Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
Τηλεόραση
Το κουκλόσπιτο της Νόρας

Η Κλερ Μπλουμ και ο Αντονι Χόπκινς, στην ταινία «Το κουκλόσπιτο»
Η Κλερ Μπλουμ και ο Αντονι Χόπκινς, στην ταινία «Το κουκλόσπιτο»
Από τα ταγκό του Αστορ Πιατσόλα, μέχρι το επαναστατικό κλίμα του σπιτιού της «κούκλας» του Ερρίκου Ιψεν και του «θείου Βάνια» στο Μπροντγουέι μας ταξιδεύουν οι ταινίες του Σαββατοκύριακου.

«Ο Νότος», σε σκηνοθεσία Φερνάντο Σολάνας.

Η ταινία βασίζεται στο θέμα της επιστροφής του εξόριστου «Οδυσσέα» στη μυθική Ιθάκη, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Αργεντινή μετά την πτώση της χούντας. Ενας πολιτικός κρατούμενος αποφυλακίζεται και με ανάμεικτα συναισθήματα επιθυμίας και φόβου επιστρέφει στο σπίτι του. Περπατώντας νύχτα, οι έρημοι δρόμοι της γειτονιάς του, του φέρνουν στο μυαλό αναμνήσεις και φαντάσματα από το παρελθόν, ενώ τα ταγκό του Αστορ Πιατσόλα κάνουν τα βήματά του χορευτικά... «Ο Νότος» είναι μια όμορφη και μελαγχολική ταινία, είναι ο θρίαμβος της ζωής απέναντι στο θάνατο, της αγάπης απέναντι στη μικροψυχία και της ελευθερίας απέναντι στην καταπίεση. Η ταινία απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών, το βραβείο Διεθνούς Κριτικής στο Φεστιβάλ του Ρίο ντε Τζανέιρο, το βραβείο καλύτερης ταινίας στα Φεστιβάλ της Αβάνας, του Μπιαρίτζ και της Νορβηγίας. Παίζουν: Σούσου Πεκοράρο, Μίγκουελ Ανχελ Σόλα, Φιλίπ Λεοντάρ (Σάββατο, ΝΕΤ, 22.00).

«Ο Βάνια στο Μπρόντγουεϊ», σε σκηνοθεσία Λουί Μαλ.

Ενας θίασος προβάρει το «Θείο Βάνια» σε θέατρο της 42ης Οδού της Νέας Υόρκης. Ενα παγκάκι, ένα τραπέζι, μερικά φλιτζάνια τσαγιού είναι αρκετά για διακόσμηση. Οι ηθοποιοί φορούν τα καθημερινά τους ρούχα. Κι όμως, αν αφεθείς να παρασυρθείς με τη μαγεία της παράστασης, νιώθεις τα πάντα: Τη ρωσική εξοχή και την πικρή νοσταλγία του Τσέχοφ και το χρόνο που βαραίνει πάνω στους χαρακτήρες. Ενα φιλμ του Λουί Μαλ γύρω από τη θεατρική παράσταση του Γκρέγκορι, που πρωτοπαίχτηκε στο Μπρόντγουεϊ το 1990. Παίζουν: Γουάλας Σον, Τζούλιαν Μουρ, Λάρι Πάιν, Μπρουκ Σμιθ, κ.ά. (Σάββατο, ΝΕΤ, 00.30).

«Το κουκλόσπιτο», σε σκηνοθεσία Πάτρικ Γκάρλαντ.

Η Νόρα με τον παιδιάστικο χαρακτήρα αναγκάζεται να μεγαλώσει απότομα, όταν ο σύζυγός της απειλείται με εκβιασμό. Ακόμη κι όταν καταφέρνει να βγάλει τον ξεροκέφαλο άντρα της από το δίλημμά του, εκείνος αρνείται να την πάρει σοβαρά... Κατόπιν τούτου η Νόρα, σε μια έξαρση φεμινιστικής διέγερσης, χτυπάει δυνατά την πόρτα στην εύθραυστη ύπαρξη του σπιτιού της και με τον τρόπο αυτό ρισκάρει την καταστροφή, όταν ξαφνικά και δραματικά επιβάλλει την ανεξαρτησία της στον άντρα της, που την αντιμετωπίζει με αλαζονεία. Από μια γυναίκα που έχει υποκύψει στους άντρες, μετατρέπεται σε μια γυναίκα αποφασισμένη να δείξει τη δύναμή της. Η ταινία είναι βασισμένη στο θεατρικό έργο του Ερρίκου Ιψεν, του 19ου αιώνα, που αναφέρεται στον αγώνα μιας γυναίκας για ανεξαρτησία. Πρωταγωνιστούν: Ελεν Μπλατς, Κλερ Μπλουμ, Εντιθ Εβανς, Κίμπερλι Χάμπτον, Αντονι Χόπκινς, Αννα Μάσεϊ (Κυριακή, ΕΤ-3, 22.00).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αφιέρωμα στον Ζυλ Ντασέν(2010-05-06 00:00:00.0)
«Παιχνίδι» αλλαγής ρόλων(2009-10-21 00:00:00.0)
Ο «Χρυσός Φοίνικας» στον «Ελέφαντα»(2003-05-27 00:00:00.0)
Με τον Βάνια του Λουί Μαλ(2002-06-28 00:00:00.0)
Στο ρυθμό του «τανγκό»(2001-04-22 00:00:00.0)
Μια παράσταση στην οθόνη(1995-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ