Πέμπτη 27 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ωθηση στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση

Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής συνεχίζεται η συζήτηση του σχεδίου νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει ανακοινωθεί, το σχέδιο νόμου «Οργάνωση και λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την Ερευνα και άλλες διατάξεις» θα εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα 31 Ιούλη.

Πρόκειται για την προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει αναδιαρθρώσεις που συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα της στρατηγικής για αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και δεν απαντούν στα πραγματικά προβλήματα και ανάγκες των νέων που σπουδάζουν, των ιδρυμάτων που στενάζουν κάτω από το βάρος της υποχρηματοδότησης. Τον χαρακτήρα αυτό ανέδειξε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων το ΚΚΕ, το οποίο καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Οπως επισήμανε, μεταξύ άλλων, στη χτεσινή συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, από το πρώτο ακόμα άρθρο προβάλλει καθαρά ο αντιδραστικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου αφού διατηρείται η αναχρονιστική διάκριση της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και δίνεται η δυνατότητα σε αυτά να οργανώνουν 2ετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Οπως σημείωσε, τα προγράμματα κατάρτισης, εξ αποστάσεως μάθησης και τα ξενόγλωσσα προγράμματα βάζουν για τα καλά τα ιδρύματα στην τεράστια κερδοφόρα αγορά της κατάρτισης, ενισχύοντας τη σχέση πωλητή - πελάτη με τους φοιτητές τους. Επισήμανε παράλληλα πως εργαλείο για την επιχειρηματική δράση των ιδρυμάτων αποτελεί και η αγορά των μεταπτυχιακών, παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης ότι εξασφαλίζει την πρόσβαση σε αυτά.

Στην τοποθέτησή του πάνω στους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση ψάχνει πιο αποτελεσματικά όργανα διοίκησης με τα κριτήρια και τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, ότι αποτελεί επίφαση δημοκρατίας η συμμετοχή των φοιτητών στα διοικητικά όργανα, τη στιγμή που η πολιτική της κυβέρνησης ρημάζει τα δικαιώματά τους στη φοιτητική μέριμνα και ως μελλοντικών εργαζομένων. Αναφέρθηκε ακόμη στην περαιτέρω κατηγοριοποίηση των πτυχίων που προωθείται μεγαλώνοντας την ανασφάλεια των πτυχιούχων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στάθηκε επίσης στο άρθρο που κωδικοποιεί την αποστολή των ΑΕΙ, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδιώκει την προσαρμογή των ΑΕΙ και όλης της Εκπαίδευσης στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας των αποφοίτων - εργαζομένων και στόχο την κερδοφορία των αφεντικών. «Η δική μας απάντηση έχει αφετηρία και σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων, την υπεράσπιση και διεύρυνση όλων των δικαιωμάτων τους, εργασιακών - μισθολογικών - ασφαλιστικών, τη στοχοποίηση του σημερινού εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος που εσείς υπερασπίζεστε με νύχια και με δόντια, αλλά και κάτι ακόμα: Την απελευθέρωση της επιστήμης από την καπιταλιστική αιχμαλωσία που διαστρέφει τη βαθιά κοινωνική της αποστολή και τη μετατρέπει σε γιουσουφάκι των καπιταλιστών», σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ