Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΚΚΕ
Παρέμβαση για τα προβλήματα στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠαΓΝΗ

Από πρόσφατη κινητοποίηση στο ΠαΓΝΗ
Από πρόσφατη κινητοποίηση στο ΠαΓΝΗ
Tα προβλήματα της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠαΓΝΗ αφορά η Ερώτηση που κατέθεσε προχτές το ΚΚΕ και την οποία υπογράφουν οι βουλευτές Μανώλης Συντυχάκης, Γιώργος Λαμπρούλης και Σταύρος Τάσσος.

Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Η Ψυχιατρική Κλινική του ΠαΓΝΗ δέχεται ένα διαρκώς αυξανόμενο όγκο νοσηλευομένων, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί ο συνήθης αριθμός κρεβατιών και η παρουσία των ράντζων να αυξάνεται διαρκώς, αποτελώντας πλέον ένα σχεδόν μόνιμο φαινόμενο. Σήμερα, η κλινική διαθέτει στις καλύτερες συνθήκες 35 κρεβάτια για εκούσιες και ακούσιες νοσηλείες, με 2 τμήματα, βραχείας και οξέων περιστατικών. Χαρακτηριστικά, την 1/8/2017 νοσηλεύτηκαν στην Κλινική 10 ασθενείς σε ράντζα, σε χώρους ακατάλληλους τόσο για τις συνθήκες νοσηλείας, όσο και για το είδος της πάθησής τους.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε ασθενείς και προσωπικό, και επιβαρύνεται από το γεγονός ότι στην κλινική νοσηλεύονται άνθρωποι όπως π.χ. χρόνιοι υπολειμματικοί ασθενείς, που θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί σε ανάλογες δημόσιες δομές - ξενώνες, ή άνθρωποι εξαρτημένοι από ψυχοτρόπες ουσίες και αλκοόλ, που θα έπρεπε να νοσηλεύονται σε κατάλληλες δομές, οι οποίες σήμερα δεν υπάρχουν. Την ίδια στιγμή, η Κλινική διαθέτει μόνο έναν κοινωνικό λειτουργό και έναν επισκέπτη Υγείας, με αποτέλεσμα σε περίπτωση απουσίας ή κατά τις καλοκαιρινές άδειες να μην υπάρχει αντικαταστάτης.

Η ασφυκτική πίεση που ασκείται σε αυτήν την κλινική οφείλεται και στο γεγονός ότι καλείται να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της ανατολικής Κρήτης, ήτοι πάνω από 350.000 κατοίκους, οι οποίες ανάγκες κατά την καλοκαιρινή περίοδο αυξάνονται αλματωδώς εξαιτίας του τουρισμού, ενώ απαιτείται άμεσα δημιουργία ψυχιατρικής κλινικής στο Λασίθι, που σήμερα δεν υπάρχει σε κανένα από τα νοσοκομεία του νομού. Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός πως τα τελευταία 15 χρόνια, εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων διαχρονικά, κλείνουν ψυχιατρικές δομές όπως το Ψυχιατρείο Χανίων, και δεν αντικαθίστανται από νέες που να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες. Επιπλέον, ενώ υπάρχουν κάποιοι χώροι προαυλισμού για τις ανάγκες των ασθενών, δεν χρησιμοποιούνται, λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ η γενικότερη κατάσταση της Κλινικής, και από άποψη χώρων και από άποψη τεχνικών προδιαγραφών, αντιμετωπίζει χρόνια και σοβαρά προβλήματα.

Ερωτάται ο υπουργός Υγείας τι μέτρα θα λάβει:

  • Για άμεση αύξηση των διαθέσιμων κλινών στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠαΓΝΗ, με ταυτόχρονη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών, λοιπού προσωπικού).
  • Για τη δημιουργία ψυχιατρικών κλινικών και δομών καθώς και δικτύου Ψυχικής Υγείας με κατάλληλο προσωπικό, πλήρους και μόνιμης απασχόλησης.
  • Για τη δημιουργία κρατικών και δωρεάν κατάλληλων δομών - ξενώνων για χρόνιους ψυχικά ασθενείς και δομών για άτομα εξαρτημένα από ουσίες και αλκοόλ».

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org