Τρίτη 20 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Το Σάββατο 24/6 η μεγάλη διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, στη νεολαία, στα λαϊκά στρώματα να συμμετάσχουν μαζικά στην πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Διημέρου Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων, που οργανώνει στις 24 και 25 Ιούνη, απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Την 1η μέρα, Σάββατο 24/6, θα πραγματοποιηθούν η πανελλαδική συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους και η μεγάλη διαδήλωση στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ. Η κινητοποίηση θα ολοκληρωθεί με συναυλία σε χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την επόμενη μέρα, Κυριακή 25/6, θα πραγματοποιηθεί Συνάντηση Συνδικάτων και Συνδικαλιστών από τα Βαλκάνια και χώρες της ευρύτερης περιοχής, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Μέχρι στιγμής 101 συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας μας, μεταξύ των οποίων 11 Ομοσπονδίες και 8 Εργατικά Κέντρα, έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής και προετοιμάζονται για τη μεγάλη κινητοποίηση, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό να δηλώσουν συμμετοχή, να ενισχύσουν την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, ενάντια στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας σε αυτούς.

Κλιμάκωση της δραστηριότητας των τελευταίων δύο μηνών

Το παραπάνω κάλεσμα απευθύνθηκε και χτες, με τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Οπως υπογράμμισε στην εισηγητική ομιλία ο Γιώργος Πέρρος, το Διήμερο και η πανελλαδική κινητοποίηση στο πλαίσιό του αποτελούν την κορύφωση μιας πλατιάς δίμηνης δραστηριότητας του ΠΑΜΕ, κάτω από το σύνθημα «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά».

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ
Παράλληλα, στάθηκε στη συμμετοχή που ήδη καταγράφεται από άλλες χώρες. Συγκεκριμένα, στο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό διήμερο έχουν δηλώσει συμμετοχή η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (WFTU), συνδικάτα και συνδικαλιστές από Τουρκία, Σερβία, Συρία, Παλαιστίνη, Αίγυπτο, Ιταλία, Κύπρο, ενώ μηνύματα έχουν στείλει μέχρι στιγμής συνδικάτα από Βοσνία, Κύπρο, η Ομοσπονδία Λογιστών της Παλαιστίνης, η Ομοσπονδία εργαζομένων Ιράκ και ομάδα συνδικαλιστών από τις ΗΠΑ.

Αναδεικνύοντας τον ενιαίο χαρακτήρα της αντιλαϊκής επίθεσης του κεφαλαίου, ο Γ. Πέρρος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η βαρβαρότητα της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής είναι η μία όψη της ταξικής πολιτικής για να πετύχουν οι πλουτοκράτες, που γέννησαν την κρίση, την ανάπτυξη των κερδών τους, την επέκταση των επιχειρηματικών τους συμφερόντων, για να κερδίσουν στην κούρσα με τους ανταγωνιστές τους. Η άλλη όψη της ίδιας πολιτικής είναι η επιχείρηση γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή που όλο και περισσότερο μοιάζει με το μάτι του κυκλώνα. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου παίρνει συνεχή και άγρια μέτρα εις βάρος του εργαζόμενου λαού, πανηγυρίζει για τις νέες δόσεις που παίρνει η χώρα. Την ίδια στιγμή που η χώρα παίρνει αιματοβαμμένη δόση ύψους 8,5 δισ. ευρώ που στηρίζεται στο σφαγιασμό μισθών - συντάξεων - δικαιωμάτων, δίνει πίσω στους, κυριολεκτικά, σφαγείς των λαών κάθε χρόνο 4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ».

«Το ΝΑΤΟ», υπογράμμισε, «δεν είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας! Οπου πηγαίνει σπέρνει το θάνατο και την καταστροφή. Βάζει τους λαούς τον ένα ενάντια στον άλλο. Είναι η δολοφονική μηχανή των ιμπεριαλιστών, δεν αναγνωρίζει σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα. Συνεπώς, η συμμετοχή της χώρας σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και συμμαχίες κάθε άλλο παρά ωφέλιμη είναι για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα σύνορα και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, που σε συνθήκες, ιδιαίτερα, οικονομικής κρίσης πληρώνει και πανάκριβα αυτήν τη συμμετοχή».

Συζητάμε με τους εργαζόμενους για το ποια πρέπει να είναι η δική μας απάντηση

Αναφερόμενος και στην πρόσφατη ιστορική πείρα, ο Γ. Πέρρος υπενθύμισε: «Συμπληρώνονται δυο δεκαετίες από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την πρώτη αλλαγή συνόρων στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στα Βαλκάνια έχουμε ζήσει την εμπειρία του αιματηρού και καταστροφικού διαμελισμού κρατών με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

Και πρόσθεσε: «Η κατάσταση τόσο στην περιοχή όσο και γενικότερα μυρίζει μπαρούτι. Η εμπλοκή μεγάλων χωρών για την υπεράσπιση των συμφερόντων μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων, η όξυνση των αντίστοιχων ανταγωνισμών βάζουν "φωτιά" στην περιοχή μας (...) Η κυβέρνηση της χώρας μας, εκπροσωπώντας τις επιδιώξεις και τους στόχους του εγχώριου κεφαλαίου, εμπλέκει ακόμα πιο ενεργά το λαό μας στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Μάλιστα, αυτούς τους σκληρούς ανταγωνισμούς ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχο της αγοράς Ενέργειας, των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων, πετρελαίου, φυσικού αερίου, τους εμφανίζει ως "ευκαιρία"».

Εκανε ακόμα ειδική αναφορά στο ρόλο του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Θεσσαλονίκης για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων της λυκοσυμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, υπογράμμισε: «Απευθυνόμαστε στους εργάτες, στους ανέργους, στους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους σε όλη τη χώρα, όχι για να τους καθησυχάσουμε, όπως κάνουν η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά για να συζητήσουμε μαζί τους γι' αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας, εξελίξεις που "μυρίζουν μπαρούτι". Να συζητήσουμε για το ποια πρέπει να είναι η δική μας απάντηση, η απάντηση της εργατικής τάξης, του λαού, από τη σκοπιά των δικών μας συμφερόντων.

Ποια είναι η ανάγκη για την ελληνική κάλυψη στην ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία; Ποιος είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο; Σε τι μας βοηθά; Είναι παράγοντας σταθερότητας;

Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους εργαζόμενους άλλων χωρών, με τους άλλους λαούς. Αντίθετα, μας ενώνει το κοινό συμφέρον της πάλης για μία ζωή χωρίς φτώχεια και πολέμους, χωρίς αφεντικά, χωρίς εκμετάλλευση. Δεν μπαίνουμε κάτω από την ξένη, εχθρική για μας, σημαία της πλουτοκρατίας των χωρών μας και των συμμάχων της. Υψώνουμε τη σημαία των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Παλεύουμε ενάντια στους άδικους πολέμους, για την εξάλειψη των αιτιών που τους προκαλούν, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη, παντοτινό όπλο των λαών!».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ