Τετάρτη 7 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αντιδράσεις μετά την αποχώρηση Τραμπ από τη Συνθήκη του Παρισιού

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η επιλογή της κυβέρνησης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή Συνθήκη του Παρισιού για τις Κλιματικές Αλλαγές, με στόχο την καλύτερη διαπραγμάτευσή της και την προώθηση των συμφερόντων μονοπωλιακών ομίλων που τον στηρίζουν στον ανταγωνισμό με μονοπώλια άλλων ισχυρών δυνάμεων, προκάλεσε μπαράζ αντιδράσεων όχι μόνο στο εξωτερικό (ΕΕ, Κίνα, Ρωσία κ.α.) αλλά και στο εσωτερικό. Κυρίως από μερίδα του κεφαλαίου που βλέπει περισσότερα περιθώρια κερδοφορίας στις λεγόμενες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και όχι βεβαίως από ευαισθησία για το περιβάλλον.

Το τελευταίο τριήμερο πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις οργανώσεων αλλά και κυβερνητών πολλών αμερικανικών πολιτειών. Μεταξύ αυτών και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Τζέρι Μπράουν, ο οποίος, συμμετέχοντας σε φόρουμ στο Πεκίνο, δήλωσε ότι η απειλή της κλιματικής αλλαγής «μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη από το φασισμό στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου». Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί με το υπουργείο Επιστημών της Κίνας για να δημιουργήσει τεχνολογίες καθαρής Ενέργειας και να εξερευνήσει άλλες ευκαιρίες για εμπόριο και επενδύσεις που επηρεάζουν θετικά το κλίμα. Συμφώνησαν ακόμη να ιδρύσουν τη Συνεργασία Καλιφόρνιας - Κίνας για Καθαρή Τεχνολογία.

Ενδεικτική της κόντρας ανάμεσα σε μονοπώλια και τμήματα του κρατικού μηχανισμού των ΗΠΑ ήταν και η χτεσινή παραίτηση του Αμερικανού πρέσβη στην Κίνα, Ντέιβιντ Ρανκ. Ο Ρανκ δικαιολόγησε την πράξη του με το ότι δεν μπορούσε να υπερασπιστεί την απόφαση του Τραμπ.

Επιπλέον, ο Νεοϋορκέζος δισεκατομμυριούχος και πρώην δήμαρχος Ν. Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ κατέθεσε χτες στον ΟΗΕ επιστολή με τις υπογραφές εκπροσώπων άνω των 1.000 οργανισμών, εταιρειών (π.χ. «Apple», «Google», «Nike») και φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης που διαβεβαιώνουν, υποκριτικά, ότι σκοπεύουν να λάβουν «μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», παρά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ. Επιπροσθέτως, ο Μπλούμπεργκ, προωθώντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ανακοίνωσε ότι το ίδρυμά του «Bloomberg Philanthropies» θα προσφέρει στο γραφείο του ΟΗΕ για το κλίμα το ποσό των 15 εκατομμυρίων δολαρίων, που ισοδυναμεί με τη συνεισφορά που έπρεπε να καταβάλουν οι ΗΠΑ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε χτες και επίσημα ότι επανεξετάζει τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επιδιώκοντας αναμόρφωση του σώματος προκειμένου να περιοριστεί η «χρόνια προκατάληψή του κατά του Ισραήλ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ