Σάββατο 8 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ολοι στην 24ωρη απεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στις 13 του Ιούλη

Κάλεσμα σε σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές για μαζική συμμετοχή στην απογευματινή απεργιακή συγκέντρωση, στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά

Με σειρά απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων από την αρχή της χρονιάς κλιμακώνουν οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευή τον αγώνα για ΣΣΕ
Με σειρά απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων από την αρχή της χρονιάς κλιμακώνουν οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευή τον αγώνα για ΣΣΕ
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην 24ωρη πανεργατική απεργία σε όλες τις επιχειρήσεις της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στις 13 του Ιούλη και στην απεργιακή συγκέντρωση την ίδια μέρα, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη, στον Πειραιά, απευθύνουν τα Παραρτήματα Πειραιά και Σαλαμίνας του Συνδικάτου Μετάλλου Νομού Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία στον Πειραιά, η οποία θα καταλήξει στην πλατεία Κοραή, όπου θα γίνει συναυλία.

Αιτήματα αιχμής της απεργίας είναι τα εξής: Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για την Ναυπηγοεπισκευή, με επαναφορά σε ισχύ της τελευταίας υποχρεωτικής ΣΣΕ (όπως ίσχυε, ανά ειδικότητα), του 2009 - 2010. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Ανθρώπινα ωράρια, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Μεροκάματα που να καλύπτουν τις ανάγκες των εργατών, ανάκτηση των απωλειών.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται πως «από την αρχή του χρόνου χιλιάδες συνάδελφοι δίνουμε τη μάχη για την Συλλογική Σύμβαση. Ο αγώνας μας, που έχει πάρει πολλές μορφές όλο αυτό το διάστημα, έχει φέρει ήδη πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Οι εργοδότες φυσικά δεν παραιτούνται από τις επιδιώξεις τους, να μας προσλαμβάνουν στη δουλειά με όσο χειρότερους όρους γίνεται. Ομως με τον αγώνα μας τους έχουμε δυσκολέψει και μπορούμε να τους δυσκολέψουμε κι άλλο».

Στην ανοιχτή συνεδρίαση του Συνδικάτου την περασμένη Τετάρτη αποφασίστηκε ότι αν μέχρι τις 15/7 η εργοδοσία δεν υπογράψει Συλλογική Σύμβαση με βάση τα αιτήματα των εργαζομένων, τότε, εκτός από την απεργία στις 13/7, θα προκηρυχθεί νέα απεργιακή κινητοποίηση για το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, συνεχίζοντας στο επόμενο διάστημα τον αγώνα με διάφορες μορφές.

Για την απεργιακή συγκέντρωση στις 13 του Ιούλη, η ανακοίνωση των Παραρτημάτων του Συνδικάτου σημειώνει: «Προχωράμε από κοινού με σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές, που από την αρχή στέκονται στο πλευρό μας και παλεύουν σε δύσκολες συνθήκες, με τα ίδια αιτήματα, διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τις οικογένειές τους. Δίνουμε το μήνυμα στους εργαζόμενους όλου του Πειραιά ότι τίποτα δεν κατακτιέται χωρίς μαζικό ταξικό αγώνα (...). Με τη μαζική μας συμμετοχή απαντάμε στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου να μας κάνει να πιστέψουμε ότι η ανάπτυξη που φέρνουν μετά και το τέταρτο μνημόνιο θα καλυτερέψει και τη ζωή του λαού. (...) Η ανάπτυξή τους προϋποθέτει τα τσακισμένα εργατικά δικαιώματα. Την υποταγή και την τρομοκρατία προς όποιον πάει να σηκώσει κεφάλι».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Ενα δρόμο έχουμε εμείς, τον δρόμο του αγώνα, και είτε χιονίζει, είτε έχει καύσωνα θα συνεχίζουμε κάθε φορά να διεκδικούμε (...) Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας, μπορούμε να νικήσουμε και θα νικήσουμε».

Καταγγέλλει εργατικά «ατυχήματα» και έλλειψη μέτρων

Την ίδια ώρα, ενώ εντείνονται οι προετοιμασίες για την απεργία, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας με χτεσινό έγγραφό του προς τα υπουργεία Ναυτιλίας, Εργασίας και Οικονομίας, καταγγέλλει την εργοδοτική αυθαιρεσία σε βάρος της ίδιας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, η οποία κλιμακώνεται με τη στήριξη και την ανοχή της κυβέρνησης.

Αφορμή για την καταγγελία στάθηκε η απόκρυψη εργατικού «ατυχήματος» από την εργοδοσία της επιχείρησης «Spanopoulos Group SA» («Νέα Ελληνικά Ναυπηγεία, Σπανόπουλος.). Για το «ατύχημα» έμαθε το Συνδικάτο από καταγγελίες και ζήτησε από το Λιμεναρχείο να πραγματοποιήσει έλεγχο. Το Λιμεναρχείο ενημέρωσε ότι έστειλε κλιμάκιο αλλά η επιχείρηση αρνήθηκε το γεγονός. Τελικά, μετά από τις παρεμβάσεις του Συνδικάτου αργά το βράδυ δηλώθηκε το «ατύχημα» από την επιχείρηση!

Επίσης, το Συνδικάτο αναφέρει ότι ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα» έγινε χτες στο πλοίο «Παντάνασσα» (που επισκευάζεται στα Ναυπηγεία Σπανόπουλου στη Σαλαμίνα) και καταγγέλλει ότι παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις του για την άμεση λήψη μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε συνθήκες καύσωνα και συγκεκριμένα στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, μέχρι τώρα καμία αρμόδια υπηρεσία δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια.

«Αυτός είναι ο δρόμος ανάπτυξης και ο εθνικός στόχος στον οποίο μας καλεί η κυβέρνηση να βαδίσουμε χέρι - χέρι, εργοδότες και εργαζόμενοι», σημειώνει το Συνδικάτο. «Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι η ανάπτυξη για την οποία μιλάει η κυβέρνηση αφορά τα κέρδη εργοδοτών και μονοπωλίων, ενώ για τους εργαζόμενους έχει δουλειά από ήλιο σε ήλιο για ένα κομμάτι ψωμί και η ζωή - υγεία των εργαζομένων να μετριέται σαν κόστος και να πηγαίνει στα αζήτητα. (...) Αμεση απάντηση θα πάρετε με την 24ωρη απεργία την Πέμπτη 13 Ιούλη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ