Κυριακή 9 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΘΟΔΩΡΗΣ ΧΙΩΝΗΣ
Οι εξελίξεις επιβάλλουν επαγρύπνηση, διεθνιστική αλληλεγγύη, κοινή πάλη των λαών

Σε πολιτική συγκέντρωση στο πάρκο ΦΙΞ μίλησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ το Σάββατο 1 Ιούλη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 17ου Πολιτικού - Πολιτιστικού Διημέρου της ΚΟ Αττικής για Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες

Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, οι Ελληνες και αλλοδαποί εργαζόμενοι, για να βγάλουμε από τη μέση τις αιτίες για τα βάσανα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, εμείς και οι οικογένειές μας. Μας ενώνει το δικαίωμα να ζήσουμε μια καλύτερη ζωή, σε μια νέα κοινωνία και στην Ελλάδα και στις πατρίδες σας, στέλνοντας στον αγύριστο το σύστημα της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και των ιμπεριαλιστικών πολέμων, τον καπιταλισμό. Μεταξύ μας δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Το σύστημα που σας έδιωξε από τις πατρίδες σας και που στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, δεν μπορεί να εξασφαλίσει αξιοπρεπή ζωή, δουλειά με δικαιώματα, ούτε στους Ελληνες ούτε στους αλλοδαπούς εργαζομένους.

Εδώ βρίσκονται οι αιτίες για την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Είναι φαινόμενα του συστήματος που έχει παρασαπίσει, που ταρακουνιέται από τις κρίσεις του, που γεννά φτώχεια και πολέμους. Οι καπιταλιστές, το ίδιο το πρόβλημα που δημιουργούν, όπως τα κύματα μετανάστευσης και προσφυγιάς, το αξιοποιούν για την προώθηση των σχεδιασμών τους, το εκμεταλλεύονται για νέα φτηνή εργατική δύναμη για τα κέρδη τους.

Οταν θέλουν εργατικά χέρια για την καπιταλιστική ανάπτυξη, βγάζουν με τους κοσμοπολίτες καλωσορίσματα κι όταν δεν τους βγαίνουν οι λογαριασμοί βγάζουν εθνικιστές και φασίστες για κυνήγι. Ανοιγοκλείνουν την κάνουλα στραγγίζοντας τα όνειρα των θυμάτων τους.


Μόνο το ΚΚΕ παλεύει για να ξεριζώσει το κακό που εμποδίζει τους λαούς να ζήσουν με αξιοπρέπεια κι ασφάλεια και να γίνουν νοικοκύρηδες στον τόπο τους. Γιατί μόνο το ΚΚΕ συνδέει την αντιμετώπιση των συνεπειών του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού με την αντιμετώπιση των αιτιών που τα γεννούν. Με το σταμάτημα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, την κατάργηση της εκμετάλλευσης. Με κοινή πάλη, δυναμώνοντας την αλληλεγγύη, μέσα στο πλαίσιο αυτού του αγώνα, να παλέψουμε για ίσα εργατικά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα για όλους τους αλλοδαπούς εργάτες, ανεξάρτητα από το εάν έχουν χαρτιά.

Οι εξελίξεις επιβάλλουν επαγρύπνηση, διεθνιστική αλληλεγγύη, κοινή πάλη των λαών.

Πριν μερικές μέρες, στη Σύνοδο των υπουργών του ΝΑΤΟ έγινε μια ανασκόπηση σε βασικά μέτωπα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Συζητήθηκε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στη Συρία και το Ιράκ, οι επιχειρήσεις των Αμερικανών και η παραπέρα εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Εγινε αναλυτική ενημέρωση για την προώθηση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ προχωρά η ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στη Μαύρη Θάλασσα. Η Ελλάδα βγήκε πρωταθλήτρια στις ΝΑΤΟικές δαπάνες και στους σχεδιασμούς. Δίνει 4 δισεκατομμύρια το χρόνο στο ΝΑΤΟ, την ώρα που μειώνει συντάξεις, κόβει από την Υγεία του λαού. Συμμετέχει σε 13 αποστολές του ΝΑΤΟ.

Στο Αιγαίο έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πλοίων. Μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και με πρόσχημα τις προσφυγικές ροές, ο ΝΑΤΟικός στόλος στην πραγματικότητα παρακολουθεί και επεμβαίνει για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ ενάντια στους ανταγωνιστές τους, Ρώσους, που κι αυτοί δρουν με πλοία στην περιοχή για τα δικά τους συμφέροντα.

Σε όλη την περιοχή από την Ουκρανία, τη Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, γεννιούνται εστίες πολέμων. Πίσω από τους εθνικισμούς, το σοβινισμό, το θρησκευτικό φανατισμό και διαχωρισμό, τις εκκλήσεις για την υπεράσπιση δημοκρατικών δικαιωμάτων, βρίσκεται στην πραγματικότητα ο σκληρός ανταγωνισμός μονοπωλίων και καπιταλιστικών κρατών. Στήνουν προβοκάτσιες, αξιοποιούν αντιδραστικές φασιστικές οργανώσεις που οι ίδιοι ενίσχυσαν, χρηματοδότησαν, εξόπλισαν όπως το «Ισλαμικό Κράτος». Αξιοποιούν το Προσφυγικό, που είναι αποτέλεσμα όλων αυτών, για να αναβαθμίσουν τη στρατιωτική τους παρουσία, προχωρώντας και σε νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως στην Αφρική.

Οι ιμπεριαλιστές ξαναμοιράζουν τη Γη, χαράζουν ξανά σύνορα ανάλογα με τις μπίζνες, τους σχεδιασμούς τους. Οι λαοί δεν έχουν κανένα συμφέρον να χύσουν το αίμα τους για το μοίρασμα του πετρελαίου, των δρόμων των αγωγών και του εμπορίου, των αγορών, να στοιχηθούν πίσω από τους ιμπεριαλιστές. Αλλά έχουν συμφέρον από την κοινή πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που καταληστεύουν, μακελεύουν τους λαούς.

Για ακόμα μια φορά, στα Βαλκάνια μυρίζει μπαρούτι. Φτιάχνονται αγωγοί όπως ο TAP, σχεδιάζονται άλλοι, υπάρχουν ενεργειακά κοιτάσματα, συναντιούνται ανταγωνιστικά σχέδια ΗΠΑ και Ρωσίας, εκδηλώνονται ανταγωνισμοί αστικών τάξεων για το ποιος θα βγει πιο ενισχυμένος.

Εχουμε ζήσει το διαμελισμό κρατών με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Το μακέλεμα της Γιουγκοσλαβίας. Την αξιοποίηση προσχημάτων και του εθνικισμού. Αυτό που πρέπει να είναι καθαρό, είναι ότι διαδικασία αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια θα σημάνει ντόμινο εξελίξεων στην περιοχή. Αυτό που πρέπει να είναι καθαρό είναι ότι οι «μεγάλες ιδέες» των αστικών τάξεων της περιοχής οδήγησαν σε εκατόμβες νεκρών, είναι μεγάλες ιδέες για μεγάλες μπίζνες, για τα κέρδη τους, ότι δεν έχουν κανένα συμφέρον από αυτές οι λαοί. Στην Αλβανία η ιδέα της «μεγάλης Αλβανίας» και η εμφάνιση ξανά της αντιδραστικής - φασιστικής οργάνωσης του UCK. Δυναμώνει η επιθετικότητα της Τουρκίας. Στις επικίνδυνες εξελίξεις η ελληνική αστική τάξη βλέπει ευκαιρίες, οι εθνικιστές και οι φασίστες της Χρυσής Αυγής παίζουν το παιχνίδι της.

Ολοι μαζί μπορούμε να απομονώσουμε τους εθνικιστές, τους φασίστες που δρουν ανάμεσα στους λαούς, ανάμεσα και στους πρόσφυγες και μετανάστες με διάφορες ονομασίες και προσωπεία και, ο καθένας από την πλευρά του, ρίχνουν δηλητήριο για να στρέψουν τους λαούς τον έναν ενάντια στον άλλο, για να μοιράσουν οι εκμεταλλευτές τα εδάφη, τα πετρέλαια, τα πλούτη.

Ας μετατρέψουμε τα βάσανα των λαών σε εφιάλτες των εκμεταλλευτών. Το πρόβλημά τους είναι να μην αμφισβητηθεί η καπιταλιστική ιδιοκτησία, να μη σηκώσει κεφάλι η εργατική τάξη. Δυσφημούν, συκοφαντούν γιατί ξέρουν ότι με την εργατική εξουσία θα χάσουν τα προνόμια και τη χλιδή.

Γνωρίστε το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, διαδώστε το. Παλέψτε με το ΚΚΕ. Στις γραμμές του ανήκουν οι πιο πρωτοπόροι, μαχητικοί, συνειδητοί εργάτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ