Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μας φώτισε...

Βαθυστόχαστες αναλύσεις σαν κι αυτές που ακούσαμε χτες το πρωί από την ΕΡΤ είναι ...ανεκτίμητες. Ετσι, μάθαμε ότι κριτήριο της εξωτερικής πολιτικής της διακυβέρνησης Τραμπ είναι οι ...συμβουλές της κόρης και του γαμπρού του! Οτι ο Τίλερσον είναι καλύτερος γνώστης της εξωτερικής πολιτικής, ότι ο Τραμπ συγκρούεται με το «σύστημα» Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων και διάφορα άλλα, ανάμεσα σε αποκομμένες πλευρές των γεγονότων (δεντράκια δηλαδή που κρύβουν το δάσος) και κουτσομπολίστικα σχόλια. Τα πάντα δηλαδή για να κρυφτεί η ουσία, η όξυνση δηλαδή των αντιιμπεριαλιστικών αντιθέσεων ανάμεσα στα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας κ.ά. Και βέβαια, κουβέντα για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει με θέρμη σε αυτούς τους ανταγωνισμούς μέσα στο ΝΑΤΟικό πλαίσιο. Μας φώτισε δηλαδή η ΕΡΤ ...για άλλη μια φορά.

Ευρύτερες διεργασίες

Στα απόνερα της κόντρας κυβέρνησης - ΝΔ πάνω στην κάλπικη διαχωριστική γραμμή «πρόοδος - συντήρηση», διαβάζουμε στο κύριο άρθρο της χτεσινής Αυγής: «Βεβαίως, η ΝΔ δεν ήταν η μόνη που αντέδρασε στις δηλώσεις Βούτση. Τη διαφωνία του εξέφρασε και ο Πάνος Καμμένος, συνεπής με τις συνεχείς διαφοροποιήσεις του κόμματός του από την κυβερνητική πολιτική σε θέματα ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων και ανεξιθρησκείας (...) Αυτή η συνέπεια του προέδρου των ΑΝΕΛ είναι που επιβεβαιώνει το εκκρεμές πολιτικό αίτημα της συγκρότησης ενός προοδευτικού πόλου διακυβέρνησης όταν η χώρα τελειώσει με το καλό με την περιπέτεια του Μνημονίου». Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης είχε μιλήσει κι αυτός για την ανάγκη διαλόγου, με στόχο τη σύμπηξη ενός «προοδευτικού χώρου» διακυβέρνησης, δείχνοντας προς τις δυνάμεις της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας, όπου υπάρχει μεγάλη κινητικότητα. Είναι επομένως βέβαιο ότι η αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ πάνω σε πλαστές διαχωριστικές γραμμές, όπως αυτές που βλέπουμε να πυκνώνουν τελευταία, πέρα από τον αποπροσανατολισμό του λαού και τη συγκάλυψη της στρατηγικής τους ταύτισης, υπηρετεί και ευρύτερους «μετασχηματισμούς» που κυοφορεί η ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος, πάντα για τη σταθερότητα της αστικής διακυβέρνησης και την απρόσκοπτη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

«Αξιολόγηση»

Ενα νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ προέκυψε εσχάτως και αυτό αφορά το θέμα της «αξιολόγησης» στο Δημόσιο. Η ΝΔ καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν κάνει την «αξιολόγηση», ο δε ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι για το ότι δεν προχωρά η «αξιολόγηση» φταίει η ΝΔ που υποκινεί την αποχή των δημοσίων υπαλλήλων από τη διαδικασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει επίσης πως η δική του «αξιολόγηση» είναι καλύτερη από της ΝΔ, επειδή δεν προβλέπει απολύσεις και μειώσεις μισθών. Ας κρατήσουμε πάντως ότι αμφότερες οι πλευρές θέλουν να υλοποιηθεί η διαδικασία, παρά τις όποιες διαφορές μπορεί να έχουν οι προτάσεις τους. Και το λέμε αυτό γιατί οι εργαζόμενοι πρέπει να δουν την ουσία της υπόθεσης, πίσω από το παραβάν της αντιπαράθεσης. Και η ουσία είναι ότι το γενικό κριτήριο της «αξιολόγησης» εργαζομένων και υπηρεσιών είναι το αν και σε ποιο βαθμό υλοποιούνται οι κατευθύνσεις ενός θεσμικού πλαισίου που επιβάλλει την καλύτερη και ταχύτερη προσαρμογή του κρατικού μηχανισμού στις ανάγκες και τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Για παράδειγμα: Ανταποκρίνεται ένας υπάλληλος ή ένας προϊστάμενος σε όσα επιβάλλει η νομοθεσία (μνημόνια, ευρωπαϊκές Οδηγίες και νόμοι που έχουν ψηφίσει τα αστικά κόμματα και κυβερνήσεις) σχετικά με την επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης ή παροχής διευκολύνσεων σε επιχειρηματικούς ομίλους; Τότε θα παίρνει «άριστα», με όσα «κίνητρα» συνοδεύουν τις καλές του επιδόσεις. Και αντίστροφα, η αρνητική «αξιολόγηση» θα κρέμεται σαν πέλεκυς πάνω από το κεφάλι του εργαζόμενου, ακονισμένος για κάθε χρήση...

Γιορτάζουν

Η ιστοσελίδα της εσθονικής προεδρίας της ΕΕ διαφημίζει την αντικομμουνιστική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Αυγούστου στην πρωτεύουσα της χώρας, Ταλίν, εν είδει «μνημοσύνου για τα θύματα του κομμουνισμού και του ναζισμού», όπως ξεδιάντροπα προπαγανδίζει, με τις πλάτες φυσικά της ΕΕ, που ηγείται της αντικομμουνιστικής εκστρατείας. Θυμίζουμε ότι στις 2 Απριλίου του 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζήτησε την ανακήρυξη της 23ης Αυγούστου ως πανευρωπαϊκής Μέρας Μνήμης «για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων». Την ίδια ώρα, στην Εσθονία δίνουν και παίρνουν οι φιέστες από το υπουργείο Δικαιοσύνης και το «Ινστιτούτο Ιστορικής Μνήμης» που ξεπλένουν τους ναζί, ενώ στη χώρα έχει ανεγερθεί και μνημείο (!) για τους ναζί, με πρωτοβουλία του «Συνδέσμου των αγωνιστών για την ελευθερία», όπως ονομάζεται ο σύλλογος των Εσθονών που υπηρέτησαν στα χιτλερικά SS. Η δε 22α Σεπτέμβρη, μέρα που απελευθερώθηκε η πρωτεύουσα Ταλίν από τον Κόκκινο Στρατό, έχει ανακηρυχτεί ως «μέρα πένθους», επειδή σήμανε δήθεν την έναρξη της «κατοχής» για την Εσθονία. Τη μέρα αυτή, βέβαια, απαγορεύονται οι «ανάρμοστες εκδηλώσεις», που σημαίνει «σιωπή διά ροπάλου» σε όποιον θελήσει να τιμήσει την απελευθέρωση της χώρας από τους ναζί, όπως γινόταν παλιότερα στο μνημείο του Σοβιετικού στρατιώτη - απελευθερωτή. Βέβαια, όχι μόνο η Εσθονία, αλλά συνολικά οι χώρες της Βαλτικής πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια ξεπλύματος του ναζισμού, με τις ευλογίες πάντα της ΕΕ, που έχει για επίσημη ιδεολογία της τον αντικομμουνισμό.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1716 Γεννιέται ο κληρικός Ευγένιος Βούλγαρης, από τους κύριους εκπροσώπους του νεοελληνικού Διαφωτισμού.

1935 Στον «Ριζοσπάστη» δημοσιεύεται ο απολογισμός της αντεργατικής δράσης της κυβέρνησης Τσαλδάρη - Κονδύλη μέσα σε δύο χρόνια. Ανάμεσα στα άλλα, δημοσιεύονται όλα τα ονόματα των απεργών που δολοφονήθηκαν υπερασπιζόμενοι το ψωμί τους. Οι δολοφονημένοι ανέρχονταν συνολικά σε 23: Ηράκλειο 7, Καλαμάτα 7, Αθήνα 3, Αίγιο 2, Πειραιάς 1, Παγγαίο 1, Αλιβέρι 1, Παγώνδα 1.

1943 Με διαταγή του Γενικού Στρατηγείου, ο ΕΛΑΣ μετατρέπεται σε τακτικό στρατό.

1946 Χιλιάδες λαού με τα συνθήματα «Συμφιλίωση», «Ανεξαρτησία», «Ελευθερία», πραγματοποιούν στο γήπεδο του Παναθηναϊκού μια κυριολεκτικά συγκλονιστική συγκέντρωση. Στους συγκεντρωθέντες απευθύνονται εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.

1950 Εκδίδεται η απόφαση του Στρατοδικείου για τους 61 κομμουνιστές του Δημοκρατικού Στρατού Αθήνας. Καταδικάστηκαν δύο φορές σε θάνατο οι Παντελής Κιουρτσής, Ηρακλής Μποζατζίδης, Βασίλης Παπαγιαννόπουλος, Τηλέμαχος Μεταξωτός, Ι. Ισαρης και μία φορά σε θάνατο ο Χριστόφορος Σωτηράκος.

1956 Πεθαίνει ο Αμερικανός ζωγράφος Τζάκσον Πόλοκ, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.

1962 Οι Σοβιετικοί «δίδυμοι του διαστήματος» Αντριάν Νικολάγιεφ στο «Βοστόκ 3» και Πάβελ Πόποβιτς στο «Βοστόκ 4» διανύουν 2.600.000 χιλιόμετρα και 2.000.000 χιλιόμετρα αντίστοιχα, πραγματοποιώντας περιστροφές γύρω από τη Γη σε μικρή απόσταση ο ένας από τον άλλο. Δοκιμάζουν την αντοχή του ανθρώπου στην έλλειψη βαρύτητας, καθώς και την αντοχή των διαστημοπλοίων και επιστρέφουν με διαφορά έξι λεπτών στην Καραγκάντα του Καζακστάν.

1966 Η Ινδονησία και η Μαλαισία υπογράφουν συμφωνία με την οποία τερματίζεται ο τριετής ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών.

1972 Οι Βορειοβιετναμέζοι σφυροκοπούν τη Σαϊγκόν. Την ίδια στιγμή, στο Παρίσι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ και ο Βορειοβιετναμέζος διαπραγματευτής Λε Ντουκ θα καταλήξουν σε μια πρώτη μορφή συμφωνίας για τον τερματισμό της αμερικανικής επέμβασης και τη λήξη του πολυετούς πολέμου.

1977 Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Παναμάς καταλήγουν σε συμφωνία, βάσει της οποίας η υπό αμερικανική επικυριαρχία Διώρυγα του Παναμά θα περιερχόταν στη δικαιοδοσία της χώρας το έτος 2000.

1981 Πεθαίνει ο ζωγράφος Ανδρέας Γεωργιάδης.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org