Τετάρτη 26 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΑΣΣΟΣ
Επιβεβαιώνονται οι σοβαρές ελλείψεις αντισεισμικής προστασίας

Στη χτυπημένη από το σεισμό Κω βρέθηκε για διήμερη περιοδεία ο βουλευτής του Κόμματος

Διήμερη περιοδεία στην Κω πραγματοποίησε χτες και προχτές ο βουλευτής του ΚΚΕ και σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, όπου είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά τα προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού μετά τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Παρασκευής.

Ο βουλευτής του Κόμματος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, όπως το λιμάνι, που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, αλλά και το μπαρ, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο τουρίστες το βράδυ που χτύπησε ο Εγκέλαδος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο κτίριο χτίστηκε πριν από τον μεγάλο σεισμό του 1933, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε περάσει από τους απαραίτητους ελέγχους και δεν είχε ενισχυθεί προκειμένου να αντέξει σε μια ισχυρή δόνηση.

Η περιοδεία περιλάμβανε συναντήσεις με τον δήμαρχο του νησιού, Γιώργο Κυρίτση, τον έπαρχο, Γιώργο Χαλκιδιό, και επίσκεψη στο νοσοκομείο, όπου ο Στ. Τάσσος συζήτησε με τον διοικητή και με εργαζόμενους, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή έδωσαν μεγάλη μάχη για να περιθάλψουν τους δεκάδες τραυματίες.

Ανάμεσα στις πληγές που μετράει ο λαός της Κω είναι και οι πάνω από 100 εργαζόμενοι των 5 ξενοδοχείων που έκλεισαν στην πόλη. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι στον «αέρα» καθώς δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία ώστε να αποζημιωθούν. Σε μια βραδιά οι εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους και δεν υπάρχει πρόβλεψη ούτε για έκτακτη επιδότηση. Το ΚΚΕ διεκδικεί να μη χάσουν οι εργαζόμενοι κανένα εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα και να μην αντιμετωπίσουν καμιά δυσκολία για την επιδότηση της ανεργίας, να έχουν και αυτοί την όποια ευνοϊκή μεταχείριση τύχουν οι σεισμόπληκτοι για δάνεια και άλλες υποχρεώσεις.

Από τη συνέντευξη Τύπου
Από τη συνέντευξη Τύπου
Από την ενημέρωση που έλαβε ο Στ. Τάσσος από τις τοπικές αρχές προκύπτει ότι έγιναν 650 αιτήσεις για έλεγχο κτιρίων (σπίτια, καταστήματα κ.λπ.) του νησιού. Υπογραμμίζεται το πρόβλημα των οικογενειών που δεν μένουν στα σπίτια τους καθώς από τους ελέγχους κρίνονται μη κατοικήσιμα και ιδιαίτερα ευάλωτα στους μετασεισμούς που είναι σε εξέλιξη. Για τις οικογένειες στα συγκεκριμένα σπίτια, που σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία ήταν 23 από τα 60 που ελέγχθηκαν, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη διαμονή σε άλλα καταλύματα. Σοβαρά προβλήματα προκύπτουν και για τρία από τα σχολεία του νησιού, που άμεσα πρέπει να αποκατασταθούν.

Στο προσκήνιο η αντισεισμική θωράκιση

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Στ. Τάσσος, χτες, στα γραφεία του Κόμματος, αναλύθηκαν τόσο τα δεδομένα του σεισμού και της μετασεισμικής ακολουθίας όσο και οι θέσεις του ΚΚΕ για την αντισεισμική θωράκιση. Σημειώθηκε ότι η κατάσταση δεν είναι καλή, κυρίως σε ό,τι αφορά τα δημόσια κτίρια, π.χ. σχολεία, και αναδείχθηκε ότι πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και να δοθούν οι απαραίτητες αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Εισηγητικά, ο Στ. Τάσσος αναφέρθηκε στις σοβαρές ελλείψεις της αντισεισμικής θωράκισης στην Ελλάδα, που επιβεβαιώθηκαν τόσο με το σεισμό της Κω όσο και της Λέσβου τον προηγούμενο μήνα. Σημείωσε ότι οι θάνατοι και οι μεγάλες καταστροφές φέρνουν στο προσκήνιο το σοβαρό αυτό ζήτημα και ανέδειξε ότι τέτοια έργα δεν είναι «επιλέξιμα» για χρηματοδότηση από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ, επειδή δεν αποφέρουν κέρδη στους μονοπωλιακούς ομίλους. Ο βουλευτής του Κόμματος παρέθεσε επίσης στοιχεία που δείχνουν πόσο εκτεθειμένος είναι ο πληθυσμός σε σεισμικά φαινόμενα. Ανέφερε ότι το 80% των 4.000.000 κτιρίων της χώρας έχουν κτιστεί πριν από το 1985, δηλαδή πριν τεθεί σε εφαρμογή ο σύγχρονος αντισεισμικός κανονισμός. «Υπάρχουν, επίσης, εκτιμήσεις ότι το 50% των νοσοκομειακών κτιρίων, δηλαδή κάπου 300, ανεξάρτητα από στατικής πλευράς κτίρια, χρειάζονται λεπτομερέστερο έλεγχο ή και παρέμβαση», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ στάθηκε ειδικά στους χώρους δουλειάς, που τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν πολύ μεγαλύτερη τρωτότητα.

Καταλήγοντας ο Στ. Τάσσος ανέφερε:

«Η αντισεισμική θωράκιση και η ελαχιστοποίηση του σεισμικού κινδύνου, αλλά και γενικότερα η θωράκιση από φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες και πυρκαγιές, είναι υπόθεση λαϊκής πάλης. Αλλά πρέπει να είναι καθαρό ότι μόνο η εξουσία που δεν θα αντιμετωπίζει τη γη ως εμπόρευμα, αλλά ως κοινωνικό αγαθό που ανήκει σε όλο το λαό, που θα υλοποιεί προγράμματα λαϊκής στέγης, παρέχοντας στους εργάτες και τις οικογένειές τους ασφαλείς χώρους κατοικίας, εργασίας, άθλησης, ψυχαγωγίας, με κεντρικό σχεδιασμό, μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Υποδομές δηλαδή στηριγμένες στην κοινωνική ιδιοκτησία και ενταγμένες στον κεντρικό σχεδιασμό. Μια πολιτική εξουσία και οικονομία που θα λειτουργούν με αποκλειστικό κριτήριο την κάλυψη των αναγκών και την προστασία όλης της κοινωνίας.

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς να πάρουν άμεσα όλα τα επείγοντα μέτρα, όπως: Αμεση φροντίδα και περίθαλψη των τραυματιών και ιδιαιτέρως των ηλικιωμένων και των ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, που δεν μπορούν ή διστάζουν να μείνουν στα σπίτια τους. Αμεση αποζημίωση και φροντίδα για διαμονή σε ασφαλή καταλύματα, για όσο χρόνο χρειάζεται, όσων τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. Μέτρα ανακούφισης για τους επαγγελματίες των οποίων οι οικογενειακές - μικρές επιχειρήσεις θα μείνουν κλειστές λόγω ζημιών, για όσο διάστημα διαρκέσει η αποκατάστασή τους. Οι εργαζόμενοι που θα χάσουν τα μεροκάματά τους στις επιχειρήσεις αυτές, να αποζημιωθούν άμεσα από τον ΟΑΕΔ και να απαλλαγούν από τις τρέχουσες οφειλές λογαριασμών (νερού, ΔΕΗ)».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ