Τρίτη 18 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΛΑΡΚΟ
Κάλεσμα αγώνα ενάντια στα προωθούμενα αντεργατικά σχέδια

Σε συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση στον κινηματογράφο «Ιλιον» σήμερα Τρίτη, στις 9 π.μ., καλεί τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ το Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, αντιδρώντας στα προωθούμενα σχέδια απολύσεων, διαθεσιμοτήτων και περικοπών, απαιτώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Στόχος είναι να προκηρυχθεί 24ωρη απεργία μέχρι τις 25/7.

Το Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει ότι η συνάντηση της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ και των επιχειρησιακών σωματείων την περασμένη Πέμπτη έγινε σε πνεύμα τρομοκρατίας για την άσχημη οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, την ίδια ώρα που οι κλεισμένες παραγγελίες για το 2017 δεν μπορούν να καλυφθούν στο 100% ακόμη και με φουλ παραγωγή, ενώ σύμφωνα με την ομολογία της διοίκησης «και 100.000.000 ευρώ να είχε στα ταμεία της η ΛΑΡΚΟ, αυτά τα μέτρα, για να ρίξει το μισθολογικό κόστος, θα έπρεπε να τα πάρει».

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση δόθηκε κείμενο όπου περιγράφονται έξι σενάρια μέτρων, στα οποία περιλαμβάνεται η περικοπή του παραγωγικού επιδόματος που παίρνουν οι εργαζόμενοι και αντιστοιχεί στο 15% με 17% των αποδοχών τους, καθώς και η μείωση της παραγωγής, με απολύσεις και διαθεσιμότητες.

«Τα σενάρια που έδωσε η διοίκηση στόχο έχουν να μας κάνουν ακόμη πιο φθηνούς, για αυτό θέλουν να διώξουν τους παλιούς εργαζόμενους (...). Αν συνεχίσουμε να βαδίζουμε στη λογική του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, που δεν έχασε ευκαιρία να μπει στη λογική της διαχείρισης του προβλήματος προτείνοντας να πάρει η ΛΑΡΚΟ δάνειο από τράπεζα και παράλληλα μέτρα περικοπών του "μη μισθολογικού κόστους" (...) τότε το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε σε ακόμη πιο δύσκολη θέση (...) Αυτά τα μέτρα θα συνεχίζουν να διατηρούν το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών, θα συνεχίσουν να διατηρούν την καταπάτηση τριετιών, ΒΜ, χρημάτων στις αναβαθμίσεις, περικοπή άλλων κεκτημένων. Θα οξύνουν την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Θα χειροτερεύσουν συνολικά τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργαζομένων», σημειώνει το Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Καταθέτοντας την πρότασή του στους εργαζόμενους, καλεί σε υιοθέτηση των αιτημάτων για: Αμεση κρατική χρηματοδότηση στη ΛΑΡΚΟ. Ενταξή της σε έναν Ενιαίο Κρατικό Φορέα Μεταλλευτικής Βιομηχανίας με κριτήριο παραγωγής την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών. Σύναψη επιχειρησιακής ΣΣΕ που θα κινείται στα παρακάτω αιτήματα: Κατάργηση του σκλαβοπάζαρου όλων των εργολαβιών και ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Να γίνουν νέες προσλήψεις εργατοτεχνικού, διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού, αξιοποιώντας με προτεραιότητα τους επιστήμονες που εργάζονται ήδη στη ΛΑΡΚΟ. Αναγνώριση και καταβολή τριετιών και βασικών μισθών σε όλους τους εργαζόμενους, με τον υπολογισμό που δίνονταν στους εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί πριν το 2007. Αναγνώριση ως χρόνο προϋπηρεσίας στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι δούλεψαν μέσω του καθεστώτος των εργολαβιών ή με ΔΠΥ και ενσωμάτωση αυτής της προϋπηρεσίας στις τριετίες, στον υπολογισμό της αποζημίωσης, στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Καταβολή των χρημάτων σε αναβαθμίσεις που έγιναν και γίνονται με τον τρόπο και τον υπολογισμό που δίνονταν πριν το 2013 κι όλων των αναδρομικών με τόκους που έχουν προκύψει από την καταπάτηση των παραπάνω. Να δίνονται τα σπίτια στους οικισμούς σε όποιον εργαζόμενο αιτείται, φτιαγμένα από τη ΛΑΡΚΟ και να συντηρούνται από αυτή. Να εκπληρώνει η ΛΑΡΚΟ ανελλιπώς τις υποχρεώσεις της στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο των εργαζομένων. Να περιέχει όλα τα κεκτημένα των προηγούμενων ΣΣΕ (δάνεια, εκδρομές κ.λπ.).


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org