Κυριακή 25 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
«Παίζοντας μπάλα στο δικό μας γήπεδο»

Για τη διοργάνωση - θεσμό της εργατικής τάξης μιλά στον «Ριζοσπάστη» ο Νίκος Λάππας, μέλος της Γραματείας Νέων του ΠΑΜΕ

Κόντρα στα τερτίπια του καιρού, που έχει οδηγήσει τρεις φορές σε αναβολή των αγώνων εξαιτίας ισχυρής βροχόπτωσης, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο η διοργάνωση του εργατικού τουρνουά ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ. Μια διοργάνωση που φέτος φτάνει στον 11ο χρόνο από καταβολής της, με δωρεάν συμμετοχή όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας εξελιχθεί σε έναν σημαντικό αθλητικό θεσμό για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα από τη συμμετοχή, που αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Ειδικά φέτος ο αριθμός των συμμετοχών έφτασε τις 56 ομάδες, οι οποίες δημιουργήθηκαν σε χώρους δουλειάς από επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία, σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, Λαϊκές Επιτροπές, από μετανάστες. Φυσικά, για μια ακόμη φορά τη δική τους βαρύτητα έχουν οι συμμετοχές ομάδων από παιδιά των θεραπευτικών κοινοτήτων.

Φέτος η διοργάνωση αφιερώθηκε από τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ στον αγώνα κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, με κεντρικό σύνθημα «Για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά». Παράλληλα η διοργάνωση μέσω των πολλών συμμετοχών αναδεικνύει την ανάγκη των εργαζομένων για δωρεάν αθλητισμό και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, ενώ δόθηκε η ευκαιρία σε εργαζομένους από διαφορετικούς χώρους δουλειάς να βρεθούν στα γήπεδα, να συζητήσουν μεταξύ τους προβλήματα που τους απασχολούν, μελλοντικές κινητοποιήσεις κτλ. Μάλιστα, αρκετοί ήταν αυτοί που με αφορμή τη συμμετοχή τους στους αγώνες βρήκαν την ευκαιρία να κλείσουν εκ νέου φιλικά παιχνίδια, προκειμένου να ξανασυναντηθούν εντός γηπέδου.


Για τη μέχρι τώρα ιστορία του Εργατικού Τουρνουά Ποδοσφαίρου, την απήχησή του στους εργαζόμενους, τα μηνύματα της διοργάνωσης, καθώς και για γενικότερα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την άθληση και την ψυχαγωγία των εργαζομένων, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Νίκος Λάππας, μέλος της Γραματείας Νέων του ΠΑΜΕ.

Ακουμπά σημαντικές πλευρές της ζωής των εργαζομένων

-- Από τη σημαντική απήχηση που έτυχε αρχικά η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ για τη δημιουργία ποδοσφαιρικού τουρνουά των εργαζομένων, φτάσαμε σήμερα η διοργάνωση να διανύει τον 11ο χρόνο της και να θεωρείται πλέον θεσμός. Τι σφραγίδα έχει αφήσει σε εργαζόμενους και νεολαία και ποιες είναι οι εμπειρίες που έχει συγκεντρώσει η Γραμματεία Νέων μέχρι τώρα;

-- Το φετινό εργατικό τουρνουά ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ προετοιμάστηκε κατά τη διάρκεια της οργάνωσης πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στα νέα μέτρα που φέρνει απανωτά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λογαριασμό των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων και των τραπεζιτών. Το εργατικό ποδοσφαιρικό τουρνουά, ως θεσμός του ΠΑΜΕ, έχουμε εκτιμήσει πως είναι μια πετυχημένη πρωτοβουλία, που ακουμπά πλευρές της ζωής των εργαζομένων τις οποίες δυσκολευόμαστε να προσεγγίσουμε. Η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, η ενασχόληση των σωματείων με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, πολλές φορές υποτιμούνται. Εχει συμβάλει στο να δεθούν εργαζόμενοι και έξω από το χώρο δουλειάς με τα σωματεία τους. Νέοι προσεγγίζουν για πρώτη φορά τα σωματεία τους και οργανώνονται σε αυτά. Πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που για πρώτη φορά βρέθηκαν με τους συναδέλφους τους εκτός δουλειάς, συμμετείχαν σε κάτι ομαδικό, αντάλλαξαν γνώμες. Κάθε χρόνο μετά την ολοκλήρωση των αγώνων του πρωταθλήματος όλοι έχουν να πουν μια γνώμη, μια ιδέα για να είναι το επόμενο ακόμα καλύτερο. Την απήχησή του επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί εργατικά τουρνουά σε όλη την Ελλάδα, με πρωτοβουλία των Σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Στιγμιότυπα από τους αγώνες του φετινού εργατικού τουρνουά ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ
Στιγμιότυπα από τους αγώνες του φετινού εργατικού τουρνουά ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ
-- Σε τι επίπεδο κινήθηκαν οι φετινές συμμετοχές;

-- Φέτος, παρότι το τουρνουά προετοιμάστηκε σε λιγότερο χρόνο σε σχέση με άλλες χρονιές, η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη. 56 ομάδες από χώρους δουλειάς, επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές, ομάδες από σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, αλλά και μετανάστες εργαζόμενοι και θεραπευτικές κοινότητες. Κυριολεκτικά μέχρι τελευταία στιγμή δήλωναν συμμετοχή ομάδες από χώρους δουλειάς.

-- Ποια η αξία της δωρεάν συμμετοχής;

-- Εδώ και 11 χρόνια το τουρνουά είναι μια σταθερή φωνή διεκδίκησης της ανάγκης στη δωρεάν πρόσβαση στον αθλητισμό με οργανωμένο τρόπο, που έχουν οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους. Είναι μια δραστηριότητα που προετοιμάζεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, που οι κατώτατοι και «υποκατώτατοι» μισθοί καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων, η εντατικοποίηση μέσα στους χώρους δουλειάς από την εργοδοσία έχει γενικευτεί, το ωράριο και η σταθερή δουλειά με δικαιώματα έχουν καταργηθεί, είναι απαραίτητο να ενταχθούν στην οργανωμένη διεκδίκηση των σωματείων, των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων σε όλη τη χώρα οι δωρεάν και με ευθύνη του κράτους δομές αθλητισμού.

Αθλητισμός δικαίωμα και όχι πολυτέλεια

-- Πόσο σημαντική είναι για έναν εργαζόμενο η άθληση;

-- Ο αθλητισμός για μας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά λαϊκό δικαίωμα. Αποτελεί στοιχείο της ολοκληρωμένης ανάπτυξης του ανθρώπου. Η αναπλήρωση των ικανοτήτων του εργαζόμενου, ώστε να μπορεί να σταθεί με αξιοπρέπεια στη δουλειά και τη ζωή του, να αντιμετωπίζει όλες τις δυσκολίες που συναντά με το κεφάλι ψηλά, προϋποθέτει ανάμεσα σε άλλα και τον αθλητισμό.

-- Στα μηνύματά της η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ έχει θίξει αρκετές φορές την ανάγκη για καλύτερη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων και της νεολαίας. Σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν ελεύθερο χρόνο, και τι δυνατότητες υπάρχουν ώστε αυτός να αξιοποιηθεί δημιουργικά;

-- Τα τελευταία χρόνια η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στο εργατικό τουρνουά σε σωματεία, συλλόγους φοιτητών και σπουδαστών για να εκφραστεί η ανάγκη που υπάρχει για τον αθλητισμό. Η μεγάλη συμμετοχή ομάδων στο τουρνουά δείχνει τη δίψα των εργαζομένων για άθληση, για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους, μέσα και από άλλες πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουν τα σωματεία το επόμενο διάστημα. Τέτοιες πρωτοβουλίες, που έχουν διεκδικητικό χαρακτήρα με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, ώστε οι εργαζόμενοι να τις απολαμβάνουν, και τις οποίες στηρίζει με όλους τους τρόπους το ΠΑΜΕ, είναι συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές κ.ά. Το τουρνουά είναι μια από τις πρωτοβουλίες που παίρνουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς τα σωματεία, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα.

Πάλη κατά των επικίνδυνων για τους λαούς ιμπεριαλιστικών σχεδίων

-- Το σύνθημα του φετινού τουρνουά μιλάει για «έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά». Ποιο το μήνυμα που θέλει να περάσει το ΠΑΜΕ μέσω της διοργάνωσης;

-- Η βαρβαρότητα της αντεργατικής πολιτικής είναι η μία όψη της ταξικής πολιτικής, για να πετύχουν οι πλουτοκράτες την επέκταση των επιχειρηματικών τους συμφερόντων στην κούρσα των ανταγωνισμών τους. Η άλλη όψη της ίδιας πολιτικής είναι η προσπάθεια αναβάθμισης των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στην ευρύτερη περιοχή, μπλέκοντας όλο και περισσότερο τους λαούς της περιοχής σε επικίνδυνες εξελίξεις. Το ΝΑΤΟ, που από τα σχολικά βιβλία πλασάρεται ως «παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας», απ' όπου έχει περάσει μέχρι σήμερα έχει αφήσει πίσω νεκρούς και ξεριζωμένους. Δεν αναγνωρίζει σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα, βάζει τον ένα λαό ενάντια στον άλλο.

Το φετινό τουρνουά εντάσσεται σε όλη τη δραστηριότητα των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, γύρω από την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Μέσα και από αυτό θέλουμε να ενισχυθεί και να φτάσει σε ακόμα περισσότερους εργαζόμενους η συζήτηση που άνοιξε από δεκάδες σωματεία σε όλη τη χώρα, μπροστά στο φετινό εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με το Διήμερο Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων και τη μεγάλη διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη.


Μπ. Τσ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διέξοδος στη δίψα για άθληση της νεολαίας και των εργαζομένων(2015-04-02 00:00:00.0)
Κάνει πράξη το δικαίωμα στην άθληση(2013-06-23 00:00:00.0)
Με αφορμή την ολοκλήρωση του Εργατικού Τουρνουά του ΠΑΜΕ(2011-05-11 00:00:00.0)
Κάνει πράξη το δικαίωμα στον αθλητισμό για όλους(2011-01-15 00:00:00.0)
Κόντρα στις λογικές της παθητικότητας(2011-01-13 00:00:00.0)
Ξεκινά το Εργατικό Τουρνουά Ποδοσφαίρου(2010-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ