Πέμπτη 29 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
«Ζυμώσεις» για επανέναρξη του διαλόγου Σκοπίων - Αθήνας

ΣΚΟΠΙΑ.--

Κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στις διεργασίες και τις διαβουλεύσεις για την επανέναρξη του διαλόγου Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και Ελλάδας, με στόχο τον τερματισμό της διμερούς διένεξης για τη συνταγματική ονομασία της πρώτης και απώτερο στόχο την απρόσκοπτη προώθηση των ευρωΝΑΤΟικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή. Ο ειδικός εκπρόσωπος και μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να αναλάβει τις επόμενες μέρες «δράση».

Οι πληροφορίες για την ακριβή ημερομηνία άφιξης του Νίμιτς στα Σκόπια είναι συγκεχυμένες. Το τηλεοπτικό δίκτυο των Σκοπίων MRTV μετέδωσε ότι ο Νίμιτς θα μεταβεί στα Σκόπια αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ το «Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων» μετέδωσε πως ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ θα μεταβεί στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ στις 2 και 3 Ιούλη, όπου θα έχει συνάντηση μεταξύ άλλων και με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, ΜΙΑ, μετέδωσε χτες πως ο Νίμιτς δεν αναμένεται άμεσα στην Αθήνα.

Ο ίδιος ο Νίμιτς, μιλώντας σε δημοσιογράφους από την Ουάσιγκτον, είπε πως ο διάλογος ανάμεσα σε ΠΓΔΜ και Ελλάδα «είναι επιτακτική ανάγκη», ισχυριζόμενος πως είναι «προσηλωμένος στις συνομιλίες, με καλή βούληση για το ζήτημα του ονόματος και προσωπικά και επίσημα».

Χτες, πάντως, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε συναντήσεις με πρεσβευτές χωρών της ΕΕ, όπως της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Ελλάδας. Μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα πρέσβη Δημήτρη Γιαννακάκη, εξεδόθη κυβερνητική ανακοίνωση κατά την οποία ο Ζάεφ τόνισε ότι συζήτησαν τις «ευκαιρίες» που ανοίγουν «οι πολιτικές της φιλίας και της συνεργασίας με πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού». Επανέλαβε την «αφοσίωση» της κυβέρνησής του σε σχέση με τις προσπάθειες προώθησης «μεταρρυθμίσεων» που θα επισπεύσουν τη διαδικασία ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, προβλέποντας ότι μετά το Μαυροβούνιο, η ΠΓΔΜ θα είναι η επόμενη χώρα που θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Συμφώνησαν ακόμη στη δημιουργία «θετικής ατμόσφαιρας» για την ανοικοδόμηση εμπιστοσύνης και ενίσχυσης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σε ανακοίνωση που επικαλείται το πρακτορείο ΜΙΑ, ο Ελληνας πρέσβης φέρεται πως εξέφρασε «ετοιμότητα» για διμερή συνεργασία σε διάφορα επίπεδα, όπως αυτά της οικονομίας, των επενδύσεων, του πολιτισμού, του περιβάλλοντος, της Ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ