Τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ - Σίσι και περιοδεία Γκάμπριελ στον Κόλπο
Από τη χτεσινή συνάντηση στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα |
Νέα μέτρα θα ληφθούν σε βάρος του Κατάρ «την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε χτες ο ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας Αμπντέλ αλ Τζουμπέιρ από το Κάιρο, λίγο μετά την ολοκλήρωση συνάντησής του με τους ομολόγους του από Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν.
Είχε προηγηθεί, αργά το βράδυ της Δευτέρας, η αρνητική απάντηση του Κατάρ στο τελεσίγραφο των τεσσάρων αυτών και άλλων αραβικών χωρών, με το οποίο του ζητούσαν περιορισμό των σχέσεων με το Ιράν, κλείσιμο της τουρκικής στρατιωτικής βάσης που φιλοξενεί κτλ., προκειμένου να αρθεί ο αποκλεισμός σε βάρος του.
Η αρνητική απάντηση του Κατάρ δείχνει ότι απέτυχε «να συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης», είπε από τη μεριά του ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι, ενώ το γενικό μήνυμα της τετραμερούς συνάντησης ήταν πως οι πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Κατάρ θα συνεχιστούν μέχρι να «βελτιωθεί» η πολιτική που ακολουθεί.
Πάντως, από το Λονδίνο όπου μίλησε σε εκδήλωση της «δεξαμενής σκέψης» «Γκάθαμ Χάουζ», ο Καταριανός ΥΠΕΞ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί» για να προστατεύσει τα μονοπωλιακά συμφέροντα που εκπροσωπεί, υποστηρίζοντας ότι η Ντόχα «καλωσορίζει κάθε σοβαρή προσπάθεια για την επίλυση των διαφωνιών με τους γείτονές μας».
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε νέα παρέμβαση για την εξεύρεση λύσης στην κρίση στον Κόλπο, αυτή τη φορά σε συνομιλία του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στη διάρκεια της οποίας επισήμανε την ανάγκη - σύμφωνα με το Λευκό Οίκο - όλες οι χώρες «να σταματήσουν να χρηματοδοτούν την τρομοκρατία και να στραφούν ενάντια στην εξτρεμιστική ιδεολογία».
«Ψάχνοντας για ισορροπία» ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πραγματοποίησε τριήμερη περιοδεία στον Κόλπο και συγκεκριμένα σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ αλλά και Κατάρ. Σε αρκετές διμερείς συνομιλίες με κυβερνητικούς εκπροσώπους τάχθηκε «υπέρ μιας αποκλιμάκωσης της έντασης», καθώς «η σύγκρουση αφορά κι εμάς», σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.
Πριν το ταξίδι του ο Γκάμπριελ δήλωνε: «Δεν είμαστε ούτε με τη μία, ούτε με την άλλη πλευρά. Δεν παίρνουμε θέση. Ομως: Η σύγκρουση στον Κόλπο δεν αφορά μόνο αυτούς που βρίσκονται σε διχόνοια μεταξύ τους, αλλά κι εμάς και τα συμφέροντά μας. Δηλαδή τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, τη σταθερότητα στην περιοχή, η οποία βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις του μέλλοντος».
Τα τελευταία χρόνια η Γερμανία έχει εντείνει τις σχέσεις της με το Κατάρ και το ΥΠΕΞ μιλούσε για μια «εξωτερική πολιτική δεσμευμένη με έναν σημαντικό εταίρο». Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα (π.χ. «Sueddeutsche Zeitung»), ήδη δυτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα στο Κατάρ, ενώ γερμανικές επιχειρήσεις συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό στην κατασκευή έργων και υποδομών στο Κατάρ. Επιπλέον είναι μια σημαντική αγορά για τα γερμανικά αυτοκίνητα πολυτελείας, καθώς σε καμία άλλη χώρα στον Κόλπο δεν πωλούνται περισσότερες «Πόρσε». Οι εξαγωγές προς το Κατάρ ανήλθαν σε πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε 14,5 δισ. ευρώ και στη Σαουδική Αραβία σε 7,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2016. Επιπλέον, το Κατάρ είναι σημαντικός επενδυτής στη «Volkswagen» και στη «Deutsche Bank».
Ο γερμανικός Τύπος σημειώνει πως πολλές γερμανικές επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στα Εμιράτα μετέφεραν τα «εμπορεύματά» τους στις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου μέσω της τοπικής Ελεύθερης Ζώνης Εμπορίου «Τζεμπέλ Αλί», και τώρα αυτή η διαδρομή είναι αποκλεισμένη. Ανησυχίες εκφράζονται ακόμη για τα κατασκευαστικά έργα για το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου το 2022 στο Κατάρ.