Τρίτη 13 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά της παιδικής εργασίας

Να αγωνιστούν «μέχρι να μπορούν να κρατάνε τα παιδιά σ' όλο τον κόσμο σχολικές τσάντες» καλεί τις γυναίκες η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), με αφορμή την 12η Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα κατά της παιδικής εργασίας.

Σε ανακοίνωσή της, η ΟΓΕ συνοψίζει ορισμένα στοιχεία για τις διαστάσεις του προβλήματος στην Ελλάδα και τον κόσμο: «Ο ΟΗΕ, η UNΙCEF, ο ΔΟΕ κάνουν λόγο για πάνω από 250 εκατομμύρια παιδιά, ηλικίας από 5 έως 14 ετών, που εργάζονται σε σύγχρονα κολαστήρια. Στην Ευρώπη εργάζονται παράνομα 300 έως 500 χιλιάδες ανήλικοι, θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, καθώς προωθούνται από χώρες του Τρίτου Κόσμου, όπου κατοικούν. (...)

1 στα 6 παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε περιβάλλον που βλάπτει την ψυχική και σωματική του υγεία. Περίπου 85 εκατομμύρια παιδιά εργάζονταν, με βάση στοιχεία του 2013, σε ορυχεία, λατομεία και άλλους επικίνδυνους χώρους δουλειάς ή με επικίνδυνα υλικά, όπως χημικά. Από αυτά, τα 30 εκατομμύρια είναι κορίτσια και τα 37 εκατομμύρια είναι παιδιά 5 - 14 ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22.000 από αυτά σκοτώνονται σε εργατικά "ατυχήματα". Χιλιάδες μικρά παιδιά καταρρέουν κάθε μέρα από την εξάντληση, δουλεύοντας για 14 και 16 ώρες στα κάτεργα των μεγάλων πολυεθνικών ρούχων, για μερικά σεντς τη μέρα.

Στην Ελλάδα σήμερα, έχει διαπιστωθεί ότι σχεδόν καθημερινά περίπου 100 παιδιά βρίσκονται σταθερά στους δρόμους των δύο μεγάλων πόλεων, Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Κατά μέσο όρο εργάζονται από 6 έως 12 ώρες τη μέρα. 100.000 εκτιμάται ότι είναι ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται παράνομα. Κάθε χρόνο 8.000 μαθητές εγκαταλείπουν την εκπαίδευση για οικονομικούς λόγους. 2.800.000 Ελληνες, ηλικίας 16 ετών και άνω, δεν έχουν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση, το υποχρεωτικό 9χρονο σχολείο. Η UNICEF, στην ετήσια έκθεσή της για το επίπεδο διαβίωσης και ευημερίας των παιδιών στην Ελλάδα, το 2017, εκτιμά ότι αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο τη φτώχεια, την υλική αποστέρηση και την αδυναμία του συστήματος κοινωνικής προστασίας».

Παλεύουμε για να ζήσουν τα παιδιά μας με δικαιώματα

«Οσο κουμάντο στην οικονομία κάνουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι, όσο θεός είναι τα κέρδη και ο ανταγωνισμός των επιχειρηματικών ομίλων, τόσο θα βασιλεύει η παιδική εργασία, "νόμιμη" και παράνομη», αναφέρει η ΟΓΕ και συνεχίζει:

«Οι γυναίκες του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, της ΟΓΕ, δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μέχρι να μπορούν να κρατάνε τα παιδιά σ' όλο τον κόσμο σχολικές τσάντες. Να έχουν δημόσια και δωρεάν Παιδεία, δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να πηγαίνουν όλα σε δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς, να έχουν δωρεάν γεύμα μέσα στο σχολείο.

Δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για να ζήσουν τα παιδιά μας με δικαιώματα, και όχι με τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι των εκμεταλλευτών μας. Διεκδικούμε να ζήσουμε σε μια κοινωνία που θα μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες μας. Σ' έναν κόσμο όπου θα διαφεντεύουμε τον πλούτο που παράγουμε, σ' έναν κόσμο όπου θα μαθαίνουμε για την παιδική εργασία μόνο στην Ιστορία, για να μας θυμίζει την εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org