Πέμπτη 6 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα ένταση στις σχέσεις με τη Γερμανία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε συγκέντρωση που έγινε την Τρίτη στο Βερολίνο, έξω από την καγκελαρία, με την παρουσία ενός πανό που ουσιαστικά καλούσε σε «εξουδετέρωση» ηγετών όπως ο Τούρκος Πρόεδρος (μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του και το Σαουδάραβα μονάρχη), αποκαλώντας τους «δικτάτορες».

Η Αγκυρα εξέδωσε διπλωματική ανακοίνωση, διαμαρτυρόμενη στο Βερολίνο και μιλώντας για «άμεση υποκίνηση στη βία με στόχο τη ζωή των ηγετών που εικονίζονται (στο πανό)», υπογράμμισε το τουρκικό ΥΠΕΞ. Επίσης χαρακτηρίζει τη συγκέντρωση «παράδειγμα αυξανόμενου ρατσισμού και ξενοφοβίας στη Γερμανία», σημειώνοντας πως «το γεγονός ότι η γερμανική αστυνομία δεν παρενέβη για το ζήτημα, παρά την παρουσία δυνάμεών της στο σημείο, καθιστά αυτό που έγινε ακόμα πιο σοβαρό».

Το υπουργείο επέβαλε επίσημη διαμαρτυρία και στη γερμανική πρεσβεία στην Αγκυρα και μέσω του Τούρκου πρέσβη στο γερμανικό ΥΠΕΞ. Μέχρι χτες, δεν υπήρχε επίσημη τοποθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης για το ζήτημα.

Πάντως, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε χτες ότι «η Γερμανία διαπράττει αυτοκτονία», επειδή δεν επιτρέπει τη συμμετοχή του σε δημόσιες συγκεντρώσεις, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα για τη Σύνοδο της G20, αλλά και ότι η Αγκυρα θα θεωρεί πως το Βερολίνο «προστατεύει τρομοκράτες» όσο δεν εκδίδονται υποστηρικτές της «FETO».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, γερμανικά ΜΜΕ (όπως και η εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung») επικαλούνται γραπτή εντολή του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού προς Τούρκους που υπηρετούν σε υπηρεσίες και δομές του ΝΑΤΟ εκτός συνόρων, από τους οποίους και ζητάει να συγκεντρώνουν πληροφορίες για πρώην συναδέλφους τους που έχουν εγκαταλείψει την Τουρκία.

Οσον αφορά την κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, αστυνομία και στρατός συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους κατά της «τρομοκρατίας», με όλα τα μέσα. Χτες, μετά από «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις σε διάφορες επαρχίες, συνελήφθησαν 37 άτομα για διασυνδέσεις με το «Ισλαμικό Κράτος». Αλλος ένας ύποπτος συνελήφθη ενώ είχε στην κατοχή του περισσότερα από 5 κιλά εκρηκτικών ΤΝΤ και εννιά πυροκροτητές. Στην επαρχία Αδανα, συνελήφθησαν 12 άτομα για σχέσεις με το «ΙΚ», εκ των οποίων το ένα είναι ένα 12χρονο κορίτσι.

  • Στο μεταξύ, δημοσίευμα της εφημερίδας «Καράρ» υποστήριζε ότι μετά την περσινή απόπειρα πραξικοπήματος, η «Ιντερπόλ» έχει αφαιρέσει την Τουρκία από τις χώρες που έχουν πρόσβαση στην ενιαία βάση δεδομένων της, αφού η Τουρκία «ανέβασε» ως «καταζητούμενους» μια λίστα με 60.000 άτομα που η ίδια εκτιμούσε ότι συνδέονται με την οργάνωση «FETO», που κατηγορείται ότι υποκίνησε την περσινή προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης ΑΚΡ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ