Σάββατο 8 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Νέες αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια στις απολύσεις και την απληρωσιά

Διεκδικούν την ανανέωση όλων των συμβάσεων και προτάσσουν σταθερά το αίτημα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους

Από την προχτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στους δήμους στη Θεσσαλονίκη
Από την προχτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στους δήμους στη Θεσσαλονίκη
Με παρεμβάσεις στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων για την ανανέωση όλων των συμβάσεων, συνεχίζουν τον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά οι συμβασιούχοι στη Θεσσαλονίκη και τους άλλους δήμους της Μακεδονίας και της Θράκης, ενάντια στις απολύσεις και την απληρωσιά.

Κόντρα στην κυβέρνηση, η οποία με την τροπολογία που πέρασε ανοίγει το δρόμο για χιλιάδες απολύσεις και αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα για παραπέρα είσοδο των ιδιωτών στις υπηρεσίες Καθαριότητας των δήμων, οι εργαζόμενοι στους δήμους συνεχίζουν τον αγώνα, ξεκαθαρίζοντας ότι η μόνη και άμεση λύση είναι να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος και να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Κάτω από την πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων, η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην ανανέωση των συμβάσεων και των 735 συμβασιούχων που απασχολεί, μέχρι τη διενέργεια του διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ, όμως σχεδιάζει να προκηρύξει μόνο 680 θέσεις προσωπικού αορίστου χρόνου.

Στο δήμο Δίου - Ολύμπου στην Πιερία, η διοίκηση του δήμου αρχικά έφερε πρόταση για την απόλυση 14 συμβασιούχων και τη διατήρηση του καθεστώτος ομηρίας των δίμηνων συμβάσεων, όμως κάτω από την παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», των συμβασιούχων και των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αναδιπλώθηκε. Τελικά, το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε ομόφωνα την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για ανανέωση των συμβάσεων και των 54 συμβασιούχων και ενέκρινε οργανόγραμμα για την πρόσληψη του αντίστοιχου προσωπικού.

Τη Δευτέρα, οι συμβασιούχοι της Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν παρεμβάσεις στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Θεσσαλονίκης και Πυλαίας Χορτιάτη, αλλά και στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του δήμου Νεάπολης - Συκεών, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες προχώρησε στην απόλυση 35 συναδέλφων τους.

Την ίδια ώρα, στο δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας πραγματοποιήθηκε και χτες συμβολικός αποκλεισμός του δημαρχείου από το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας και Ασπροπύργου ενάντια στις απολύσεις 38 συμβασιούχων. Στο πλευρό τους βρίσκεται το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Πάτρα: Ομόφωνα υπέρ της μόνιμης και σταθερής εργασίας το Δημοτικό Συμβούλιο

Τη στήριξη της θέσης για μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και την παραμονή των οκτάμηνων παρατασιούχων στις υπηρεσίες του δήμου, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας, την περασμένη Τετάρτη, μετά από εισήγηση του δημάρχου, Κώστα Πελετίδη. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραβρέθηκαν και σωματεία εργαζομένων και συμβασιούχων ΟΤΑ του δήμου.

Εισηγούμενος το θέμα, ο Κ. Πελετίδης χαιρέτισε τον αγώνα των συμβασιούχων και το δίκαιο αίτημά τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Επισήμανε ότι η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης όχι μόνο δεν απαντά στο αίτημά τους, αλλά δεν προσφέρει και καμιά εγγύηση ότι οι δήμοι θα κρατήσουν το σύνολο των συμβασιούχων με νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου το αργότερο μέχρι το Μάρτη του 2018. Αναδεικνύοντας τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι ως δήμος Πάτρας «επιμένουμε στη θέση μας, πως οι υπηρεσίες του δήμου πρέπει να στελεχώνονται από μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα. Στην ασάφεια των μέχρι σήμερα κυβερνητικών προτάσεων αντιπαραθέτουμε την καθαρή μας πρόταση, μετατροπής όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Με βάση τα παραπάνω, εννοείται ότι εισηγούμαστε την παραμονή των οκτάμηνων παρατασιούχων στις υπηρεσίες μας».

Ερώτηση του ΚΚΕ για εργατικά «ατυχήματα» στην καθαριότητα

Ερώτηση με θέμα «Για τον τραγικό θάνατο εργαζόμενης και τα ατυχήματα στις υπηρεσίες Καθαριότητας των δήμων» κατέθεσε το ΚΚΕ προς την υπουργό Εργασίας, απαιτώντας να διερευνηθούν τα αίτια των «ατυχημάτων» και να ληφθούν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.

Στην Ερώτηση σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «στα αμαξοστάσια των δήμων η εντατικοποίηση της εργασίας τους καλοκαιρινούς μήνες, σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, σπάει κόκαλα. Η έλλειψη προσωπικού, η άσχημη κατάσταση των μηχανημάτων και η υποβάθμιση των υποδομών λόγω υποχρηματοδότησης, η μη παροχή των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας, η απουσία γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας, οδηγούν σε εκατοντάδες εργατικά "ατυχήματα", πολλά από τα οποία αποσιωπώνται. Η απουσία ελέγχων από κρατικούς θεσμούς είναι καθολική. Η κατάσταση δεν βελτιώνεται με την έκδοση έκτακτων εγκυκλίων σε περιόδους ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών, καθώς κανένας δεν ελέγχει την εφαρμογή τους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί:

Σε τι ενέργειες έχει προβεί η κυβέρνηση για τη διερεύνηση των εργατικών "ατυχημάτων";

Τι πολιτικές για την προστασία της ζωής των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων σκοπεύει να εφαρμόσει, και συγκεκριμένα τι μέτρα θα λάβει για τη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, την πρόσληψη γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας με μόνιμη και σταθερή εργασία, την ανανέωση του εξοπλισμού και τη βελτίωση των υποδομών; Πως σκοπεύει να βελτιώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς;»


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ