκαίων παρεμβάσεων.

Ο γενικός γραμματέας, στις απαντήσεις του, κινήθηκε μέσα στα γνωστά ασφυκτικά πλαίσια που έχει ήδη διατυπώσει η κυβέρνηση για τα φλέγοντα ζητήματα των ΟΤΑ. Δεν παρέκκλινε από τη γενική κατεύθυνση που έχει χαραχτεί το περασμένο διάστημα και, στο όνομα της δημοσιονομικής δαπάνης, δεν δεσμεύτηκε για αναστροφή της κατάστασης στο εγγύς μέλλον.

Σχετικά με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, παρέπεμψε στις διαδικασίες που έχουν εκκινηθεί από το υπουργείο σχετικά με προσλήψεις προσωπικού κυρίως στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τους δημοτικούς προϋπολογισμούς (δηλαδή τους δημότες).

Συνέδεσε τη δυνατότητα για οικονομική ενίσχυση με τις συνολικές οικονομικές δυσκολίες του κράτους, αφήνοντας ελπίδες για ενίσχυση μόνο ως προς το θέμα των παρεμβάσεων που αφορούν την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Σχετικά με τη διοικητική μεταρρύθμιση, ενημέρωσε ότι το φθινόπωρο θα κατατεθεί το τελικό σχέδιο νόμου αλλά δεν θα συμπεριλαμβάνει χωροταξικές αλλαγές πλην κάποιων κραυγαλέων περιπτώσεων».

Στο υπουργείο Τουρισμού

Στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Τουρισμού, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τα προβλήματα που προκαλούν οι υπηρεσίες του υπουργείου (ειδικότερα η αρμόδια επιτροπή) στη διαδικασία αναγνώρισης των ιαματικών πηγών Ικαρίας, καθώς και αυτό της αδειοδότησης του καταφυγίου τουριστικών σκαφών Αγίου Κηρύκου.

Αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου: «Για όλα αυτά κατατέθηκαν οι προτάσεις του δήμου Ικαρίας όπως έχουν διαμορφωθεί μέσα από παρεμβάσεις της διοίκησης του δήμου, και ζητήθηκε η συμβολή των υπηρεσιών του υπουργείου Τουρισμού, για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου, από την πλευρά της, αναγνώρισε τις δυσκολίες που δημιουργούν ορισμένες κρίσεις της αρμόδιας επιτροπής για τη διαδικασία αναγνώρισης των ιαματικών πηγών, και καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν από κοινού ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

Σχετικά με το θέμα της αδειοδότησης του καταφυγίου τουριστικών σκαφών, αν και δεν συμπεριλαμβάνεται στις αρμοδιότητες που εποπτεύει η συγκεκριμένη γραμματεία, ωστόσο ζητήθηκε από την γενική γραμματέα να επανέλθουμε με νεότερο έγγραφο που θα αναδεικνύουμε το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί την υπόθεση η άρνηση της Διεύθυνσης Χωροταξικού Σχεδιασμού & Υποδομών του υπουργείου Τουρισμού να εγκρίνει την τροποποίηση της χωροθέτησης του κτιρίου διοίκησης του καταφυγίου, που έχουν από κοινού ζητήσει ο δήμος Ικαρίας και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ