Τετάρτη 7 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέο μακελειό με πολλά ερωτήματα ενόψει κάλπης

Σε χτεσινή εκδήλωση προς τιμήν των θυμάτων του νέου μακελειού
Σε χτεσινή εκδήλωση προς τιμήν των θυμάτων του νέου μακελειού
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Νέα δολοφονική επίθεση πραγματοποίησαν αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (3/6), αρχικά με ένα φορτηγάκι στη γέφυρα του Λονδίνου και στη συνέχεια με μαχαίρια εναντίον θαμώνων εστιατορίων και μπαρ της περιοχής Μπόροου, τρεις νεαροί φανατικοί μουσουλμάνοι, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον επτά ανθρώπων και τον τραυματισμό 48 άλλων. Το περιστατικό πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αύριο Πέμπτη, και είναι το τρίτο από την αρχή του χρόνου.

Τα τελευταία 24ωρα η τρομοφοβία κυριαρχεί, το ζήτημα της ασφάλειας αξιοποιείται στην ενδοαστική κόντρα της συντηρητικής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και του σοσιαλδημοκράτη Εργατικού Τζέρεμι Κόρμπιν, τους οποίους οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν σε απόσταση αναπνοής. Η Μέι συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας «Κόμπρα» και σημείωσε ότι «απαιτούνται σκληρές συζητήσεις γενικά για το θέμα της χρηματοδότησης των τρομοκρατών και του εξτρεμισμού. Πρέπει να έχουμε σκληρές συζητήσεις με οποιονδήποτε χρειαστεί», εννοώντας και συμμάχους της Βρετανίας στη Μέση Ανατολή.

Οσο για τους δράστες της επίθεσης, που σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά, ανακοινώθηκε ότι ταυτοποιήθηκαν και είναι ο πακιστανικής καταγωγής Βρετανός Κουράμ Σαζάντ Μπατ και ο Μαροκινολίβυος Ρασίντ Ρεντουάν, που ήταν γνώριμοι των μυστικών υπηρεσιών. Ο πρώτος μάλιστα είχε βιντεοσκοπηθεί στο ντοκιμαντέρ «Τζιχαντιστές της διπλανής πόρτας» του δικτύου «Channel 4» να ξεδιπλώνει μπροστά στην κάμερα τη μαύρη σημαία των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Ενώ ο τρίτος δράστης ήταν ο 22χρονος μαροκινής καταγωγής Ιταλός Γιουσέφ Τζάγμπα, για τον οποίο δεν έγιναν άμεσα γνωστά παρόμοια στοιχεία.

Η Μέι λοιπόν κατηγορείται πως ευθύνεται για την ανεπαρκή αξιοποίηση πληροφοριών για ύποπτους τρομοκράτες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μεταξύ άλλων και επειδή το διάστημα 2010 - 2016, όταν διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών, ήταν υπεύθυνη για τις απολύσεις 20.000 αστυνομικών στο Λονδίνο.

Μέσα σε όλα αυτά, αίσθηση δημιουργεί η προσπάθεια του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιτεθεί στον (πρώτο μουσουλμάνο) δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν, κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποίησε μία «άθλια δικαιολογία» για να εξηγήσει δήλωση που έκανε μετά την επίθεση του Σαββάτου, καλώντας τους Βρετανούς να μην ανησυχήσουν βλέποντας αυξημένη αστυνομική παρουσία στους δρόμους του Λονδίνου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ