Παρασκευή 16 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Δύο ακόμα εργατικά «ατυχήματα» στο Ηράκλειο

Ακόμα δύο εργατικά «ατυχήματα» σημειώθηκαν προχτές στο Ηράκλειο Κρήτης, το ένα σε εργάτη στο εργοστάσιο της «Ανακύκλωσης» και το άλλο σε διανομέα, οδηγό δικύκλου, ο οποίος τραυματίστηκε όταν συγκρούστηκε με διερχόμενο αυτοκίνητο.

Σε ό,τι αφορά το «ατύχημα» στην «Ανακύκλωση», σύμφωνα με την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, σημειώθηκε την Τετάρτη όταν μηχάνημα σε λειτουργία μάγκωσε το χέρι εργαζόμενου, ο οποίος από θαύμα δεν έχασε το χέρι του. Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στην «Ανακύκλωση» βρίσκονται σε πολύμηνες κινητοποιήσεις για τους μισθούς και τα δικαιώματά τους, για την κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού παλιών και νέων εργαζομένων, για την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στο εργοστάσιο.

Αναφερόμενο στο «ατύχημα», το Σωματείο αναφέρει πως «την πρώτη και κύρια ευθύνη έχει η εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο ως εργολάβος, με την επωνυμία "Waste Solutions". Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μια βδομάδα πριν από το εργατικό ατύχημα, κλιμάκιο της Τεχνικής Επιθεώρησης πραγματοποίησε έλεγχο στο εργοστάσιο μετά από καταγγελίες του σωματείου μας και κατέγραψε σοβαρές παραλείψεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι "τυχαία" δεν λειτουργούσαν - είχαν απενεργοποιηθεί οι μηχανισμοί ασφαλείας που σταματούν τη λειτουργία των μηχανημάτων εφόσον υπάρχει άνθρωπος εντός της μηχανής. Οι εργαζόμενοι εν γνώσει της εταιρείας και με εντολή της εργοδοσίας πραγματοποιούσαν εργασίες με τις μηχανές εν λειτουργία, για να μη χάνεται ούτε λεπτό παραγωγής ούτε λεπτό του ευρώ από τις τσέπες του εργολάβου».

Η ίδια εταιρεία, συνεχίζει το Σωματείο, στο πλαίσιο της συνολικότερης επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους, «"τιμώρησε" με εργασίες στον ήλιο ολόκληρη τη μέρα μέλος της Σωματειακής Επιτροπής και μέλος της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας επειδή τόλμησαν να υποδείξουν στον έλεγχο της Τεχνικής Επιθεώρησης βλάβες που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες».

Το Σωματείο καταγγέλλει, επίσης, ότι ο δήμος Ηρακλείου «γνωρίζει από πρώτο χέρι αυτήν την κατάσταση και με τη στάση του πρακτικά στηρίζει το αντεργατικό πογκρόμ της εταιρείας. Η ΕΕΑΑ (σ.σ. Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης - Ανακύκλωσης, το 35% της οποίας ανήκει στην ΚΕΔΕ) παρά το γεγονός ότι της παραχωρήθηκε δωρεάν το οικόπεδο του δήμου που στεγάζει το εργοστάσιο και έχει την ευθύνη για τις εγκαταστάσεις, κρατά σιγήν ιχθύος για τα προαναφερθέντα θέματα, ενώ τα γνωρίζει, καθώς εκπρόσωπός της συστεγάζεται στο εργοστάσιο».

Αναδεικνύεται, επίσης, ο ρόλος όλων των αστικών κυβερνήσεων, οι οποίες διαμορφώνουν το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που χρησιμοποιεί για τα παραπάνω η εργοδοσία.

Τα δύο νέα εργατικά «ατυχήματα», τα οποία ήρθαν να προστεθούν στο πρόσφατο «ατύχημα» σε εργοτάξιο που κόντεψε να στοιχίσει τη ζωή σε οικοδόμο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους σε συσπείρωση και πάλη για να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ