Κυριακή 23 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
40 χρόνια «Ικαρος»

Ο αντιδήμαρχος Ικαρίας, Νίκος Λαρδάς, μιλά στον «Ριζοσπάστη» για τη συμβολή του δήμου στην αθλητική δραστηριότητα των κατοίκων του νησιού

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του τουρνουά «Ικαρος 2017», που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 16 Ιούλη, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον κ. Νίκο Λαρδά, αντιδήμαρχο Δημοτικής Ενότητας Αγ. Κηρύκου του Δήμου Ικαρίας, για τη στήριξη που προσφέρει ο δήμος στα σκακιστικά δρώμενα και τη δυνατότητα των κατοίκων του νησιού να ασχοληθούν με τον Αθλητισμό.

-- Φέτος ο «Ικαρος» έκλεισε τα 40 του χρόνια. Στη μακρόχρονη πορεία του, ο δήμος Ικαρίας στέκεται πάντα αρωγός στη διοργάνωση, τόσο στο οικονομικό μέρος όσο και σε ζητήματα προβολής του τουρνουά. Μιλήστε μας γι' αυτήν την προσπάθεια. Τι μπορεί να προσφέρει ένα σκακιστικό τουρνουά στους κατοίκους του νησιού;

-- Η προσπάθεια υποστήριξης των σκακιστικών εκδηλώσεων «Ικαρος» αποτελεί μια πολιτική δέσμευση τις Τοπικής Διοίκησης της Ικαρίας που διαχρονικά και ανεξάρτητα από τη σύνθεση της διοίκησης του δήμου εδώ και 40 χρόνια (με εντονότερο τρόπο από το 1991 που το τουρνουά απόκτησε διεθνή υπόσταση), χρηματοδοτεί ανελλιπώς την οργάνωση αυτής της εκδήλωσης (στη συντριπτική πλειονότητα των εκδηλώσεων, δε, είναι και ο αποκλειστικός χρηματοδότης).

Για να κατανοήσετε τη βαρύτητα που δίνει ο δήμος Ικαρίας σε αυτήν την προσπάθεια, σας τονίζουμε ότι το 40% των διαθεσίμων από τον προϋπολογισμό χρημάτων που αφορούν σχετικές δράσεις (Πολιτισμός, Αθλητισμός κ.λπ.) κατευθύνονται για τη διοργάνωση του διεθνούς τουρνουά «Ικαρος».

Στιγμιότυπο από το 40ό Διεθνές τουρνουά «Ίκαρος 2017»
Στιγμιότυπο από το 40ό Διεθνές τουρνουά «Ίκαρος 2017»
Επισημαίνοντας ότι αυτά τα χρήματα σε καμιά περίπτωση δεν περισσεύουν, αλλά η διαχρονική στήριξη αυτού του τουρνουά δημιουργεί μια ευθύνη απέναντι στους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες, που δύσκολα μπορεί να ακυρωθεί. Αφού η συνεχώς αυξανόμενη μετοχή στο τουρνουά από όλο και περισσότερες χώρες, σε συνδυασμό με τη διαχρονική αδιάλειπτη παρουσία συμμετεχόντων από Ελληνες σκακιστές, αντιλαμβάνεστε ότι πέρα από το ίδιο το τουρνουά, η έλευση στην Ικαρία εκατοντάδων επισκεπτών δημιουργεί μια ανθρώπινη σχέση, που οδηγεί τη διοίκηση του δήμου να αντιμετωπίζει αυτούς τους ανθρώπους ως φιλοξενούμενους.

-- Η Ικαρία είναι μια απομακρυσμένη περιοχή, που, όπως όλα τα νησιά, αντιμετωπίζει προβλήματα συγκοινωνίας, ιδιαίτερα το χειμώνα. Ποια είναι η πρόσβαση των κατοίκων στον Αθλητισμό;

-- Ο δήμος Ικαρίας, όπως προέκυψε από το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», έχει πληθυσμό περί τους 9.000 κατοίκους, από τους οποίους οι 800 περίπου είναι μαθητές. Με τη διεύρυνση των ορίων του δήμου αυξήθηκαν, όπως είναι αναμενόμενο, και οι απαιτήσεις για τις αθλητικές υποδομές από τον νέο δήμο. Οι δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις που διαθέτει το νησί μας (τρία χωμάτινα γήπεδα ποδοσφαίρου - ένα κλειστό γυμναστήριο -ένα 5x5 - δυο ανοικτά γήπεδα μπάσκετ) και καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες του λαού της Ικαρίας, παρουσιάζουν σήμερα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους, που αφορούν στην εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία τους λόγω της έλλειψης συντήρησής τους, εξαιτίας της μηδενικής οικονομικής ενίσχυσης στον δήμο μας από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Κρίνοντας την «επένδυση» στο μαζικό λαϊκό αθλητισμό, σημαντική μας προτεραιότητα, γιατί - όπως όλοι γνωρίζουμε - η έννοιά του είναι συνυφασμένη με την εξέλιξη και υγιή ανάπτυξη του ανθρώπου σε μια κοινωνία, χωρίς διακρίσεις και κατηγοριοποιήσεις σε ανώτερους και κατώτερους, εκπονήσαμε ένα πρόγραμμα για τον αθλητισμό που στηρίζεται και απαιτεί την ανάπτυξη των αθλητικών υποδομών. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, βασική στόχευση είναι η εξασφάλιση της δυνατότητας σε κάθε νέο που το επιθυμεί, να έχει πρόσβαση στον αθλητισμό και παράλληλα η εξασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης όλων των πολιτών σε ήπιες μορφές άσκησης και ψυχαγωγίας. Το σχέδιό μας προϋποθέτει πρώτα απ' όλα ένα σχέδιο συντήρησης, βελτίωσης και ανάπτυξης των ήδη υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων και φυσικά τη μελέτη και τον προσδιορισμό κατασκευής νέων.

Στο ίδιο πλαίσιο, είναι επίσης αναγκαία η μέριμνα για τη βελτίωση και συντήρηση των σχολικών αθλητικών εγκαταστάσεων, που είναι εγκαταλειμμένες η ανύπαρκτες.

-- Υπάρχει κάποια ειδική μέριμνα από το κράτος;

-- Θεωρούμε χρήσιμο να τονίσουμε τη βαρύτητα που έχει δώσει στο χώρο του αθλητισμού ο δήμος Ικαρίας με τη σημερινή του αρχή, θυμίζοντας ότι από την ανάληψη των καθηκόντων μας ιεραρχήσαμε τις ανάγκες μας στοχεύοντας αρχικά στη συντήρηση, βελτίωση και ανάπτυξη των ήδη υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων και εν συνεχεία στη μελέτη και την κατασκευή νέων.

Ταυτόχρονα, εξασφαλίσαμε τη διοργάνωση τριών αθλητικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης(τριήμερο εκδηλώσεων το Νοέμβρη του 2014 - Basket Camp τον Ιούνη του 2015 - τουρνουά Basket 3x3 τον Απρίλη του 2017).

Με αυτήν τη στόχευση απευθυνθήκαμε στο υπουργείο και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για την κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων στην Ικαρία, την προσπάθεια και τις προτάσεις του δήμου. Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας και της ανταπόκρισης της νέας πολιτικής ηγεσίας από το 2015 και μετά ήταν η χρηματοδότηση από την ΓΓΑ και η κατασκευή τριών αθλητικών εγκαταστάσεων μικρής κλίμακας (Κατασκευή γηπέδου Μπάσκετ στις Ράχες - επισκευή γηπέδου Μπάσκετ στην Ακαμάτρα - αντικατάσταση τάπητα στο γήπεδο 5x5 στον Αγιο Κήρυκο).

Παράλληλα, μέσα στο 2017 εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση από την ΓΓΑ για την «Εγκατάσταση τεχνητού χλοοτάπητα στο δημοτικό γήπεδο Αγίου Κηρύκου» και χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο» του ΥΠΕΚΑ για την «Εγκατάσταση τεχνητού χλοοτάπητα στο δημοτικό γήπεδο Ευδήλου».

Ταυτόχρονα, επιδιώκοντας τη συνέχεια της δημιουργικής συνεργασίας μας με όλους τους φορείς, αναζητούμε χρηματοδότηση για την υλοποίηση τριών ακόμα αναγκαίων αθλητικών έργων στην Ικαρία: Στην κατασκευή αποδυτηρίων στο δημοτικό γηπέδου ποδοσφαίρου Ραχών, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την άδεια διεξαγωγής αγώνων και σε αυτό το γήπεδο. Τοποθέτηση φωτισμού(έχει γίνει η προμήθεια) στο δημοτικό γηπέδου Αγ. Κηρύκου. Στην κατασκευή ενός κλειστού Γυμναστηρίου στη βόρεια Ικαρία.

Πιστεύοντας ότι η παρέμβαση του δήμου Ικαρίας με τη σημερινή του διοίκηση στα αθλητικά δρώμενα του νησιού είναι η εντονότερη και η αποτελεσματικότερη των τελευταίων χρόνων, δηλώνουμε για μια ακόμα φορά ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια υλοποίησης του σχεδιασμού μας για τη δημιουργία και τη βελτίωση των αθλητικών υποδομών του νησιού, όπως έχουμε υποχρέωση απέναντι στους κατοίκους και ειδικότερα στη νεολαία του νησιού μας, υποστηρίζοντας στην πράξη τη θέση ότι ο Αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια για λίγους, είναι δικαίωμα για όλους.

  • Με νικητή τον Ουκρανό Αλ. Μπόρτνυκ, που συγκέντρωσε 7,5 βαθμούς σε 9 αγώνες, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του φετινού τουρνουά «Ικαρος 2017». Πρώτη γυναίκα η Μ. Γκεβοργκιάν με 6 β., πρώτος Ελληνας ο Β. Κοτρωνιάς με 6,5 β.

Στο τουρνουά συμμετείχε ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων, Πιότρ Μούρτζια, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στη στήλη μας, που θα παρουσιάσουμε την επόμενη Κυριακή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με σταθερό προσανατολισμό στη στήριξη της νεολαίας(2019-04-06 00:00:00.0)
Αθλητικές και άλλες εκδηλώσεις ενάντια στα ναρκωτικά(2018-06-29 00:00:00.0)
Η πολιτεία να στηρίξει τον αθλητισμό και τον πολιτισμό για το λαό του νησιού(2015-04-23 00:00:00.0)
Επιτυχημένη και με μαζική συμμετοχή η εκδήλωση για το μπάσκετ(2014-11-11 00:00:00.0)
Για τη ματαίωση του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος στη Σάμο(2013-09-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2003-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ