Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΔΕΘ
Κυνισμός του... πεντοχίλιαρου!

Ο πρωθυπουργός φρόντισε να διαλύσει και τις τελευταίες αυταπάτες για την... κοινωνική πολιτική που επαγγέλλεται

Γρηγοριάδης Κώστας

Η καθιερωμένη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ, θα πρέπει να διέλυσε και τις τελευταίες αυταπάτες σε ό,τι αφορά το τι εννοεί η κυβέρνηση όταν μιλά για κοινωνική πολιτική. Ο Κ. Σημίτης το μόνο που είχε να υποσχεθεί στα θύματα της πολιτικής της ΟΝΕ και της λιτότητας ήταν ότι οι συντάξεις του ΟΓΑ και του ΙΚΑ το πολύ πολύ να αυξηθούν κατά ένα - δυο ακόμα πεντοχίλιαρα μέχρι το 2004! Οσο δε για τη στάση απέναντι στα λαϊκά αιτήματα, ήταν απόλυτα ωμός: Αν «αρχίσουμε να μοιράζουμε επιταγές δεξιά και αριστερά, τότε πάμε πίσω. Αυτή η πόρτα του πίσω έχει κλείσει», ήταν τα λόγια του!

Ο πρωθυπουργός αφού ξεκαθάρισε ότι αυτή η πολιτική του πεντοχίλιαρου φιλοδωρήματος θα αποτελεί το σήμα κατατεθέν της κυβέρνησης όλη την επόμενη τριετία, προσπάθησε με στατιστικές αλχημείας και αριθμούς ατάκτως ερριμμένους να εμφανίσει την πολιτική του σαν «κοινωνικά ευαίσθητη». Μάλιστα δε δίστασε να εμφανίσει το άσπρο - μαύρο και, σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία της ΓΣΕΕ, που παρουσιάζουν εκτεταμένη διεύρυνση του χάσματος της φτώχειας, είπε ότι «η στατιστική αποτελεί πολλές φορές το πιο μεγάλο ψέμα» γιατί - μεταξύ άλλων - δεν καταγράφει τα εξοχικά σπίτια των Ελλήνων...

Ερωτώμενος ειδικά για το ασφαλιστικό, μίλησε για «λάθος» στους χειρισμούς (και όχι στην ουσία των κυβερνητικών προθέσεων), για να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιοποιήσει τη συνδιάσκεψη της ΓΣΕΕ το Σεπτέμβρη, για να προωθήσει τη διαδικασία επιβολής των γνωστών αντιλαϊκών μέτρων με «κοινωνικό διάλογο»...

Κατόπιν αυτών, είναι προφανές ότι οι όποιες παραδοχές από πλευράς του πρωθυπουργού για την ύπαρξη κοινωνικών ανισοτήτων στη χώρα είχαν απολύτως υποκριτικό χαρακτήρα και έγιναν μόνο και μόνο για να προσθέσει ο πρωθυπουργός πως η κυβερνητική πολιτική είναι αυτή που «καταπολεμά» την ανισότητα!

Αστυνομοκρατία

Ο πρωθυπουργός υπήρξε προκλητικός όταν ρωτήθηκε για το κλίμα αστυνομοκρατίας που σάρωσε τη Θεσσαλονίκη τις ημέρες της επίσκεψής του στην πόλη. Κατηγόρησε τους εργαζόμενους οι οποίοι διαδήλωναν, λέγοντας ότι η ερώτηση για την αστυνομοκρατία πρέπει να τεθεί σε όσους έλεγαν ότι θα προβούν σε διαμαρτυρίες και ότι «θα σήκωναν σημαίες» κατά της πολιτικής του! Μάλιστα, σε ερώτημα για το αν θα ακολουθηθούν ιταλικά μέτρα τύπου Γένοβας, ενόψει της Συνόδου της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη, το 2003, απέφυγε επιμελώς να απαντήσει συγκεκριμένα... Νωρίτερα, σχολιάζοντας τις λαϊκές κινητοποιήσεις, είχε κατηγορήσει τους οργανωτές των κινητοποιήσεων και τους φορείς της πόλης ότι «δεν έχουν γνώση των προβλημάτων» ούτε της πόλης τους, ούτε της χώρας!

Ταυτότητες

Κατά τα λοιπά, ο Κ. Σημίτης επανήλθε στο θέμα των ταυτοτήτων, επαναλαμβάνοντας ότι έχει κλείσει, παραπέμποντας στην αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, σε ερώτημα αν θα απαλειφθεί το θρήσκευμα από δημόσια έγγραφα, όπως το απολυτήριο Λυκείου. Ταυτόχρονα, βέβαια, διαβεβαίωσε την Εκκλησία ότι η κυβέρνηση είναι στο πλευρό της για την πραγμάτωση του έργου της, καλώντας τον αρχιεπίσκοπο να πάρει πρωτοβουλία συνάντησης.

Δικομματισμός, όπως... ΔΕΚΑ

Μιλώντας για την υπόθεση με την κρατική χρηματιστηριακή εταιρία ΔΕΚΑ, ανακοίνωσε ότι ο ίδιος ζήτησε από τον Α. Κακλαμάνη να δημοσιοποιήσει το έγγραφο του εισαγγελέα νωρίτερα από την πρώτη ολομέλεια της Βουλής, ώστε να μην υπάρχουν σκιές, όπως είπε. Παράλληλα, όμως, προσπάθησε ήδη να εκδώσει απαλλακτικό πόρισμα για την κυβέρνησή του, λέγοντας ότι αν και «του είναι άγνωστο το περιεχόμενο» του εγγράφου, εντούτοις «αυτό δε σημαίνει τίποτα σε σχέση με πολιτικά πρόσωπα... ούτε προδικάζει ευθύνες, ούτε σημαίνει ότι κάποιοι συμμετείχαν ή ότι έκαναν κάτι μεμπτό». Ταυτόχρονα συντήρησε το δικομματικό καβγά με τη ΝΔ, μιλώντας για «υπεξαίρεση» του εγγράφου.

«Ελληνοποιήσεις» με... Γλύξμπουργκ

Στο ίδιο δικομματικό μοτίβο ενέταξε και την υπόθεση των καταγγελιών της ΝΔ για τις ελληνοποιήσεις, λέγοντας ότι συνιστούν «άλλοθι» για την εκλογική της ήττα και απαντώντας στις κατηγορίες περί «νοθείας», έκανε μια ακόμα «αντιδεξιά πιρουέτα», λέγοντας ότι «τη ΝΔ τη βασανίζει το παρελθόν της του 1961 και δεν μπορεί να αποστεί από τις μνήμες της ΕΡΕ».

Κάπου εκεί αξιοποίησε και την υπόθεση Γλύξμπουργκ, καλώντας τον τέως να επιλέξει επώνυμο για την έκδοση ελληνικού διαβατηρίου και ωσάν να επρόκειτο για κάποιο φλέγον δήθεν ζήτημα, ύψωσε τον τόνο της φωνής για να πει το αυτονόητο, ότι δηλαδή τα πολιτειακά θέματα έχουν λυθεί οριστικά. Δείγμα ότι και ο «τέως» θα ενταχθεί στο γνωστό παιχνίδι των κάλπικων «διαχωριστικών γραμμών».

Διαδοχή, συνέδριο και... Προεδρία

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια διαδοχής, επανέλαβε ότι θα ηγηθεί ο ίδιος του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και θα ανοίξει «όταν έρθει η ώρα» το ζήτημα της διαδοχής του. Παράλληλα δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τις προσωπικές του προθέσεις και για το ενδεχόμενο, εφόσον κερδίσει τις εκλογές του 2004, να μεταβεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας, το 2005, καλώντας τους δημοσιογράφους να του ξαναθέσουν αυτά τα ερωτήματα σε δύο ή τρία χρόνια, αφήνοντας ανοιχτές έτσι τις ερμηνείες για τις αποφάσεις του.

Μιλώντας για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι θα διεκδικήσει «μια καθαρή και δυνατή εντολή» και προκάλεσε όποιον θέλει να αναμετρηθεί μαζί του, λέγοντας ότι χαιρετίζει την υποψηφιότητα οποιουδήποτε για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: χτες ο Α. Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε «ανόητο» το θέμα της αμφισβήτησης του Κ. Σημίτη από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο...).

«Ανασχηματίζω» και... «χαιρετίζω»

Σε ό,τι αφορά στις εσωκομματικές εξελίξεις, ο πρωθυπουργός «χαιρέτισε» και την υποψηφιότητα του Κ. Λαλιώτη για τη θέση του γραμματέα, αφού προηγουμένως του έπλεξε το εγκώμιο. Ανάλογο εγκώμιο έπλεξε και στον Γ. Παπανδρέου, για τον οποίο είπε ότι είναι «ένα στέλεχος που έχει προσφέρει πολλά και δικαιολογείται να έχει φιλοδοξίες» (σ.σ.: Ο υπουργός Εξωτερικών τον ευχαρίστησε χτες «για τα καλά του λόγια»...).

Οσο για τον επικείμενο ανασχηματισμό, είπε ότι δεν υπάρχει επετηρίδα στο ΠΑΣΟΚ και πως όταν έρθει η ώρα, θα εξετάσει το νέο σχήμα του Υπουργικού Συμβουλίου. Πάντως χτες ο Α. Τσοχατζόπουλος εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα του συνεδρίου θα καθορίσουν και το χαρακτήρα του ανασχηματισμού, για να εισπράξει από τον Δ. Ρέππα την απάντηση ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει «από μηδενική βάση».

Ελσίνκι και γερμανικές αποζημιώσεις

Σε ό,τι αφορά στην εξωτερική πολιτική, ο πρωθυπουργός δήλωσε την εμμονή του στο πνεύμα και τις αποφάσεις του Ελσίνκι, σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Για το Σκοπιανό, δε, είπε ότι η κυβέρνηση επιμένει για την τακτοποίηση του θέματος το νωρίτερο δυνατό.

Τέλος στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων κάλεσε όλους να αναμένουν τις τελικές αποφάσεις του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, συμπληρώνοντας ότι η ανακοίνωση του θέματος του κατοχικού δανείου από την κυβέρνηση δε θα γίνει πριν τη δικαστική λήξη της προηγούμενης υπόθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ