Τετάρτη 7 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΗΝ ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Συμφωνίες δισεκατομμυρίων για το ρωσικό κεφάλαιο

Από τις εργασίες του φετινού Φόρουμ
Από τις εργασίες του φετινού Φόρουμ
1-3 Ιούνη πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγ. Πετρούπολης (SPIEF), κάτι σαν το «ρωσικό Νταβός», ένα φόρουμ όπου η ρωσική αστική τάξη, οι μονοπωλιακοί της όμιλοι κλείνουν συμφωνίες και κατοχυρώνουν τη θέση τους στον ανταγωνισμό τους με αμερικανικά, κινεζικά και άλλα μονοπώλια. Ηταν η 21η διοργάνωση και περιελάμβανε μια σειρά από συναντήσεις εκπροσώπων των BRICS (η ένωση των Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας, Νότιας Αφρικής), της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης, αλλά και συναντήσεις με επιχειρηματίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών, ειδικά της Λατινικής Αμερικής, της Καραϊβικής, της Αφρικής.

Στο Φόρουμ κλείστηκαν, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, 475 συμφωνίες επενδύσεων, μνημονίων συνεργασίας και προθέσεων για συνεργασία αξίας 1,8 τρισεκατομμυρίων ρουβλιών (ή 40,9 δισ. δολάρια). Ξεχωρίζουν οι συμφωνίες της γερμανικής χημικής βιομηχανίας «Linde» με τη ρωσική ΤAIF για ένα συγκρότημα εργοστασίων, της «Rosatom» με την Πυρηνική Κρατική Υπηρεσία της Ινδίας, συνεργασίες στις υποδομές ανάμεσα στη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία.

Αυτό που απασχόλησε τα 127 τραπέζια συζήτησης ήταν η αναζήτηση της διαδικασίας ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας, που φυσικά προϋποθέτει το χτύπημα εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, όπως συμβαίνει σε μια σειρά χώρες. Η λεγόμενη «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», με την ψηφιοποίηση της παραγωγής, τη χρήση ρομπότ, ήταν μεταξύ των βασικών θεμάτων, με το ρωσικό αστικό κράτος να δίνει προτεραιότητα στην εφαρμογή της στη δημόσια διοίκηση, τις λεγόμενες «έξυπνες πόλεις» και την υγειονομική περίθαλψη. Βεβαίως, όλα αυτά, στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, αξιοποιούνται από το κεφάλαιο για την κερδοφορία του και δεν αφορούν τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, ακόμα και τις στοιχειώδεις, όπως προστασία από φυσικά φαινόμενα, αξιοπρεπή διαβίωση. Αυτό που ενδιέφερε τους πάνω από 14.000 συνέδρους, εκπρόσωπους επιχειρήσεων, πολιτικούς (πρωθυπουργούς, υπουργούς, αξιωματούχους) από περισσότερες από 143 χώρες, ανάμεσά τους και διευθυντές 700 ρωσικών και 400 ξένων εταιρειών, ήταν η λεγόμενη «βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και της ανάπτυξης των διμερών εμπορικών σχέσεων», ενώ φέτος προσκεκλημένες χώρες που είχαν δικά τους περίπτερα ήταν η Ινδία και η Σερβία. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, είχε και διμερείς συναντήσεις με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντα Μόντι, με τον πρόεδρο της Σερβικής Κοινότητας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ, τον ομοσπονδιακό Αυστριακό καγκελάριο Κρίστιαν Κερν, τον Πρόεδρο της Μολδαβίας Ιγκόρ Ντόντον και τον πρωθυπουργό του Ιρακινού Κουρδιστάν Νεχριβάν Μπαρζανί.

Ο Πούτιν επίσης, μιλώντας σε αμερικανικό δίκτυο, σχολίασε σκωπτικά τις αιτιάσεις για εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές των ΗΠΑ, όπως και την απόφαση αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι χτες το πρωί ρωσικό μαχητικό Su-27 αναχαίτισε αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος τύπου B-52 στη Βαλτική Θάλασσα, «κατά μήκος των ρωσικών συνόρων, πάνω από διεθνή ύδατα και το οδήγησε σε απόσταση ασφαλείας». Επίσης, απομάκρυνση από τον εναέριο χώρο στη θάλασσα του Μπάρεντς έγινε χτες από μαχητικό Μινκ 21 σε αναγνωριστικό αεροσκάφος κατά υποβρυχίων Ρ-3C Orion της Νορβηγικής Αεροπορίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ