Σάββατο 5 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το πρώτο μέρος της πρότασης

Το θέμα διεύρυνσης των κυρώσεων και στα μέλη του ΔΣ των επιχειρήσεων που δεν πληρώνουν είναι ουσιαστικό. Στην περίπτωση του «Athens Ledra» οι εργαζόμενοι διεκδικούν εδώ και ενάμιση χρόνο δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Βασικός μέτοχος και ΔΣ την έχουν γλιτώσει
Το θέμα διεύρυνσης των κυρώσεων και στα μέλη του ΔΣ των επιχειρήσεων που δεν πληρώνουν είναι ουσιαστικό. Στην περίπτωση του «Athens Ledra» οι εργαζόμενοι διεκδικούν εδώ και ενάμιση χρόνο δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Βασικός μέτοχος και ΔΣ την έχουν γλιτώσει
Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το πρώτο μέρος της τροπολογίας που κατέθεσε το ΚΚΕ και προβλέπει ότι «θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζόμενου από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης».

Το δεύτερο μέρος της τροπολογίας του ΚΚΕ προέβλεπε τη διεύρυνση της επιβολής των κυρώσεων που προβλέπονται από τον ΑΝ 690/1945 και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως και τον κύριο μέτοχο των εταιρειών. Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια, ανέφερε: «Σε ό,τι αφορά το δεύτερο μέρος της τροπολογίας, θα ήθελα να ενημερώσω ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών συνιστά ποινικό αδίκημα ήδη από αναγκαστικό νόμο του 1945. Είναι πλημμέλημα και υπάρχει και αυτόφωρη διαδικασία. Η ποινική ευθύνη υπάρχει ήδη. Εσείς προσθέτετε έναν ακόμη υπεύθυνο σ' αυτήν την περίπτωση, που λέτε ότι θα πρέπει να είναι ο βασικός μέτοχος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ανώνυμης εταιρείας». Πρόσθεσε ότι «στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα φέρουμε ένα νομοσχέδιο που θα αφορά ένα σύνολο παρεμβάσεων σε σχέση με την απλήρωτη και την αδήλωτη εργασία». Τη θέση της κυβέρνησης υποστήριξε και ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Βούτσης, ο οποίος ανέφερε ότι ήδη «υπάρχει ένα πολύ αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των εργαζομένων».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης απάντησε: «Βεβαίως, το πρώτο μέρος που έγινε αποδεκτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί θα θεωρείται βλαπτική μεταβολή η καθυστέρηση των οφειλομένων κι όταν μιλάμε για αξιόλογο χρόνο - το καταθέτουμε για μια ακόμα φορά - εννοούμε από τη μέρα παρέλευσης της δήλης μέρας έως και έναν μήνα». Πρόσθεσε ότι το θέμα, να διευρυνθούν οι κυρώσεις, είναι ουσιαστικό κι όχι νομοτεχνικό. Αυτό γιατί με τον τρόπο αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί αποτελεσματικότερα η πίεση στη μεγάλη εργοδοσία που έχει συνήθως μορφή ΑΕ, για την καταβολή των οφειλόμενων αποδοχών. Η εμπειρία από δικαστικές αποφάσεις έχει δείξει ότι η ευθύνη, με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, αποδίδεται σε έναν επιτετραμμένο υπάλληλο, ενώ τα μέλη του ΔΣ ή ο βασικός μέτοχος, που έχουν την πραγματική ευθύνη, μένουν στο απυρόβλητο.

Εφερε ως παράδειγμα τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου «Athens Ledra», οι οποίοι εδώ και ενάμιση χρόνο περιμένουν να πάρουν τα δεδουλευμένα τους και τις αποζημιώσεις τους. «Εκεί, λοιπόν, ο βασικός μέτοχος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου την έχουν γλιτώσει. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν το "μάρμαρο"», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακόμα, πριν από δυο μέρες, «το υπουργείο Εργασίας έκανε Τριμερή με τον Ζούρα και συμφώνησαν τον Αύγουστο οι εργαζόμενοι να πληρωθούν το Γενάρη. Μα, είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να αντέξουν τόσους μήνες απλήρωτοι και από την άλλη να πρέπει να είναι συνεπείς στη ΔΕΗ, στον ΕΝΦΙΑ, στην εφορία και στην επιβίωση που θα πρέπει να έχουν σαν οικογένειες; Γι' αυτό λέμε ότι το πλαίσιο δεν αρκεί και πρέπει να διευρυνθεί με αυτήν την πρόταση που έχουμε κάνει».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι με την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ «δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων, αλλά τουλάχιστον να υπάρξει έστω μία μεγαλύτερη προστασία στους εργαζόμενους». Για τη δεύτερη παράγραφο, που απορρίφθηκε, ρώτησε τη κυβέρνηση και τη ΝΔ: «Υπήρχε αυτό το νομικό πλαίσιο, αλλά πότε εφαρμόστηκε; Ας μας πείτε συγκεκριμένα παραδείγματα. Δεν μιλάω μόνο για τα δώρα Πάσχα - Χριστουγέννων, είναι κι άλλα, για τα οποία υπήρξε παρέμβαση των εποπτικών οργάνων της πολιτείας για να πάνε κάποιοι από αυτούς τους μεγάλους που χρωστάνε πολλούς μήνες δεδουλευμένα στο αυτόφωρο και να πληρώσουν πρόστιμα;».

Την τροπολογία υπερψήφισαν, πέρα από το ΚΚΕ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι ΑΝΕΛ. Η Ενωση Κεντρώων και το Ποτάμι ψήφισαν «παρών». Το μοναδικό κόμμα που καταψήφισε την τροπολογία, δηλαδή αυτό το ελάχιστο μέτρο υπέρ των εργαζομένων, ήταν η ναζιστική Χρυσή Αυγή, θέλοντας προφανώς να επιβεβαιώσει το ρόλο της ως μαντρόσκυλου της εργοδοσίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ