Κυριακή 9 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εναγκαλισμοί

Μόνο τη βδομάδα που πέρασε, στο «μέτωπο» της λεγόμενης «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, είχαμε τα εξής «ωραία»: Τη συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη που λέει ότι «νιώθει ευτυχισμένος» που βρίσκεται στην Ελλάδα σε μια περίοδο που όλες οι βασικές πολιτικές δυνάμεις ομονοούν στην ενίσχυση της στρατιωτικής (και όχι μόνο) συνεργασίας με τις ΗΠΑ (αναλυτικό ρεπορτάζ στον σημερινό «Ριζοσπάστη»). Μεσοβδόμαδα, η διαπίστωση αυτή επικυρώθηκε στη δεξίωση της πρεσβείας, όπου οι εναγκαλισμοί, τα φιλιά και τα χαμόγελα των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων με τον πρέσβη έδωσαν και πήραν. Τις ίδιες μέρες, ο Α/ΓΕΕΘΑ επισκεπτόταν τις ΗΠΑ και συζητούσε με τον ομόλογό του τα σχέδια των ΗΠΑ για περαιτέρω αναβάθμιση της βάσης της Σούδας και επέκταση της συμφωνίας για 7 - 10 χρόνια, την επαύξηση των συνεκπαιδεύσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τις αμερικανικές κ.ο.κ. Ο δε πρόεδρος της ΝΔ συναντούσε Ελληνοαμερικανούς φοιτητές που προηγουμένως είχαν επισκεφτεί τη βάση της Σούδας, για να τους μιλήσει για την «αρμονική σχέση μεταξύ των δύο χωρών», τονίζοντας ότι «το μέτωπο της ελληνικής πλευράς είναι ενιαίο» στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, στην προσπάθεια δηλαδή για αναβαθμισμένους ρόλους στα σχέδια ΗΠΑ και ΕΕ στην περιοχή. Κατά τα άλλα, κυβέρνηση, ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, δεν χάνουν ευκαιρία να καβγαδίζουν στη Βουλή για οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτά που αφορούν στα μεγάλα και τα σπουδαία για το κεφάλαιο...

Πανηγυρικοί

Με μπακαλίστικους υπολογισμούς, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει ότι φέτος λιγότερα παιδιά θα παραμείνουν εκτός παιδικών σταθμών, εξαιτίας της καλύτερης διαχείρισης του προγράμματος που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Αυτό που δεν λέει η κυβέρνηση είναι ότι φέτος η ζήτηση ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, πράγμα που δείχνει ότι ολοένα και περισσότερες οικογένειες αναζητούν μια θέση στο πρόγραμμα, επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Χιλιάδες ακόμα οικογένειες, που έχουν εισόδημα οριακά μεγαλύτερο απ' αυτό που προβλέπει το πρόγραμμα, δεν κάνουν αίτηση, ξέροντας ότι θα αποκλειστούν, αν και η ανάγκη τους για δωρεάν παιδικό σταθμό είναι μεγάλη. Και, βέβαια, υπάρχουν όλες εκείνες οι οικογένειες που, αφού κατορθώσουν να εξασφαλίσουν μια θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, όπου επίσης υπάρχουν εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, είναι αναγκασμένες να πληρώνουν κάθε μήνα ένα ...σεβαστό ποσό, στο όνομα της ανταποδοτικότητας μιας υπηρεσίας που καλύπτει πραγματικές και επείγουσες ανάγκες. Στην αντίθετη περίπτωση, καταβάλλουν ένα ακόμα μεγαλύτερο «μπουγιουρντί» στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, όσοι έχουν βέβαια να πληρώσουν. Ολα τα παραπάνω, σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογούν το πανηγυρικό ύφος των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τους παιδικούς σταθμούς. Αντίθετα, επιβάλλεται να ενταθεί ο αγώνας γονιών και εκπαιδευτικών, ώστε να μπορεί κάθε παιδί να έχει μια δωρεάν θέση στην Προσχολική Αγωγή, με υποδομές και περιεχόμενο που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Τα πάντα και τίποτα

«Λύση για όλους τους συμβασιούχους το φθινόπωρο», ήταν ο τίτλος στην κυβερνητική «Αυγή» την περασμένη Παρασκευή. Το δημοσίευμα αναφερόταν στην τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, στη Βουλή, όπου αναφέρθηκε σε συμβασιούχους που εργάζονται για πολλά χρόνια στο Δημόσιο, πάνω από οκτώ, όπως διευκρίνισε. Γι' αυτήν την κατηγορία των συμβασιούχων και όχι για όλους, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να τους μονιμοποιήσει, αναζητώντας «λύση» σύμφωνη με το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή Οδηγία! Θυμίζουμε ότι για το ίδιο ζήτημα ο υπουργός έλεγε τον περασμένο Φλεβάρη ότι «υπάρχει το Σύνταγμα που, σωστά, απαγορεύει τη μετατροπή των συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου και από την άλλη η ευρωπαϊκή νομοθεσία και Οδηγία που μιλάει για μη κατάχρηση των συμβάσεων». Γενικά και αόριστα, είχε μιλήσει τότε για «αποκατάσταση και αποκάλυψη πραγματικών εργασιακών σχέσεων», διευκρινίζοντας ότι δεν «πρόκειται για προαναγγελία μονιμοποίησης χιλιάδων συμβασιούχων στο Δημόσιο»! Δηλαδή, τα πάντα και τίποτα! Επιπλέον, στην τελευταία του τοποθέτηση στη Βουλή, πρόσθεσε και «τον σκόπελο της επιτροπείας...» στα εμπόδια που ...σκοντάφτει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει τάχα τους συμβασιούχους. Η «λύση» που σχεδιάζει η κυβέρνηση στόχο έχει να καλλιεργήσει προσδοκίες, αλλά δεν πρόκειται να λύσει τα πραγματικά προβλήματα των χιλιάδων συμβασιούχων. Το απέδειξε, άλλωστε, με την τροπολογία για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των ΟΤΑ, όπου μετά την ψήφισή της, εκατοντάδες απολύθηκαν και χιλιάδες παραμένουν απλήρωτοι, ενώ ένας μικρός μόνο αριθμός θα μονιμοποιηθεί...

Σκοτάδι

Ξαναζεστάθηκε ο καβγάς ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα με αφορμή τη γνωμοδότηση του ΕΣΡ για εφτά τηλεοπτικές άδειες, έναντι τεσσάρων που είχε αποφασίσει και δημοπρατήσει η κυβέρνηση σε προηγούμενη φάση. Δεν είναι τυχαίο ότι η φασαρία γίνεται για τον αριθμό των αδειών, από τον οποίο εξαρτάται άμεσα πόσα και ποια επιχειρηματικά σχήματα θα συνθέσουν το νέο τηλεοπτικό τοπίο, αν και πόσες συγχωνεύσεις θα συμβούν πριν και μετά το διαγωνισμό και πάει λέγοντας. Αλλωστε, οι επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί είναι ήδη οξυμένοι στο χώρο των ΜΜΕ, αντανακλώντας ένα πολύ μεγαλύτερο «πάρε - δώσε» στο παρασκήνιο για την αναδιανομή της επιχειρηματικής «πίτας». Μ' αυτά και με τ' άλλα, πάντως, παραμένει στο σκοτάδι η ουσία γύρω από τον νόμο Παππά. Οτι, δηλαδή, καμιά «διαπλοκή» δεν χτυπιέται με τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης, καμιά πολυφωνία δεν μπορεί να υπάρξει σε καθεστώς «μονοφωνίας» των ΜΜΕ στην υπεράσπιση των συμφερόντων της αστικής τάξης και κανένα εργασιακό δικαίωμα δεν διασφαλίζεται, αφού ο νόμος δεν προβλέπει ούτε οργανόγραμμα, ούτε πόσοι εργαζόμενοι και σε ποια τμήματα θα απασχολούνται, ούτε είναι δεδομένο ότι όλοι θα αμείβονται με τις κλαδικές Συμβάσεις...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1595 Ο Γερμανός μαθηματικός και αστρονόμος Γιόχαν Κέπλερ διατυπώνει τη γεωμετρικά σταθερή κατασκευή του σύμπαντος.

1816 Οι 11 Ενωμένες Επαρχίες του Λα Πλάτα κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία και 12 χρόνια αργότερα συγκροτούν τη Δημοκρατία της Αργεντινής.

1856 Πεθαίνει ο Ιταλός φυσικός και χημικός Αμεντέο Αβογκάντρο.

1894 Γεννιέται ο Σοβιετικός φυσικός Πιότρ Καπίτσα, που κατάφερε πρώτος να δημιουργήσει μαγνητικά πεδία υψηλής έντασης (Νόμπελ Φυσικής 1978). Διετέλεσε επίσης μέλος του Προεδρείου της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ.

1926 Αρχίζει η λεγόμενη «Βόρεια εκστρατεία» του επαναστατικού στρατού της Κίνας (Κουομιντάνγκ - αστοί εθνικιστές και Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας) εναντίον της στρατοκρατικής κυβέρνησης του Πεκίνου. Η εκστρατεία έληξε 2 χρόνια αργότερα με την πτώση της τελευταίας και την ενοποίηση της Κίνας.

1931 Συνέρχεται στην Αθήνα το 14ο Συνέδριο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας. Για τη Διοίκηση της Ομοσπονδίας, η «Αριστερή Παράταξη» που υποστηριζόταν από το ΚΚΕ θα λάβει 63 ψήφους στις 277. Μην μπορώντας καμιά παράταξη να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία, σοσιαλδημοκράτες και συντηρητικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους και συγκροτούν ενιαίο ψηφοδέλτιο. Από τους πιο φλογερούς αντιπροσώπους της «Αριστερής Παράταξης» στο Συνέδριο, είναι ο κομμουνιστής δάσκαλος Νίκος Πλουμπίδης, αργότερα μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

1935 Γεννιέται η Αργεντινή τραγουδίστρια Μερσέντες Σόσα.

1939 Η άρνηση των Γάλλων ιμπεριαλιστών να σεβαστούν τη Συνθήκη Ανεξαρτησίας της Συρίας (1936) διατηρώντας στρατιωτικές βάσεις στη χώρα προκαλεί την παραίτηση της συριακής κυβέρνησης.

1947 Το ΕΑΜ, με ανακοίνωσή του, επαναλαμβάνει τις προτάσεις του για συμβιβασμό και καλεί σε συνεννόηση με στόχο την ειρήνευση. Την ίδια στιγμή, αθρόες συλλήψεις πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα. Σε νυχτερινή επιχείρηση της αστυνομίας πιάνονται 2.613 άτομα σε Αθήνα - Πειραιά και 3.000 στη Θεσσαλονίκη. Πολλοί από τους συλληφθέντες στέλνονται εξορία.

1956 Ισχυρή σεισμική δόνηση 7,5 Ρίχτερ πλήττει τις Κυκλάδες. Στα νησιά Αμοργό, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ιο, Κάλυμνο, Λειψούς, Νάξο, Πάρο, Πάτμο και Σαντορίνη προκαλούνται σοβαρές υλικές ζημιές. Συνολικά 53 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν.

1961 Υπογράφεται στην Αθήνα η συμφωνία σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ