Πέμπτη 2 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Διέξοδος στη δίψα για άθληση της νεολαίας και των εργαζομένων

Για τη σημασία του τουρνουά μιλούν στο «Ριζοσπάστη» εκπρόσωποι από ομάδες που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση

Το νέο ρεκόρ συμμετοχών στις ομάδες, οι οποίες έφτασαν τις 76, κάνει για μια ακόμη φορά το εργατικό τουρνουά ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ να ξεχωρίζει πολύ πριν αρχίσουν οι αγώνες (η 1η αγωνιστική που ήταν να διεξαχθεί την περασμένη Κυριακή, ως γνωστόν, αναβλήθηκε). Παράλληλα όμως, η πληθώρα συμμετοχών δείχνει και την απήχηση που έχει πλέον η διοργάνωση στους χώρους της νεολαίας, της εργατικής τάξης, στα λαϊκά στρώματα και έχει εξελιχτεί σε έναν ετήσιο αθλητικό θεσμό.

Από την άλλη, είναι χαρακτηριστικό ότι όσο ο αριθμός των ομάδων που δηλώνουν συμμετοχή αυξάνεται τόσο διευρύνεται και το φάσμα από το οποίο προέρχονται αυτές. Συνολικά στο φετινό εργατικό τουρνουά παίρνουν μέρος 27 ομάδες από χώρους δουλειάς και εργοστάσια, 7 ομάδες από χώρους εκπαίδευσης και κατάρτισης, 6 ομάδες από Λαϊκές Επιτροπές, 3 ομάδες από θεραπευτικές κοινότητες, καθώς και ομάδες από δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία. Ειδική αναφορά βέβαια θα πρέπει να γίνει και στο γεγονός ότι από καταβολής της η διοργάνωση ήταν αφιερωμένη και στον αγώνα κατά των ναρκωτικών, με τις συμμετοχές των παιδιών από τις θεραπευτικές κοινότητες, που κάνουν τη δική τους προσπάθεια στη ζωή, να έχει ειδικό βάρος.

«Φτιαγμένο από εργάτες για τους εργάτες»

Το τουρνουά δείχνει ξεκάθαρα τη δίψα για άθληση που υπάρχει σήμερα στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα και αποτελεί διέξοδο ώστε αυτή να εκφραστεί, και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη, αφού η συμμετοχή είναι δωρεάν. Σε μια εποχή που η άθληση έχει καταντήσει πολυτέλεια για τα λαϊκά στρώματα, με τα ιδιωτικά γήπεδα 5Χ5 να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και είτε η συμμετοχή σε κάποιο αθλητικό σωματείο είτε ακόμα και η χρήση αθλητικών στις περισσότερες περιπτώσεις κοστολογείται, το Πανεργατικό Μέτωπο μέσω του τουρνουά κάνει πράξη το δικαίωμα στην άθληση.

Με γνώμονα την καλύτερη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τη νεολαία, αλλά και την ευκαιρία να μετέχουν σε ένα πρωτάθλημα όπου δεν έχουν θέση ο άκρατος ανταγωνισμός, το κυνήγι της επιτυχίας με κάθε μέσο, η χρήση αναβολικών, το παρασκήνιο ή η βία. Αντίθετα, οι αγώνες δίνουν την ευκαιρία σε όσους συμμετέχουν όχι μόνο να συναγωνιστούν στο πλαίσιο της άμιλλας, αλλά με το... ραντεβού τους στα γήπεδα να αναπτύξουν την αλληλεγγύη και να συνομιλήσουν για τα προβλήματά τους.

Σε αυτό το στοιχείο των αγώνων στάθηκε ιδιαίτερα με δήλωσή του και ο Πόλυς Τάκας, μιλώντας εκ μέρους της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, που είναι η διοργανώτρια του τουρνουά. Οπως επισήμανε:

«Μέσα από αυτήν τη διοργάνωση θέλουμε να αναδείξουμε ότι ο αθλητισμός είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα. Δεν είμαστε επαγγελματίες διοργανωτές, είμαστε εργατόπαιδα που "στήνουμε" το δικό μας πρωτάθλημα, φτιαγμένο από εργάτες για εργάτες. Στο δικό μας τουρνουά δεν υπάρχουν πρόεδροι με φουσκωτούς, στημένα παιχνίδια, βία και ντόπες, δεν έχει στόχο το κέρδος, η συμμετοχή είναι δωρεάν. Οπως γράφει και η ανακοίνωσή μας, στις δικές μας εξέδρες κάθονται οι συνάδελφοί μας, οι οικογένειές μας, οι φίλοι μας, τα παιδιά μας, και τα πανό μας γράφουν για δουλειά με δικαιώματα, για κατάργηση του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. Θέλουμε τα σωματεία να έχουν - που έχουν - και αιτήματα που να καλύπτουν ανάγκες των εργαζομένων έξω από το χώρο δουλειάς».

Σχολιάζοντας το νέο ρεκόρ συμμετοχών, ο Πόλυς Τάκας τόνισε πως η μεγάλη απήχηση που έχει το τουρνουά χρόνο με το χρόνο δείχνει και την προσπάθεια που χρειάζεται ώστε η διοργάνωση κάθε χρόνο να γίνεται και καλύτερη.

«Διοργάνωση απαραίτητη για τους εργαζόμενους»

Το ποια είναι ακριβώς η απήχηση του Εργατικού Τουρνουά Ποδοσφαίρου και η σημασία που έχει για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα φαίνεται ξεκάθαρα από τις δηλώσεις στο «Ριζοσπάστη» εκπροσώπων των ομάδων που συμμετέχουν. Οσοι μίλησαν συμφώνησαν στο γεγονός ότι η διοργάνωση αποτελεί θεσμό της εργατικής τάξης, έχοντας ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα στον τομέα της άθλησης της νεολαίας και εργαζομένων.

Ο Δημήτρης Ζαπαντιώτης, πρόεδρος του ΔΣ στο Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), μιλώντας για το τουρνουά, εστίασε στο γεγονός ότι μέσω των αγώνων ικανοποιείται η ανάγκη για δωρεάν άθληση όλων των εργαζομένων. Οπως δήλωσε:

«Η συμμετοχή του σωματείου μας στο εργατικό τουρνουά του ΠΑΜΕ αποκρυσταλλώνει την ανάγκη των νέων του κλάδου, και γενικότερα όλων των εργαζομένων, για δωρεάν άθληση και δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Το τουρνουά του ΠΑΜΕ, που πλέον έχει γίνει θεσμός, δίνει γροθιά στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό, λέει όχι σε όλα τα ναρκωτικά και αναδεικνύει την ανάγκη των εργαζομένων και ειδικά της νεολαίας για μαζικό λαϊκό αθλητισμό, μακριά από ντόπες και χορηγούς, την ανάγκη να απολαμβάνουμε τα πραγματικά οφέλη της άθλησης. Στηρίζουμε αυτήν την προσπάθεια, θέλουμε η πάλη για δωρεάν αθλητισμό να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων και καλούμε όλους τους νέους να μην κλωτσήσουν τα όνειρά τους σε ανέξοδες ελπίδες και να παλέψουν για να φτιάξουμε το δικό μας "γήπεδο", που θα μπορεί να "παίζει μπάλα" η ζωή που μας αξίζει».

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Ψυρόπουλος, μέλος της ΕΟΕ του Συνδικάτου Φαρμάκου, Καλλυντικού και συναφών επαγγελμάτων Αττικής, Πειραιά και Νήσων, μίλησε για την απήχηση που έχουν οι αγώνες ειδικά στο χώρο των εργαζομένων στο Φάρμακο, καθώς τα τελευταία χρόνια αυξάνονται συνεχώς οι συμμετοχές ομάδων από το συγκεκριμένο χώρο:

«Τα τελευταία χρόνια στον κλάδο του Φαρμάκου και του Καλλυντικού έχει γίνει ένα ιδιαίτερα πλατύ άνοιγμα στους συναδέλφους για τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για ελεύθερο χρόνο και δωρεάν άθληση, με αιχμή τον αγώνα κατά των ναρκωτικών. Ολα αυτά σε συνδυασμό και με τη σταθερή παρουσία μας ως Συνδικάτο Φαρμάκου και Καλλυντικού στους χώρους ευθύνης, η ανταπόκριση των συναδέλφων από τις φαρμακαποθήκες και τον υπόλοιπο κλάδο είναι άμεση, σταθερή και ενθουσιώδης. Καινούργιοι και παλιοί συνάδελφοι από τους χώρους συμμετέχουν είτε μέσα από τις ομάδες που κατεβάζουν είτε μέσω της ομάδας του Συνδικάτου, δείχνοντας ξεκάθαρα την ανάγκη που υπάρχει για δημιουργικό ελεύθερο χρόνο και για δωρεάν άθληση μακριά από κάθε λογής χορηγούς και εξαρτήσεις. Η συμμετοχή στο τουρνουά αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αφήσουν πίσω τη σκληρή καθημερινότητα, να βρεθούν με συναδέλφους και να πάρουν σε αυτούς τους τομείς την υπόθεση στα χέρια τους».

Ο Κώστας Νικολόπουλος, από την ομάδα του σωματείου εργαζομένων στον ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟ, χαρακτήρισε το τουρνουά απαραίτητο για τους εργαζομένους, καθώς μέσω αυτού τους δίνεται η δυνατότητα όχι μόνο να αθληθούν, αλλά να βρεθούν με άλλους συναδέλφους από διάφορους κλάδους συζητώντας για τα προβλήματα που τους απασχολούν.

«Θεωρούμε πως τέτοιες εκδηλώσεις είναι απαραίτητες και μας δίνουν τη δυνατότητα άθλησης, ενώ παράλληλα προάγουν και την ομαδικότητα, την άμιλλα και την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων διαφόρων κλάδων. Είναι επίκαιρο σήμερα, με την αύξηση της βίας στα γήπεδα, την υποχρηματοδότηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, να απαιτήσουμε εμείς οι εργαζόμενοι ένα καλύτερο αύριο στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, στην κοινωνία που ζουν τα παιδιά μας. Ζητούμε από τους συναδέλφους μας να μας στηρίξουν με τη συμμετοχή και την παρουσία τους στους αγώνες».

Εκ μέρους του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου & Ναυπηγοξυλουργών, ο Σταύρος Τουμανίδης, μιλώντας για το τουρνουά, στάθηκε στο γεγονός ότι στους αγώνες απουσιάζουν οι λογικές του ανταγωνισμού για την πρωτιά, αλλά, αντίθετα, αποτελούν την ευκαιρία για δωρεάν ψυχαγωγία και άθληση.

«Εκ μέρους του Σωματείου χαιρετίζουμε για ακόμη μια χρονιά τη διοργάνωση πρωταθλήματος ποδοσφαίρου από το ΠΑΜΕ. Ενα πρωτάθλημα που δεν έχει σκοπό την πρώτη θέση, αλλά τη δωρεάν ψυχαγωγία και άθληση για όλους, μακριά από τα ναρκωτικά και τις ουσίες. Ως σωματείο στηρίζαμε και θα στηρίζουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που σκοπό έχουν την υγιή άμιλλα της εργατικής τάξης και των παιδιών της».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Eπιτυχημένη πρεμιέρα στο καθιερωμένο αθλητικό ραντεβού εργαζομένων και νεολαίας (2018-04-28 00:00:00.0)
«Παίζοντας μπάλα στο δικό μας γήπεδο» (2017-06-25 00:00:00.0)
Ο Αθλητισμός είναι ανάγκη και δικαίωμα της νεολαίας (2016-07-20 00:00:00.0)
Ενα πρωτάθλημα από εργάτες για ...εργάτες (2014-01-25 00:00:00.0)
Ενα πρωτάθλημα από εργάτες για ...εργάτες (2014-01-25 00:00:00.0)
Κόντρα στις λογικές της παθητικότητας (2011-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org