Τετάρτη 12 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Απεργιακές μάχες ενάντια στην ένταση της εκμετάλλευσης

Με κοινές πρωτοβουλίες, συνδικάτα από τους δύο κλάδους συνέχισαν χτες τις προετοιμασίες για τις σημαντικές πανελλαδικές απεργίες στις 16 και 20 Ιούλη

«6μηνη δουλειά και μισή ζωή, αυτή είναι η ανάπτυξη η τουριστική», φώναξαν χτες οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό στο κέντρο της Αθήνας
«6μηνη δουλειά και μισή ζωή, αυτή είναι η ανάπτυξη η τουριστική», φώναξαν χτες οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό στο κέντρο της Αθήνας
Εμποροϋπάλληλοι και εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό συντονίζουν τα αγωνιστικά τους βήματα, μπροστά στις πανελλαδικές απεργίες των δύο κλάδων στις 16 και 20 Ιούλη αντίστοιχα.

Με πρωτεργάτες τα ταξικά σωματεία, που αναπτύσσουν πλούσια δραστηριότητα σε όλη τη χώρα, οι εργαζόμενοι στους δύο κλάδους με κοινές πρωτοβουλίες, όπως η χτεσινή κοινή συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, δίνουν ενιαία απάντηση στο βάθεμα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, παλεύουν ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο Εμπόριο, η οποία αφορά συνολικά την εργατική τάξη, παλεύουν ενάντια στην «ευελιξία», που τσακίζει τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους και στους δύο κλάδους για να αυγαταίνουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Διεκδικούν τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις μισθών, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, μέτρα για την προστασία, απαιτούν όσα τους ανήκουν.

Στην Αττική, η απεργιακή συγκέντρωση στο Εμπόριο στις 16 Ιούλη έχει οριστεί στο Μοναστηράκι, στις 12 το μεσημέρι. Στη συγκέντρωση καλούν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μαζί με Ενώσεις Αυτοαπασχολουμένων, Επαγγελματιών και Εμπόρων, καθώς και ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά.

Στόχος του κλαδικού Συνδικάτου, να φτάσει με το απεργιακό κάλεσμα σε κάθε επισιτιστικό κατάστημα
Στόχος του κλαδικού Συνδικάτου, να φτάσει με το απεργιακό κάλεσμα σε κάθε επισιτιστικό κατάστημα
Στον Επισιτισμό - Τουρισμό, η απεργιακή συγκέντρωση του κλάδου στην Αττική διοργανώνεται στις 20 Ιούλη από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10 π.μ.

Κοινός βηματισμός για ζωή με δικαιώματα

Τη φωνή τους ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου, που τους θέλει δεμένους χειροπόδαρα, «απελευθερώνοντας» το ωράριο στα εμπορικά καταστήματα, καταργώντας την Κυριακή αργία, επιβάλλοντας συνθήκες γαλέρας στα ξενοδοχεία και τις επισιτιστικές αλυσίδες, ένωσαν χτες στο κέντρο της Αθήνας εμποροϋπάλληλοι και εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό.

Με παρέμβαση σε μια περιοχή όπου συγκεντρώνονται πολλοί - κυρίως νέοι - εργαζόμενοι του κλάδου, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής έδωσε χτες το απόγευμα τη μάχη της ενημέρωσης για την απεργία στις 20 Ιούλη. «Δεν ανεχόμαστε άλλο να δουλεύουμε "μαύρα", να αφήνουμε την τελευταία μας πνοή στην άσφαλτο για να μην αργήσει ο καφές του πελάτη, να μας τραμπουκίζουν, εκβιάζουν, απολύουν όταν διεκδικήσουμε κάποιο δικαίωμά μας. Η ανάπτυξή τους είναι μεγάλη απάτη. Μεγάλο κομμάτι από τα 15 δισ. ευρώ που φέρνει ο τουρισμός κάθε χρόνο πάει στις επιχειρήσεις εστίασης. Σε μας μένει ένα ξεροκόμματο όλο και μικρότερο», ήταν μερικά απ' όσα ειπώθηκαν από το Συνδικάτο και αναγράφονταν στις ανακοινώσεις (στα ελληνικά και αγγλικά), κατά τη διάρκεια της πορείας που πραγματοποίησε, ξεκινώντας από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, φτάνοντας μέχρι το Θησείο κι από κει στο Μοναστηράκι και την Ερμού.

Από τη χτεσινή συναυλία αλληλεγγύης στην Ερμού
Από τη χτεσινή συναυλία αλληλεγγύης στην Ερμού
Την ίδια ώρα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, συνεχίζοντας τη δραστηριότητα που είχε αναπτύξει από το πρωί, πραγματοποίησε εξορμήσεις στα καταστήματα της Ερμού, προπαγανδίζοντας την απεργία στις 16 Ιούλη, καλώντας σε αγώνα ενάντια «στους επιχειρηματικούς ομίλους στο Εμπόριο, τον ΣΕΒ και την κυβέρνηση, που έχουν στρέψει τα όπλα τους στην καρδιά των εργαζομένων στο Εμπόριο, προωθώντας την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας». Μέσα και από αυτήν την δράση, οι συζητήσεις επιβεβαίωσαν τη συμφωνία από το σύνολο των εμποροϋπαλλήλων ότι δεν θέλουν και δεν αντέχουν να δουλέψουν τις Κυριακές, αλλά και από πελάτες, εργαζόμενοι κι αυτοί, που συμφωνούσαν στις επισημάνσεις για το τι θα σημάνει κάτι τέτοιο για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο και σε όλους τους κλάδους.

Η συνάντηση των εργαζομένων από τους δύο κλάδους έγινε στην κορυφή της Ερμού, όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα τους.

Στους χαιρετισμούς που προηγήθηκαν, ο Μιλτιάδης Κρητικός, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Αυτό που βιώνουμε θα είναι ένας απλός περίπατος μπροστά σ' αυτό που έρχεται: 6 μήνες και 32 Κυριακές ανοιχτά. Κανείς δε θα μείνει ανέγγιχτος από ένα τέτοιο χτύπημα. Δε θα τους χαριστούμε. Η Κυριακή αργία κατακτήθηκε με αγώνες και με αγώνες θα την υποστηρίξουμε. Ο εχθρός μας είναι οργανωμένος και συσπειρωμένος όταν πρόκειται να χτυπήσει την εργατική τάξη. Ετσι πρέπει να απαντήσουμε κι εμείς. Οργανωμένα και συσπειρωμένα στα ταξικά μας σωματεία (...) Κανένας εμποροϋπάλληλος δεν πάει για δουλειά, να μην ανοίξει κανένα κατάστημα».

Την πικρή πείρα των εργαζομένων του κλάδου από την κατάργηση στοιχειωδών δικαιωμάτων μετέφερε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, τονίζοντας: «Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό ξέρουμε τι σημαίνει δουλειά την Κυριακή, 6ήμερη εργασία με εξοντωτικά ωράρια, τι σημαίνει "δούλεψε τώρα και θα κάθεσαι το χειμώνα"! Το μέτρο αυτό όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει την ανεργία, αντίθετα διευρύνει τις κάθε λογής "ελαστικές" μορφές απασχόλησης, τα τετράωρα, τα σπαστά ωράρια, τις συμβάσεις μιας μέρας κ.λπ. Οσο η εντατικοποίηση της δουλειάς μεγαλώνει, η εργάσιμη μέρα ξεχειλώνει, τόσο αυξάνεται η καταπόνηση της υγείας μας (...) Οι απεργίες στο Εμπόριο και στον Επισιτισμό πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο μαζικές. (...) Να μην ανοίξουν όσο γίνεται περισσότερα εμπορομάγαζα την Κυριακή. Να μη δουλέψουν όσο γίνεται περισσότερα ξενοδοχεία, οι μεγάλες αλυσίδες στον Επισιτισμό και τα κέτερινγκ».

Τα δύο κλαδικά σωματεία, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής πραγματοποίησαν, επίσης χτες, κοινή εξόρμηση στο «Metro Mall» του Αγίου Δημητρίου (ρεπορτάζ από την εξόρμηση θα δημοσιευτεί στον αυριανό «Ριζοσπάστη»).

Συνέχεια των παρεμβάσεων στην Αττική, για να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα

Στο μεταξύ, σωματεία εργαζομένων από τους δύο κλάδους συνεχίζουν με περιοδείες και εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους, με άλλες αγωνιστικές παρεμβάσεις, την προσπάθειά τους να φτάσει σε όλη την Αττική το απεργιακό κάλεσμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας πραγματοποιεί εξορμήσεις: Σήμερα Τετάρτη, στις 10.30 π.μ., στο «Πράκτικερ» Ελληνικού, στο ΙΚΕΑ & WEST, στις «Υπεραγορές Σκλαβενίτη» (Αργυρούπολη, Ελληνικό, Αμπελόκηπους). Αύριο Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., στο Πράκτικερ Ταύρου. Την Παρασκευή 14 Ιούλη, στις 2 μ.μ., στο «Πράκτικερ» Αιγάλεω, και στις 8.45 μ.μ., στον «ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ» στο Χαλάνδρι.

Σήμερα Τετάρτη, επίσης, από το Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στις 7 μ.μ. στον Αγ. Διονύσιο, στα καταστήματα «MY MARKET» και «ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ», με τον Αλέξανδρο Κάμπα, μέλος του Παραρτήματος.

Αντίστοιχα, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής συνεχίζει τις παρεμβάσεις του με το εξής πρόγραμμα: Σήμερα Τετάρτη, στις 11 π.μ., θα δοθεί συνέντευξη Τύπου μπροστά από το υπουργείο Τουρισμού. Την Παρασκευή 14 Ιούλη θα γίνει κινητοποίηση σε κεντρικό ξενοδοχείο ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τα «δουλεμπορικά» συνεργεία. Την Κυριακή 16 Ιούλη, μέρα απεργίας των εμποροϋπαλλήλων, το Συνδικάτο θα προχωρήσει σε εξορμήσεις στο κέντρο της Αθήνας. Την Τρίτη 18 Ιούλη θα γίνει κινητοποίηση σε μεγάλο ξενοδοχείο που δεν εφαρμόζει τη Συλλογική Σύμβαση.

Περιοδείες σε καταστήματα μεγάλων επισιτιστικών αλυσίδων στην περιοχή του Μενιδίου και της Φυλής θα πραγματοποιήσει το Παράρτημα Δυτικής Αθήνας του Σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, την Παρασκευή 14 Ιούλη, στις 7 μ.μ., η Κλεοπάτρα Βιδάλη, μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος, θα περιοδεύσει στο Μενίδι στα καταστήματα «Γρηγόρης», «Goody's», «Everest», «Coffee Island».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ