Πέμπτη 13 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΑ
Ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία σε διάφορες περιοχές

Ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού στη Μεσόγειο, καθ' οδόν για τη Βαλτική όπου έχουν προγραμματιστεί κοινά γυμνάσια με τη Ρωσία

Η Κίνα ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στο εξωτερικό (φωτ. από την αναχώρηση των πλοίων που μεταφέρουν προσωπικό στο Τζιμπουτί)

Xinhua News Agency

Η Κίνα ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στο εξωτερικό (φωτ. από την αναχώρηση των πλοίων που μεταφέρουν προσωπικό στο Τζιμπουτί)
Ομάδα πλοίων του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) πραγματοποίησε ασκήσεις με αληθινά πυρά στη Μεσόγειο την περασμένη Δευτέρα, καθ' οδόν για τη Βαλτική, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν στα προγραμματισμένα κοινά γυμνάσια με το ρωσικό ΠΝ. Ο κινεζικός στολίσκος αποτελείται από το αντιτορπιλικό «Χεφέι», τη φρεγάτα «Γιουτσένγκ» και το πλοίο υποστήριξης (ανεφοδιασμού) «Λουομαχού», που σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, «ανήκουν στο στόλο της Νότιας Θάλασσας και θεωρούνται τα καλύτερα στην κατηγορία τους». Η άσκηση στη Μεσόγειο είχε στόχο «να ακονίσει τις δεξιότητες των μελών του πληρώματος στην επίθεση ενάντια σε μικρούς στόχους», σύμφωνα με δηλώσεις του Ζχάο Γιανγκουάν, πλοιάρχου του «Χεφέι». Εκτός από τα τρία αυτά πλοία, στη Μεσόγειο αυτήν την περίοδο πλέουν ακόμα το αντιτορπιλικό «Τσανγκτσούν», η φρεγάτα «Ζιντζού» και το πλοίο υποστήριξης «Τσαοχού», στο πλαίσιο επισκέψεων «καλής θέλησης» που ξεκίνησαν από τις 23 Απρίλη σε συνολικά 20 χώρες της Ασίας, της Ευρώπης, της Ωκεανίας και της Αφρικής, στο πλαίσιο της 68ης επετείου από την ίδρυση του ΠΝ της Κίνας.

Τα συγκεκριμένα πλοία αναχώρησαν από το λιμάνι Σάνια της επαρχίας Χαϊνάν (νότια Κίνα) στις 18 Ιούνη, ενώ τελικός τους προορισμός είναι τα ρωσικά λιμάνια Αγία Πετρούπολη και Καλίνινγκραντ. Εκεί, θα διεξαχθούν τα γυμνάσια με τον κωδικό «Κοινή Θάλασσα 2017», τα οποία «αναμένεται να βελτιώσουν το συντονισμό των δύο ναυτικών δυνάμεων σε κοινές αμυντικές επιχειρήσεις στη θάλασσα», σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Κίνας. Η πρώτη φάση των γυμνασίων θα διεξαχθεί στη Βαλτική στα τέλη του Ιούλη και η δεύτερη στη Θάλασσα της Ιαπωνίας και τη θάλασσα του Οχότσκ (στις ανατολικές ακτές Ρωσίας και Κίνας) στα μέσα του Σεπτέμβρη.

Ετοιμάζεται και η βάση στο Τζιμπουτί

Στο μεταξύ, προχτές αναχώρησαν από τη νότια επαρχία Γκουάνγκντονγκ της Κίνας τα πλοία που μεταφέρουν προσωπικό για τη στελέχωση της στρατιωτικής βάσης της Κίνας στο Τζιμπουτί (το μικρό κράτος της ανατολικής Αφρικής όπου διατηρούνται βάσεις των ΗΠΑ, Γαλλία, Ιαπωνία, ΕΕ κ.τ.λ.). Η δημιουργία της βάσης συμφωνήθηκε μόλις το 2016, έχει βαφτιστεί «επιμελητειακή» και αναμένεται να λειτουργήσει έως τα τέλη της χρονιάς. Επίσημα (και προς το παρόν) προβλέπεται ότι θα στηρίζει «αντιπειρατικές» αποστολές της Κίνας στον Κόλπο του Αντεν, μια ενδεχόμενη απομάκρυνση Κινέζων σε περίπτωση «κρίσεων» κ.τ.λ. Ωστόσο, αναμφισβήτητα σηματοδοτεί την ενίσχυση της στρατιωτικής «παρουσίας» της Κίνας σε ευρύτερες περιοχές του πλανήτη, κοντά σε εστίες όπου οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί (βλ. Μέση Ανατολή).

Αλλωστε, σύμφωνα και με το κινεζικό υπουργείο Αμυνας, η βάση στο Τζιμπουτί «θα ενισχύει την εκτέλεση επιχειρήσεων», όπως η συνοδεία (πλοίων), η «διατήρηση της ειρήνης» («peace-keeping») και η «ανθρωπιστική βοήθεια» στην Αφρική και τη Δυτική Ασία. Βεβαίως, με τέτοιους όρους περιγράφονται κατά καιρούς διάφορες επιχειρήσεις και μεθοδεύσεις στο πλαίσιο ανταγωνισμών για την Ενέργεια κ.τ.λ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ