Τετάρτη 26 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
«Κάνουμε την Ιστορία γνώση και δύναμη για τους δικούς μας αγώνες»

Συνέντευξη με τον Δημήτρη Βιτάλη, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ

Ο Δημήτρης Βιτάλης
Ο Δημήτρης Βιτάλης
Με εκδηλώσεις απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, το 43ο Φεστιβάλ έχει ξεκινήσει το «ταξίδι» του, απλώνοντας το μήνυμά του, αποτελώντας το αγωνιστικό ραντεβού για χιλιάδες νέους και νέες.

Για το περιεχόμενο του Φεστιβάλ, την πλούσια καλοκαιρινή προφεστιβαλική δραστηριότητα και την κορύφωσή της με τις κεντρικές εκδηλώσεις ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Δημήτρη Βιτάλη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Η συνέντευξη έχει ως εξής:

-- Το 43ο Φεστιβάλ έχει σύνθημα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο - Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... Αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς (Βλ. Μαγιακόφσκι)». Μιλήστε μας γι' αυτήν την επιλογή.

-- Φέτος, το Φεστιβάλ μας είναι αφιερωμένο στην Οκτωβριανή Επανάσταση και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Για το σύνθημα δανειστήκαμε τα λόγια του ποιητή της επανάστασης Β. Μαγιακόφσκι. Οπως και να το σκεφτεί κανείς, τα λόγια του Μαγιακόφσκι παραμένουν σήμερα επίκαιρα και εύστοχα όσο ποτέ. Το σύνθημά μας είναι, λοιπόν, η πιο αποφασιστική απάντηση στις αναζητήσεις, στον προβληματισμό χιλιάδων νέων. «Μπορεί να αλλάξει η κατάσταση που ζούμε;». Εμείς απαντάμε: Ναι, ο κόσμος μπορεί ν' αλλάξει και θ' αλλάξει. Αυτήν την απάντηση έδωσαν οι μπολσεβίκοι πριν από 100 χρόνια, τον Οκτώβρη του 1917. Εμπνεόμαστε από το έργο τους, τις θυσίες τους, τον τρόπο δράσης τους, την πρωτοπόρα σκέψη τους. Τότε, 100 χρόνια πριν, έσπασαν τον πάγο, άνοιξαν το δρόμο για να γνωρίσει η ανθρωπότητα την κοινωνία όπου οι εργάτες και ο λαός εξυψώθηκαν, πήραν στα χέρια τους την εξουσία, οργάνωσαν την παραγωγή με βάση τις ανάγκες τους, πετώντας από την εξουσία τους καπιταλιστές και τους συνεργάτες τους. Εβαλαν τις βάσεις για να ζήσουν οι λαοί της Σοβιετικής Ενωσης ειρηνικά, να γνωρίσουν κατακτήσεις και δικαιώματα που μέχρι τότε φάνταζαν αδύνατα.


Ολη αυτήν την πολύτιμη Ιστορία θέλουμε να την κάνουμε γνώση, να την κάνουμε δύναμη για τους δικούς μας αγώνες. Θέλουμε να αναδείξουμε το πώς μπορούν σήμερα οι νέοι και οι νέες να απαντήσουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, στο σχολείο, στη δουλειά, στις σχολές, σε όσα τους απασχολούν στη ζωή. Με το σύνθημά μας θέλουμε να φουντώσει η συζήτηση για το τι μέτρα πρέπει να πάρουμε σήμερα, για να μπορέσουν ο λαός και η νεολαία να οργανώσουν τη δική τους αντεπίθεση, κόντρα στην επίθεση που δέχονται, για την ανασύνταξη του κινήματος, για την προώθηση της Κοινωνικής Συμμαχίας, για το δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής - αντιμονοπωλιακής πάλης, για το δυνάμωμα της πάλης για τη νέα κοινωνία, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, που πραγματικά είναι ό,τι πιο νέο και πιο σύγχρονο.

-- Ηδη, απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας πραγματοποιούνται πολύμορφες εκδηλώσεις στην πορεία κορύφωσης του Φεστιβάλ. Ποια είναι τα μηνύματα που φτάνουν από αυτό το καλοκαιρινό «ταξίδι» και η παρέμβαση των Οργανώσεων σε όλη τη χώρα μέσα από αυτήν τη διαδικασία;

-- Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι το μεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός της νεολαίας σε όλη την Ελλάδα. Από όπου και αν περνά αφήνει το στίγμα του, είναι τόπος κοινής συνάντησης, αγωνιστικό ραντεβού, για χιλιάδες νέους που προβληματίζονται για όσα βιώνουν σήμερα, για όσα τους στερούν, για να ενώσουμε τις αγωνίες, τις προσδοκίες από τη ζωή με τις πιο πρωτοπόρες ιδέες, με την επαναστατική πολιτική του ΚΚΕ και τις θέσεις της ΚΝΕ. Κόντρα στην απογοήτευση, στη μοιρολατρία τού «τίποτα δεν αλλάζει». Αλλά και ένας χώρος για να διασκεδάσουμε, να περάσουμε καλά. Το Φεστιβάλ έχει ξεκινήσει το «ταξίδι» του. Την αρχή για φέτος έκαναν η προφεστιβαλική εκδήλωση του Πειραιά και τα Εργατικά Φεστιβάλ που από κοινού με το Κόμμα πραγματοποιήσαμε σε πολλές περιοχές, επιδιώκοντας να έρθουμε σε επαφή με νέους εργάτες. «Ταξίδεψε» και στο εξωτερικό με τις εκδηλώσεις στη Βαυαρία της Γερμανίας.


Εχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Απ' άκρη σ' άκρη, σε όλη την Ελλάδα, όλο το καλοκαίρι θα πραγματοποιηθούν εκατοντάδες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, μέχρι να φτάσουμε στην κορύφωση του 43ου Φεστιβάλ στην Αθήνα, στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ιλιον, στις 21, 22 και 23 Σεπτέμβρη, ενώ μια βδομάδα πριν θα γίνουν τα Φεστιβάλ σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα

-- Τι θα περιλαμβάνουν οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα;

-- Ηδη έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα ονόματα των καλλιτεχνών που θα συνθέσουν το πολύ πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ. Δεκάδες συναυλίες και αφιερώματα θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών του. Πιστεύουμε θα ξεχωρίσει φέτος η κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ, που είναι αφιερωμένη στην Οκτωβριανή Επανάσταση. Επίσης, στο Στέκι του Πολιτισμού θα μπορούν οι επισκέπτες να δουν μια ξεχωριστή έκθεση με έργα της Ρώσικης Πρωτοπορίας. Στο χώρο του Φεστιβάλ και στα διάφορα Στέκια που θα λειτουργούν, για μαθητές, νέους εργάτες, φοιτητές, σπουδαστές, θα παρουσιαστούν μικρές εκθέσεις, video, project, θεατρικές παραστάσεις, θα γίνουν συζητήσεις, εργαστήρια και πολλά άλλα. Ξεχωριστοί χώροι θα υπάρχουν για τις μικρές ηλικίες καθώς και για τα μέτωπα της πάλης κατά των ναρκωτικών και τον αθλητισμό.

-- Για μια ακόμη χρονιά το κεντρικό Φεστιβάλ πραγματοποιείται στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης». Σε έναν χώρο παρατημένο, που κάθε χρόνο παραδίνεται αγνώριστος στους εργαζόμενους της περιοχής, χάρη στην εθελοντική δουλειά των μελών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ. Μιλήστε μας για τον διεκδικητικό χαρακτήρα που δίνει η ΚΝΕ στη διοργάνωση του Φεστιβάλ σε αυτόν το χώρο.

-- Οι εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ θα κορυφωθούν για άλλη μια χρονιά στον γνώριμο τόπο του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης». Η ίδια η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ στο συγκεκριμένο χώρο είναι συνδεδεμένη με τη διεκδίκηση για αναβάθμιση των υποδομών του, για Πάρκο ανοιχτό στο λαό και τη νεολαία και κλειστό στους επιχειρηματίες που το λιγουρεύονται. Επτά χρόνια τώρα, το Πάρκο αποτελεί την έδρα των κεντρικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, εκατοντάδες χιλιάδες λαού το έχουν επισκεφτεί. Από αυτήν τη διαδικασία το Πάρκο έχει αναδειχθεί, έχει αγκαλιαστεί από τους κατοίκους της Αττικής.

Το Φεστιβάλ αποτελεί ανάσα ζωής για το Πάρκο. Κάθε χρόνο το παραδίδουμε καλύτερο από ό,τι το βρίσκουμε. Η κατασκευή του Φεστιβάλ έχει προσαρμοστεί έτσι ώστε κάθε φορά που το Φεστιβάλ κλείνει τις πύλες του, το Πάρκο να βγαίνει ανανεωμένο. Συνεχίζουμε λοιπόν δυναμικά τον αγώνα για την υπεράσπιση του Πάρκου, ενάντια στην απαξίωσή του από τις κυβερνήσεις, διαχρονικά, αλλά και από τη σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Η σημασία αυτού του αγώνα είναι ξεχωριστή. Το Πάρκο βρίσκεται στην καρδιά των εργατογειτονιών της Δυτικής Αττικής, με χιλιάδες νέους ανέργους, κακοπληρωμένους, περιπλανώμενους από δουλειά σε δουλειά, χιλιάδες μαθητές που έχουν ανάγκη την πρόσβαση σε ελεύθερους χώρους πρασίνου και αναψυχής, όπως το Πάρκο, την πρόσβαση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι το Πάρκο είναι λαϊκή περιουσία και όχι αντικείμενο εκμετάλλευσης. Η περιφρούρηση του χαρακτήρα του λοιπόν αποτελεί υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Οι μηχανές στο φουλ

-- Πώς προετοιμάζεται το Φεστιβάλ από την πλευρά των Οργανώσεων καθώς πλησιάζουμε προς τις κεντρικές εκδηλώσεις;

-- Οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ! Εκατοντάδες ομάδες δουλειάς, από μέλη και φίλους της ΚΝΕ, ετοιμάζουν αφιερώματα, παραγωγές, θεματικές συζητήσεις, project, εκδηλώσεις. Το πολύπλευρο πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι και πολύ απαιτητικό.

Ταυτόχρονα, χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα με το κουπόνι ενίσχυσης και το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, τον «Ριζοσπάστη» και τον «Οδηγητή» στο χέρι, μαχητικά, με πείσμα και αισιοδοξία, «οργώνουμε» εργασιακούς χώρους, γειτονιές, σχολεία, σχολές, στέκια νεολαίας, μεταφέροντας το μήνυμα του Φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ μας χτίζεται χωρίς σπόνσορες και χορηγούς, με μεράκι, ανιδιοτέλεια, αυτοθυσία, συλλογική, σχεδιασμένη δουλειά μελών και φίλων της ΚΝΕ. Στόχος μας, για άλλη μια χρονιά, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ να πλημμυρίσουν με νέους από την εργατική τάξη.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org