Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ανησυχία για το θέμα της σχολικής στέγης

Την έντονη ανησυχία της για μια σειρά εξελίξεων στο ζήτημα της σχολικής στέγης εκφράζει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, μετά και από τη σύσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα με αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΑΣΓΜΕ και του Σωματείου Εργαζομένων στις «Κτιριακές Υποδομές» (ΚτΥπ ΑΕ), όπου έγινε αλληλοενημέρωση για τα θέματα που αφορούν κυρίως τις κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων.

Οπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, «η υπαγωγή της ΚτΥπ στο υπερ-Ταμείο αποκρατικοποιήσεων και η αναμενόμενη διοικητική αναδιάρθρωση μέσα στον Αύγουστο αποδυναμώνουν ακόμα περισσότερο τον κρατικό (αλλά και τον κοινωνικό) έλεγχο τόσο ως προς τις προδιαγραφές, την ποιότητα μελέτης και κατασκευής και τη χρηματοδότηση κατασκευής των νέων σχολικών κτιρίων όσο και ως προς τον απαιτούμενο εξοπλισμό λειτουργίας τους. Ταυτόχρονα, παραμένει αδιευκρίνιστη η πρόθεση του υπερ-Ταμείου για τη διάθεση των περίπου 2.000 σχολικών κτιρίων που παραμένουν στην ιδιοκτησία της ΚτΥπ και βρίσκονται σε διαδικασία παράδοσης, αλλά και των 150 περίπου οικοπέδων που προορίζονται για την κατασκευή σχολείων σε αυτά».

Οι εκπρόσωποι των γονιών χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη και επικίνδυνη» την καθυστέρηση του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου, ιδιαίτερα σε μία περιοχή και μία περίοδο αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας, όπως έδειξαν και οι πρόσφατοι σεισμοί στη Λέσβο και στην Κω, όπου ένα σχολείο κατέρρευσε και άλλα έπαθαν σημαντικές βλάβες στον φέροντα οργανισμό τους.

Σχετικά με την κατασκευή σχολικών κτιρίων με ΣΔΙΤ, η Ομοσπονδία σημειώνει πως «αντιβαίνει τις ανάγκες των παιδιών μας για δημόσια, δωρεάν, σύγχρονα και ασφαλή σχολεία. Τα κτίρια που έχουν παραδοθεί με καθυστέρηση μίας δεκαετίας έχουν μεγάλες ελλείψεις σε εξοπλισμό, απαιτούν υπέρογκες δαπάνες λειτουργίας τις οποίες πρέπει να πληρώνουν οι κατά τόπους δήμοι, οι συμβάσεις δεν δίνονται στα όργανα των γονέων και τα Δημοτικά Συμβούλια, η δυνατότητα αξιοποίησής τους τις ώρες που δεν λειτουργούν (απόγευμα) περνά από την έγκριση ή μη του επιχειρηματικού ομίλου που τα έχει κατασκευάσει. Το κόστος κατασκευής υπολογίζεται περίπου 3 φορές ακριβότερο από το κόστος κατασκευής με διαγωνισμό Δημοσίου».

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής δηλώνει την αντίθεσή του στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. «Για εμάς, τα σχολικά κτίρια, τόσο τα νέα που απαιτούνται να κατασκευαστούν όσο και υπάρχοντα που χρήζουν ελέγχων, συντήρησης και επισκευών, αποτελούν μέσο για την ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών μας, για τη δημιουργία νέων ανθρώπων που θα μπορούν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους», τονίζουν οι γονείς σημειώνοντας πως θα συνεχιστούν οι από κοινού δράσεις με το Σωματείο Εργαζομένων στις ΚτΥπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ