Παρασκευή 16 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Μεγάλη διαδήλωση των συνταξιούχων χτες στην Αθήνα

Στην κινητοποίηση, που κατέληξε έξω από τη Βουλή, συμμετείχαν μαζικά σύλλογοι από την Αττική, τη Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο

Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Με πείσμα και αποφασιστικότητα, χιλιάδες συνταξιούχοι από την Αττική, την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, διαδήλωσαν χτες κάτω από το καυτό λιοπύρι στο κέντρο της Αθήνας, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

Με συνθήματα «Κάτω τα ξερά σας από τις συντάξεις, ο αγώνας του λαού το δρόμο θα σας φράξει» και «Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία - λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία», οι συνταξιούχοι καταδίκασαν τις συνεχιζόμενες περικοπές στις συντάξεις και στις παροχές Υγείας, κατήγγειλαν την κυβερνητική πολιτική και τα νέα μέτρα που έφερε σε βάρος τους με το 4ο μνημόνιο, έκαναν καθαρό ότι δεν τα παρατάνε, ότι συνεχίζουν σταθερά στο δρόμο του αγώνα με τα ταξικά εργατικά συνδικάτα, με όπλο την οργάνωση, τη μαζικοποίηση των συλλόγων τους και την ενότητα που έχει επιτευχθεί μέσα από τη Συντονιστική των Ομοσπονδιών τους.

Ανάμεσα σε άλλα, με τη σημερινή τους μαζική διαδήλωση, οι συνταξιούχοι πρόβαλαν αιτήματα όπως επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους, κατώτερη σύνταξη από 340 ευρώ σε 600 ευρώ, καμία περικοπή στο ΕΚΑΣ και καταβολή σε όλους τους δικαιούχους, καμιά περικοπή και αποκατάσταση στις συντάξεις χηρείας και αναπήρων, κατάργηση κάθε πληρωμής σε Υγεία, εξετάσεις, φάρμακα, άμεση πρόσληψη ιατρικού - νοσηλευτικού προσωπικού, απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία κ.ά.

Ανεβαίνοντας τη Σταδίου
Ανεβαίνοντας τη Σταδίου
Το αγωνιστικό ραντεβού είχε οριστεί το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, από όπου ξεκίνησε μια μεγάλη σε όγκο διαδήλωση, η οποία μέσω της Σταδίου κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα.

Με τα πανό των Συλλόγων και των Ομοσπονδιών τους, τις σημαίες και τα συνθήματά τους, έχοντας διανύσει πολλοί απ' αυτούς εκατοντάδες χιλιόμετρα από την Καλαμάτα, την Τρίπολη, το Αίγιο, τη Θήβα, τη Λιβαδειά, τη Χαλκίδα, διαδήλωσαν με μαχητικότητα τα δίκαια αιτήματά τους. Οταν η κεφαλή της πορείας πλησίαζε στο ύψος της παλιάς Βουλής, τότε οι τελευταίοι διαδηλωτές, σε πυκνή διάταξη, έβγαιναν από την οδό Αθηνάς στην Ομόνοια, συγκροτώντας μια μεγάλη πανσυνταξιουχική διαδήλωση.

Πάλη για ανάκτηση απωλειών

Ξεκινώντας την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, εξέφρασε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των Ομοσπονδιών στους πληγέντες από το σεισμό της Λέσβου και κάλεσε τους τοπικούς συλλόγους των συνταξιούχων να συνδράμουν όπως μπορούν.

«Είμαστε εδώ, υπερασπιζόμαστε τις συντάξεις μας, το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις υπόλοιπες παροχές. Ολα αυτά τα έχουμε πληρώσει μια ζωή με το αίμα μας. Εμείς δεν τα δανειστήκαμε. Τα δουλέψαμε. Δεν είναι μόνο οι περικοπές που επέβαλαν. Στρατηγικός τους στόχος είναι να εξολοθρεύσουν την Κοινωνική Ασφάλιση», είπε μεταξύ άλλων ο συνδικαλιστής.

Κατήγγειλε ακόμα ότι η κυβέρνηση πλασάρει ως «αντίμετρο» τη ρύθμιση του χρέους, λέγοντας ότι «ρύθμιση έκαναν και οι προηγούμενοι, αλλά κούρεψαν τα αποθεματικά των Ταμείων, χρόνια λεηλατούσαν τις εισφορές μας και τις μετέτρεψαν σε θαλασσοδάνεια προς το κεφάλαιο. Η ρύθμιση του χρέους δεν σημαίνει ότι θα πάρουμε πίσω τις συντάξεις μας. Αλλά και η αντιπολίτευση η σημερινή, δεσμεύεται και αυτή ότι θα εφαρμόσει τα μέτρα στο ακέραιο, αν γίνει κυβέρνηση». Ο ομιλητής κάλεσε τέλος στην αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη, στις 24 Ιούνη.

Στη μεγάλη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Π. Τάτσης εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ο Χρ. Μπουρδούκης απο τους συνταξιούχους του Δημοσίου, ο Τ. Γεωργιάδης από την Ομοσπονδία των ΕΛΤΑ, ο Σ. Ραυτόπουλος από τους συνταξιούχους του ΟΣΕ, ο Γ. Βρανάς από τους συνταξιούχους ναυτεργάτες και η Γωγώ Παπαδάκου από τους συνταξιούχους εμπόρους. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον δίκαιο αγώνα τους μετέφεραν στους συνταξιούχους η Αλέκα Παπαρήγα και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλη της ΚΕ και βουλευτές του Κόμματος. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, αντιπροσωπεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων επέδωσε το υπόμνημα με τα αιτήματά της στα κόμματα της Βουλής, πλην της φασιστικής Χρυσής Αυγής, καθώς και στο γραφείο του πρωθυπουργού. Το υπόμνημα κατατέθηκε από βουλευτές του ΚΚΕ ως Αναφορά στους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών.

Θυμίζουμε ότι μετά τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, η επόμενη πανσυνταξιουχική κινητοποίηση θα γίνει στις 21 Ιούνη στο Ρέθυμνο, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη, και θα έχει παγκρήτιο χαρακτήρα. Συγκέντρωση θα γίνει και στη Λέσβο, σήμερα, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο (Κομνηνάκη 43) και θα ακολουθήσει πορεία.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org