Τρίτη 18 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
«Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές, δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές!»

Απεργιακές κινητοποιήσεις και αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή σε 36 πόλεις σε όλη τη χώρα

Η Ντ. Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
Η Ντ. Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
Απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες αγωνιστικές παρεμβάσεις σε 36 πόλεις σε όλη τη χώρα πραγματοποίησαν την Κυριακή οι εμποροϋπάλληλοι, με το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές, δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές»!, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που προωθεί η κυβέρνηση για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων.

Μαζί τους, στην απεργία και στις κινητοποιήσεις, πορεύτηκαν σύλλογοι και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, ενάντια στην πολιτική που βάζει και αυτούς στο στόχαστρο προς όφελος των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων του κλάδου.

Οι προχτεσινές κινητοποιήσεις ήταν η κορύφωση της δουλειάς όλου του προηγούμενου διαστήματος, η οποία αποτελεί εφόδιο και για τη συνέχεια: Συνολικά, 47 κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων στο Εμπόριο πραγματοποίησαν πάνω από 700 περιοδείες και εξορμήσεις σε μεγάλα καταστήματα, εμπορικές αλυσίδες, σούπερ μάρκετ και άλλους χώρους, πραγματοποίησαν μια σειρά από συσκέψεις με εργαζόμενους, έδωσαν συνεντεύξεις Τύπου και πήραν άλλες πρωτοβουλίες μπροστά στην απεργία.

Στην Αθήνα

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ έγινε στο Μοναστηράκι. Ακολούθησε μαχητική πορεία στην Ερμού και η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε στο Σύνταγμα, έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας στο Μοναστηράκι
Στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας στο Μοναστηράκι
Νωρίτερα, από το πρωί, δυνάμεις του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας βρέθηκαν έξω από μεγάλα εμπορικά κέντρα και σούπερ μάρκετ, δίνοντας μάχη για την επιτυχία της απεργίας.

Λίγο πριν το μεσημέρι, οι απεργοί κρατώντας τα πανό τους, από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, τον Σύλλογο Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων Αθήνας, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, τις Επιτροπές Αγώνα ΠΑΣΕΒΕ Πειραιά, την Ενωση ΕΒΕ Ηλιούπολης, τις Λαϊκές Επιτροπές στο δήμο Αθήνας κ.λπ., φωνάζοντας συνθήματα, άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία.

Στην απεργιακή κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με τους Γιάννη Πρωτούλη και Θοδωρή Χιώνη, μέλη του ΠΓ της ΚΕ, και τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

Παραβρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στην κεντρική ομιλία από το βήμα της συγκέντρωσης, η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Το λέμε καθαρά, δεν πάει άλλο, δεν θα ανεχτούμε συνθήκες γαλέρας μέσα στους εργασιακούς χώρους. Λέμε όχι στο ωράριο των πολυεθνικών. Οι εμποροϋπάλληλοι δεν είναι για σφαγή, δεν είμαστε αναλώσιμοι, δε θα τους χαρίσουμε καμιά Κυριακή. (...) Δυναμώνουμε τον αγώνα μας, την οργάνωσή μας και τη συλλογική μας δράση. Συμπορευόμαστε με τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, που έχουν συμφέρον να σταθούν αποφασιστικά στο πλευρό των εργαζομένων στον κλάδο απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. (...) Παλεύουμε από κοινού για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, αίτημα που ούτε να το ακούσουν δε θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι ηγεσίες σε ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, η ΟΙΥΕ που έχει κοινό βηματισμό μαζί τους.

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
(...) Με το νέο νόμο δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, όλες τις Κυριακές εκτός της δεύτερης του Αυγούστου στο δήμο Αθήνας, σε Πειραιά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στις περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο της Αθήνας από το Μάιο έως τον Οκτώβριο. Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για νέες ρυθμίσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα στους ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους να ανοίγουν όποιες και όσες Κυριακές θέλουν, ανεξάρτητα αν βρίσκονται σε τουριστικές ή μη περιοχές. (...) Από την επόμενη μέρα, μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως ο "Βασιλόπουλος", "Market In", όμιλοι όπως "Intersport", "Inditex" αλλά και άλλοι προχώρησαν σε άνοιγμα των καταστημάτων τους.

Χτυπιέται μια ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης, που κατακτήθηκε με αγώνες και δεν την χαρίζουμε σε καμία πολυεθνική, σε κανέναν επιχειρηματικό όμιλο. (...) Η κατάργησή της δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο Εμπόριο άλλα όλους τους εργαζόμενους, σε όποιον κλάδο κι αν εργάζονται. Ακόμα και σε κλάδους που επιβάλλεται η κυριακάτικη εργασία, αυτή αποζημιώνεται με προσαύξηση πάνω στο ημερομίσθιο και με μια επιπλέον μέρα ξεκούρασης, απόδειξη ότι η Κυριακή όπως έχει καθιερωθεί είναι μέρα ξεχωριστή σε σύγκριση με όλες τις άλλες.

(...) Είναι προκλητική η κυβέρνηση όταν ισχυρίζεται ότι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας γίνεται για το "κοινό συμφέρον"! Τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων καμία σχέση δεν έχουν με την ανάγκη μας για ξεκούραση, σταθερή δουλειά, σταθερό ωράριο εργασίας, με τους μισθούς και τα δικαιώματά μας. Δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη των χιλιάδων γυναικών του κλάδου, που με αυτόν το νόμο τους στερείται το δικαίωμα της μοναδικής μέρας που μπορούσαν να φροντίσουν τα παιδιά τους, να τα πάνε μια βόλτα, οι ίδιες να ξεκουραστούμε. Των χιλιάδων νέων που εργάζονται στο κλάδο και δεν μπορούν ούτε καν να σκεφτούν αυτές τις μέρες να πάνε για ένα μπάνιο!».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Motion Team

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νωρίτερα, ο Γιώργος Ντάλιος, πρόεδρος της Ενωσης ΕΒΕ Καισαριανής και μέλος της Διοίκησης της ΟΒΣΑ, σημείωσε ότι «με τη σημερινή απεργία και συγκέντρωση αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι στέλνουμε μήνυμα αντίστασης στην κατάργηση της Κυριακής αργίας και αγωνιζόμαστε για τη νομοθετική κατοχύρωσή της. Η κατάργηση της Κυριακής αργίας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αποτελεί σημαντικό διαρθρωτικό μέτρο της ΕΕ, της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και θα βοηθήσει στην επιτάχυνση συγκέντρωσης της αγοράς. Σκοπό έχει να αυξήσει το μερίδιο της αγοράς και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς αυτές θα εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων, την ώρα που οι αυτοαπασχολούμενοι θα κλείνουμε τα μαγαζιά μας, μην αντέχοντας, τόσο βιολογικά όσο και οικονομικά, να εργαζόμαστε 7 μέρες τη βδομάδα».

Την αλληλεγγύη τους στην απεργία των εργαζομένων στο Εμπόριο εξέφρασε εκ μέρους του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων ν. Αττικής ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου. «Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό ξέρουμε καλά τι σημαίνει δουλειά την Κυριακή. Τι σημαίνει ωράρια - "λάστιχο", "σπαστά", 7ήμερη δουλειά χωρίς ανάπαυση», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στην απεργία του κλάδου του Επισιτισμού - Τουρισμού στις 20 Ιούλη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αλληλεγγύης των εργαζομένων απέναντι στην πολιτική ΕΕ και μονοπωλίων. Μέλη του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού πριν την απεργιακή συγκέντρωση έκαναν μαζική εξόρμηση σε καταστήματα επισιτισμού και ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης.

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Με συνθήματα όπως «Η Κυριακή αργία ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα στους κεφαλαιοκράτες» και «Οχι στο ωράριο των πολυεθνικών, η Κυριακή αργία είναι των εργατών», οι συγκεντρωμένοι έκαναν μαχητική πορεία στην Ερμού. Η απεργιακή κινητοποίηση ολοκληρώθηκε έξω από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα, όπου απηύθυνε χαιρετισμό ο Νίκος Τζώρτζης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, καλώντας σε συνέχιση και ένταση των αγώνων.

Στη Θεσσαλονίκη

Τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας έδωσαν από νωρίς το πρωί της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολουμένων Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης, κόντρα και στην επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων από την μεγαλοεργοδοσία. Από νωρίς συγκεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Τσιμισκή και πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση στα μεγάλα καταστήματα, βροντοφωνάζοντας «Την Κυριακή την έχουμε για μας και τα παιδιά μας, δεν θα τη χαρίσουμε στα αφεντικά μας».

Στη συγκέντρωση μίλησε η Γαρυφαλλιά Καλαμαρά, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Κυριακή αργία αποτελεί κατάκτηση της εργατικής τάξης και η κατάργησή της είναι μαχαιριά στην καρδιά των εργαζομένων στο Εμπόριο και όχι μόνο.

ΧΑΝΙΑ
ΧΑΝΙΑ
Εκ μέρους του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολουμένων Εμπόρων, ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης σημείωσε ότι οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι χρεοκοπούν ο ένας μετά τον άλλο, ο τζίρος των καταστημάτων κατρακυλά με γοργούς ρυθμούς, τα χρέη έχουν χτυπήσει «κόκκινο», ενώ η θηλιά σφίγγει ολοένα και περισσότερο με τη φοροληστεία, την υποβαθμισμένη Υγεία, τα χαράτσια.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Στη Λάρισα, κινητοποίηση στο εμπορικό κέντρο της πόλης οργάνωσαν ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων ν. Λάρισας μαζί με τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου. Με την αποφασιστική τους παρέμβαση, άλλα και τη συμπαράσταση των ίδιων των εργαζομένων, που αψήφησαν την εργοδοτική τρομοκρατία, έκλεισαν μια σειρά μεγάλα καταστήματα που ήταν ανοιχτά.

Στην Πάτρα έγινε απεργιακή συγκέντρωση και εξόρμηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης και στο εμπορικό κέντρο της ΒΕΣΟΜΑΡΕ από τους εμποροϋπαλλήλους και τους αυτοαπασχολούμενους. Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών ν. Αχαΐας κατήγγειλε μεγάλα πολυκαταστήματα που ανάγκασαν εργαζόμενους να προσέλθουν στη δουλειά τους αρκετή ώρα νωρίτερα, καταστρατηγώντας το ωράριο και τα όσα ισχύουν για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή. Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «ως Σωματείο καταγγείλαμε συγκεκριμένο περιστατικό στην αστυνομία και εκείνη αντί να το καταγράψει έδειξε αδιαφορία, φανερώνοντας ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δρουν υπέρ της εργοδοσίας και όχι των εργαζομένων. Επίσης δεν είναι λίγες οι καταγγελίες συναδέλφων που δεν θα πληρωθούν ως αργία το σημερινό μεροκάματο. Καλούμε λοιπόν την επιθεώρηση να πραγματοποιήσει έστω και καθυστερημένα ελέγχους».

Στην Καλαμάτα, το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας συγκεντρώθηκε στο κέντρο της πόλης και έκανε εξόρμηση - ενημέρωση στους εργαζόμενους στα μεγάλα πολυκαταστήματα. Αρκετοί εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν και, σε πείσμα των υπευθύνων των καταστημάτων, έφυγαν από τους χώρους εργασίας και ενώθηκαν με τους υπόλοιπους απεργούς.

Στη Λαμία, κινητοποίηση πραγματοποίησε το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Φθιώτιδας, με τη συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου Λαμίας και την Ομάδα Γυναικών Λαμίας (μέλος της ΟΓΕ). Το αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε από το πρωί έξω από καταστήματα εμπορικών αλυσίδων, η κινητοποίηση συνεχίστηκε με πορεία στους δρόμους της πόλης και κατάληξη έξω από σούπερ μάρκετ στο οποίο η εργοδοσία δεν αφήνει τους εργαζόμενους να πάρουν ούτε την ανακοίνωση του Σωματείου.

Στην Αρτα, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποίησε απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο, ενώ λίγα ήταν τα καταστήματα που ήταν ανοιχτά, κυρίως μεγάλες αλυσίδες.

Στην Κέρκυρα, δυναμική κινητοποίηση διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο Σύνδεσμος Αυτοαπασχολούμενων - Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων, με τη συμπαράσταση εργαζομένων και από άλλους κλάδους. Στήθηκαν απεργιακές φρουρές έξω από καταστήματα μονοπωλιακών ομίλων, τα οποία και παρέμειναν κλειστά.

Στο Ηράκλειο, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποίησε απεργιακή συγκέντρωση στα δικαστήρια, με τη συμμετοχή αυτοαπασχολούμενων από την ΠΑΣΕΒΕ, Συλλόγων Γυναικών της ΟΓΕ και εργαζομένων από άλλους κλάδους, που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αίτημα όλων των εμποροϋπαλλήλων για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

Στα Χανιά, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο Εμπορικός Σύλλογος πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον πεζόδρομο του Κάτολα και μετέπειτα πορεία στον εμπορικό δρόμο της πόλης, ενώ το 95% των μικρών μαγαζιών έμειναν κλειστά.

Στη Μυτιλήνη πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου. Μόλις 4 ήταν τα καταστήματα που άνοιξαν στην πόλη, αποκλειστικά από αλυσίδες. Στις εισόδους των καταστημάτων έγινε κάλεσμα στους εργαζόμενους και το λαό του νησιού να μην στηρίξουν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Στη Σάμο, εργαζόμενοι, μέλη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, έκαναν παρέμβαση έξω από δύο καταστήματα της πόλης Βαθύ (ανήκουν σε αλυσίδες πολυκαταστημάτων) που ήταν ανοιχτά, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των μικρομάγαζων και αυτοαπασχολουμένων σε Βαθύ και Καρλόβασι που παρέμειναν κλειστά. Με πανό και ανακοινώσεις ενημέρωσαν τους διερχόμενους κατοίκους και τουρίστες για την ανάγκη νομοθετικής κατοχύρωσης της κυριακάτικης αργίας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ και του σωματείου συνταξιούχων.

Απεργιακές συγκεντρώσεις και αγωνιστικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμα σε Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Βέροια, Αγρίνιο, Λευκάδα, Πρέβεζα, Λιβαδειά και σε πολλές άλλες πόλεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ