Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Η μάχη για το Συνέδριο και οι στόχοι της Ομοσπονδίας

Συνέντευξη με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Σπύρο Κοτοπούλη, λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου

Ο Σπύρος Κοτοπούλης
Ο Σπύρος Κοτοπούλης
Στα μέσα Ιούλη πραγματοποιήθηκε το εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας (ΟΑΣΝΑ). Βασικό χαρακτηριστικό των διαδικασιών που προηγήθηκαν - εκλογές συλλόγων και ανάδειξη αντιπροσώπων - ήταν η μαζική συμμετοχή αγροτοκτηνοτρόφων.

Για τη μάχη αυτή, τον τρόπο που δόθηκε, τον προσανατολισμό της και τους στόχους της Ομοσπονδίας ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον πρόεδρο της ΟΑΣΝΑ, Σπύρο Κοτοπούλη.

-- Πάνω από 1.300 αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού πήραν μέρος στη συνεδριακή διαδικασία της Ομοσπονδίας, εκλέγοντας τους αντιπροσώπους τους. Πώς έγινε δυνατή αυτή η μαζικοποίηση της συμμετοχής;

-- Το Συνέδριό μας πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιούλη και ήταν το αποκορύφωμα μιας πολύμηνης δύσκολης δουλειάς όσον αφορά τη διεξαγωγή των εκλογών σε 10 Αγροτικούς Συλλόγους και την εκλογή αντιπροσώπων για το Συνέδριο. Πάνω από χίλιοι τριακόσιοι αγροτοκτηνοτρόφοι πήραν μέρος στη συνεδριακή διαδικασία εκλέγοντας 47 αντιπροσώπους για το Συνέδριο. Πήραν μέρος τρεις νεοσύστατοι Σύλλογοι, επαναδραστηριοποιήσαμε τον Αγροτικό Σύλλογο του Αγρινίου και εντάχθηκε στη δύναμή μας και ο Αγροτικός Σύλλογος Ξηρόμερου. Εκλέχτηκε 11μελές Συμβούλιο με ανανέωση του ΔΣ που ξεπερνά το 60%.

Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι συνεδρίασαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και πήραν απόφαση από τα κάτω για τη συμμετοχή στο 10ήμερο κινητοποιήσεων στο τέλος Ιούνη που είχε εξαγγείλει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ). Εκτιμάμε πως έγινε ένα πολύ σοβαρό βήμα για την ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος στο νομό μας.

Δουλέψαμε με σχέδιο, με επιμονή και υπομονή, αξιοποιήσαμε όλους τους κρίκους εκείνους που μπορούσαν να μας φέρουν σε επαφή με περισσότερο αγροτόκοσμο, να μιλήσουμε μαζί τους για την οργάνωσή τους και το ότι η προοπτική βρίσκεται στους αγώνες. Για παράδειγμα, στην περιοχή της Μακρυνείας πιάσαμε το ζήτημα των απλήρωτων καπνοπαραγωγών από την εταιρεία «Μιχαηλίδης», έγιναν δύο συνελεύσεις, εκλέχτηκε μια Επιτροπή Αγώνα που πήρε την απόφαση να δημιουργήσει τον ενιαίο πλέον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο σε όλη την περιοχή. Η ανάγκη της οργάνωσης ερχόταν από το σύνολο των αγροτών ως το μόνο όπλο απέναντι σε αυτήν την πολιτική που μας ξεκληρίζει. Οργανώσαμε δύο παραστάσεις διαμαρτυρίας στα δικαστήρια, βγάλαμε ανακοίνωση για τις καταστροφές από τη χαλαζόπτωση στην περιοχή και τώρα προσανατολιζόμαστε να σηκώσουμε το ζήτημα της δακοκτονίας αφού ακόμα δεν έχει αρχίσει και τα κονδύλια είναι κουτσουρεμένα. Αλλο παράδειγμα είναι πως στην περιοχή του Ακτίου και της Βόνιτσας δουλέψαμε με ένα μπλόκο που είχε στηθεί πριν από δύο χρόνια στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Για 40 μέρες γίνονταν σοβαρές ζυμώσεις μέσα στους αγροτοκτηνοτρόφους και προέκυψε βέβαια ένας δυνατός Σύλλογος, με πρωτοβουλίες, όπως είναι η κατάληψη της Εφορίας της Λευκάδας. Η ένταξη στη δύναμη της ΟΑΣΝΑ των Κτηνοτροφικών Συλλόγων ήταν δουλειά χρόνων. Οι συνάδελφοί μας εκεί μας γνώρισαν μέσα από κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες που παίρναμε και εκτίμησαν τη σταθερότητα, την αγωνιστικότητα και τη σωστή γραμμή υπεράσπισης των συμφερόντων των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων. Το κύριο όμως είναι πως στα χρόνια δράσης της ΟΑΣΝΑ δεν αποκοπήκαμε ποτέ από τον κόσμο, αναδείξαμε τα προβλήματα, οργανώσαμε αγώνες, συγκρουστήκαμε με τις πολιτικές της ΕΕ και της ΚΑΠ και βεβαίως συνδεθήκαμε με το συνεπές αγροτικό κίνημα σε όλη τη χώρα.

Ποιοι είναι απέναντί μας

-- Η ΟΑΣΝΑ και το Συνέδριο έχουν ταχθεί με την ΠΕΜ και το πλαίσιο πάλης της. Ποια είναι η βάση αυτής της απόφασης;

-- Ομόφωνα όλοι οι σύνεδροι και οι παρατηρητές πήραμε την απόφαση για συμπόρευση με την ΠΕΜ υιοθετώντας και το πλαίσιο πάλης της. Στη βάση αυτής της απόφασης βρίσκεται η μάχη που δίνουμε για να ξεκαθαρίσουμε ποιους έχουμε απέναντί μας οι μικρομεσαίοι αγρότες.

Απέναντί μας είναι, πρώτα και κύρια, η ΕΕ και το εργαλείο της που λέγετε ΚΑΠ με διαχρονικούς στόχους τη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες - καπιταλιστές. Απέναντί μας είναι τα καρτέλ και οι διάφοροι μονοπωλιακοί όμιλοι, είτε για τη φυτική είτε για τη ζωική παραγωγή είτε για τα μέσα και εφόδια (φάρμακα - λιπάσματα - σπόροι - ζωοτροφές).

Απέναντί μας είναι το ίδιο το κράτος με τα απανωτά χαράτσια που μας επιβάλλει, τη μεγάλη φοροληστεία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, ακόμα και για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα χαράτσια για τον ΕΛΓΑ, το νερό, τη σήμανση των ζώων, τα βοσκοτόπια, τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ, τη δακοκτονία κ.ά.

Απέναντί μας είναι τα κόμματα του λεγόμενου ευρωμονόδρομου που υπηρετούν την ΚΑΠ, που αγωνιούν για τους βιομηχάνους, τους εμπόρους και τις τράπεζες, που ψηφίζουν όλοι μαζί μνημόνια φορτώνοντας στις πλάτες μας τα χαράτσια, που σε περιόδους όξυνσης της πάλης, μας βάζουν φραγμούς, προπαγανδίζουν ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με αγώνα, ότι οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμα, ότι δήθεν έχουμε δίκιο αλλά η χώρα βρίσκεται σε κρίση και πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη για να ξεπεραστεί, ότι οι αγώνες είναι κομματικοί και υποκινούνται, και άλλα τέτοια ιδεολογήματα. Πρέπει να προσθέσουμε βεβαίως εδώ και τον ειδικό ρόλο που έχουν αναθέσει στα μαντρόσκυλα του συστήματος, της ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, δηλαδή να λασπολογούν γενικά όλους τους αγώνες που δίνει η μικρομεσαία αγροτιά και ειδικότερα τους πιο πρωτοπόρους αγωνιστές του κινήματος, να λένε ότι οι αγώνες ξεπουλιούνται, αποκρύπτοντας και την προσπάθεια που γίνεται αλλά και τα συγκεκριμένα θετικά βήματα που έχουμε κατά καιρούς, π.χ. αφορολόγητο. Χρειάζεται μόνιμο ανοιχτό μέτωπο μαζί τους και από τον αγροτόκοσμο.

Οι αποφάσεις του Συνεδρίου επαναβεβαίωσαν πως οι μόνοι σύμμαχοί μας στον αγώνα είναι οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι, τα εργατικά συνδικάτα και οι Σύλλογοι των αυτοαπασχολούμενων που σήμερα δεινοπαθούν από τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε πάρει αρκετές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα με το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, οργάνωσης απεργιών και συλλαλητηρίων, όπως βέβαια μας έχουν συμπαρασταθεί σε όλους τους αγώνες που έχουμε αναπτύξει. Χρειάζεται το επόμενο χρονικό διάστημα μεγάλη προσπάθεια, να βαθαίνει πιο πολύ η κοινή μας δράση, να σπάσουν αντιλήψεις που κυριαρχούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μέσα στην αγροτιά. Σε αυτό βέβαια καθοριστικό ρόλο έχει παίξει η συμμετοχή των εργαζομένων και ιδιαίτερα των συνδικάτων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ στα συλλαλητήρια που έχουν γίνει στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια.

Βασικοί στόχοι

-- Από δω και πέρα, ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι που έχουν τεθεί, τα βασικά ζητήματα που ιεραρχεί η Ομοσπονδία;

-- Ιεραρχήσαμε ορισμένα ζητήματα για το επόμενο χρονικό διάστημα. Πρώτον, να λειτουργήσουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι, να συνεδριάζουν τα ΔΣ, να ενημερώνουν με συγκεντρώσεις και περιοδείες τους αγρότες, να αναδεικνύουν ζητήματα, ενδεχομένως και καινούργια προβλήματα που προκύπτουν και να απαντούν άμεσα σε αυτά και με οποιονδήποτε τρόπο, από μια παράσταση διαμαρτυρίας μέχρι και κάθοδο στο δρόμο.

Δεύτερον, ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι του νομού μας δεν έχει οργανωμένες δυνάμεις, δεν υπάρχουν Αγροτικοί Σύλλογοι που θα κινητοποιούν τους αγρότες. Είναι ένα στοίχημα για το νέο ΔΣ της ΟΑΣΝΑ να δημιουργήσουμε όρους και προϋποθέσεις που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καιρών.

Τρίτον, υπάρχει ένα κομμάτι αγροτών και κτηνοτρόφων που έχει προσωρινά συμβιβαστεί με αυτήν την κατάσταση, που βλέπει τα πράγματα μοιρολατρικά και έχει υιοθετήσει την άποψη πως σήμερα δεν γίνεται τίποτα. Πρέπει το απόστημα αυτό να σπάσει. Ενας από τους λόγους που μπορεί να γίνει αυτό είναι ότι στον αγώνα πρέπει να μπουν και οι γυναίκες αγρότισσες, θα δώσει μια πραγματική ώθηση στον αγώνα μας η συμμετοχή τους. Ηδη στην κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει μικρά βήματα, σε τρεις Αγροτικούς Συλλόγους υπάρχει εκπροσώπηση γυναικών στο ΔΣ καθώς εκφράστηκε και στο νέο ΔΣ της ΟΑΣΝΑ.

Το βασικό όμως που θα κρίνει το αποτέλεσμα του αγώνα είναι κατά πόσο η συμμαχία εργατών - αγροτών - αυτοαπασχολούμενων είναι σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω, να επιβάλει λύσεις δηλαδή έτσι που να απαλλαγούμε μια και καλή από τη φτώχεια και την ανέχεια, να παράγουμε σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχουμε σα χώρα και να καλύπτουμε τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας. Με κύριο σύνθημά μας «Στην οργάνωσή μας η δύναμη, στους αγώνες μας η ελπίδα» συνεχίζουμε στο δρόμο της ανατροπής.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org