Τρίτη 30 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ G7 ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Ο ανταγωνισμός και οι αντιθέσεις φουντώνουν

Από τη συνάντηση των 7 ηγετών στην Ιταλία

Eurokinissi

Από τη συνάντηση των 7 ηγετών στην Ιταλία
Τους σφοδρούς ανταγωνισμούς ανάμεσα στις αστικές τάξεις επιβεβαίωσε η Σύνοδος Κορυφής του G7, των 7 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών (ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία, Ιαπωνία και με τη συμμετοχή της ΕΕ ως συνόλου) που έγινε την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27/5 στην Ταορμίνα της Σικελίας, με την προεδρία να περνάει για τον επόμενο χρόνο στον Καναδά.

Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε από τις δυσκολότερες των τελευταίων χρόνων (έως το 2014 πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία συμμετείχε και η Ρωσία στο G8 αλλά από τότε αποκλείστηκε) γιατί έχουν προκύψει σημαντικές εξελίξεις που διευρύνουν τις ενδοαστικές αντιθέσεις. Τέτοιες είναι η εκλογή της νέας αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, που θέτει υπό αμφισβήτηση τις διεθνείς συμφωνίες που είχε υπογράψει ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, η αντιπαράθεση σχετικά με τη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) και οι συνεχιζόμενες δυσκολίες στην επιδιωκόμενη καπιταλιστική ανάκαμψη, που εξακολουθεί να είναι ασθενική, γιατί δεν έχει επιτευχθεί η αναγκαία για τους καπιταλιστές ελεγχόμενη απαξίωση κεφαλαίου, ζήτημα το οποίο προκαλεί σοβαρές τριβές για το ποια πλευρά, ποιο τμήμα του κεφαλαίου θα βγει με τις λιγότερες απώλειες, με δεδομένες φυσικά την επιδείνωση της ζωής των εργαζομένων σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο και την ένταση της εκμετάλλευσης.

Χαρακτηριστική η κόντρα ΗΠΑ - Γερμανίας

Η έντονη ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση αποτυπώνεται στις δηλώσεις της Αγκελα Μέρκελ, που σχολίασε τα αποτελέσματα του G7 (η συνέντευξη Τύπου της ίδιας, όσο και του Τραμπ, μετά τη Σύνοδο, ματαιώθηκε). Ετσι, μιλώντας στο Μόναχο σε κομματική εκδήλωση σημείωσε: «Οι καιροί όπου μπορούσαμε να βασιζόμαστε πλήρως στους άλλους έχει τελειώσει σε κάποιο βαθμό. Το έζησα αυτό τις τελευταίες μέρες», είπε, και πρόσθεσε: «Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει πραγματικά να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας - φυσικά με φιλικά αισθήματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, για τη Βρετανία και να είμαστε καλοί γείτονες, όπου αυτό είναι δυνατόν με τις άλλες χώρες, ακόμη και με τη Ρωσία. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε μόνοι μας για το μέλλον μας, για τη μοίρα μας ως Ευρωπαίοι».

«Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις για το εμπόριο, η καγκελάριος εμφανίστηκε ικανοποιημένη από το τελικό ανακοινωθέν», τονίζει η καγκελαρία. Σχετικά με τις «άδικες πρακτικές εμπορίου» η Μέρκελ σημείωσε: «Αυτό είναι επίσης προς το συμφέρον της Γερμανίας, όταν πρόκειται για το θέμα του χάλυβα», υποδηλώνοντας τις φθηνές εισαγωγές από την Κίνα. Το ελεύθερο εμπόριο συζητήθηκε επίσης σε διμερή συνάντηση ανάμεσα στην Μέρκελ και τον Τραμπ.

Οπως είπε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους, εξήγησε στον Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνόδου του G7 πως το πλεόνασμα των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών οφείλεται σε λόγους που η Γερμανία εν μέρει αδυνατεί να ελέγξει, ενώ υπογράμμισε επίσης ότι οι γερμανικές άμεσες επενδύσεις στις ΗΠΑ δημιουργούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συσταθεί μια κοινή ομάδα εργασίας επιφορτισμένη με την ανταλλαγή πληροφοριών για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ένα βήμα που για τη Γερμανία στοχεύει να προλάβει τυχόν τιμωρητικές ενέργειες από τις ΗΠΑ.

«Η συνάντηση του G7 είναι μια πολύ, πολύ καλή βάση για τη Γερμανία για τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής του G20 στο Αμβούργο», όπου η Γερμανία θέλει να αποσπάσει μια κοινή δέσμευση για το ελεύθερο εμπόριο.

Τέλος, για την κλιματική αλλαγή η καγκελάριος τονίζει: «Το θέμα της Σύμβασης του Παρισιού είναι τόσο σημαντικό, που δεν μπορεί να γίνει κανένας συμβιβασμός».

Κοινό ανακοινωθέν - ευχολόγιο και υποκρισία

Στο ανακοινωθέν γίνεται αναφορά για «κοινή προσπάθεια» για να οικοδομηθούν «τα θεμέλια της ανανεωμένης εμπιστοσύνης, τόσο προς τις κυβερνήσεις μας όσο και προς τις χώρες μας» (έμμεση έκκληση προς την πλευρά των ΗΠΑ), στη βάση των «κοινών αξιών» της «ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης, της ασφάλειας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ολων αυτών που καταπατούν οι ιμπεριαλιστές στις επεμβάσεις ανά τον κόσμο, αιματοκυλώντας λαούς, διογκώνοντας τα κύματα των ξεριζωμένων από τις πατρίδες τους, κλέβοντας τον πλούτο που παράγουν οι λαοί.

Βεβαίως, επειδή δεν μπορούν να κρυφτούν οι τεράστιες ανισότητες στο εκμεταλλευτικό σύστημα που υπερασπίζονται και οι του G7, αποτέλεσμα της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης και της έντασης της εκμετάλλευσης, κάνουν λόγο για «τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης» που «δεν έχουν μοιραστεί δίκαια», ενώ δήθεν νοιάζονται για την πείνα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ή την «ποιοτική εκπαίδευση και τις αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας», την «ισότητα των φύλων», τη «συνεργασία των πολιτισμών».

Σε ό,τι αφορά τις «συγκρούσεις στον κόσμο», λες και δεν είναι αποτέλεσμα του ανταγωνισμού τους, εμφανίζονται ως οι θεματοφύλακες της «εδαφικής ακεραιότητας», της «πολιτικής ανεξαρτησίας όλων των κρατών» και της «εξασφάλισης της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Αυτοί που αιματοκυλούν εδώ και 6 χρόνια το λαό της Συρίας, αυτοί που συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία των ισλαμιστικών δολοφονικών οργανώσεων τύπου «Αλ Κάιντα», «Ισλαμικού Κράτους», που τις αξιοποίησαν και αξιοποιούν και σήμερα για την προώθηση των σχεδίων τους και των μονοπωλίων τους στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική (Λιβύη) και αλλού, τώρα εμφανίζονται δήθεν ειρηνοποιοί που νοιάζονται για την προστασία των λαών. Βεβαίως, στοχοποιούνται και ανταγωνιστές, όπως η Ρωσία ή το Ιράν, ενώ χρησιμοποιούνται και τα προσχήματα περί «χρήσης χημικών όπλων». Επίσης, οι του G7 συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας για την «αντιμετώπιση των κινδύνων της τρομοκρατίας», για την ενίσχυση των ελέγχων στο διαδίκτυο, ειδικά στο φόντο της πρόσφατης πολύνεκρης επίθεσης στο Μάντσεστερ.

Στο ανακοινωθέν επίσης υπάρχει αναφορά στην κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο, όπου δηλώνεται ότι «η Βόρεια Κορέα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα στη διεθνή ατζέντα και δημιουργεί όλο και σοβαρότερη απειλή στη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα και το καθεστώς μη διάδοσης μέσω της επαναλαμβανόμενης και συνεχιζόμενης παραβίασης του διεθνούς δικαίου». Γίνεται λόγος για τις πυραυλικές δοκιμές, την ίδια ώρα που θεωρείται δεδομένη η δράση των ΗΠΑ, Νότιας Κορέας και των συμμάχων τους που εξοπλίζονται με προηγμένα συστήματα και κάνουν συνεχείς ασκήσεις, που πηγάζουν και από τον ευρύτερο ανταγωνισμό στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού, με την Κίνα και τη Ρωσία.

Η αναφορά στην Ουκρανία και την «ανάγκη πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ» κινείται στο ίδιο επίπεδο στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία, ενώ επιβεβαιώνεται η στήριξη στο αντιδραστικό καθεστώς του Κιέβου. Επαναλαμβάνεται ότι «οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα συνεχίσουν να ισχύουν και μπορεί και να ισχυροποιηθούν ανάλογα με το αν η Ρωσία εφαρμόσει τις συμφωνίες». Επίσης, γίνεται αναφορά «στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» και τις διεκδικήσεις στη Νότια και Ανατολική Κινεζική θάλασσα και τη μη αποδοχή «μονομερών ενεργειών» (έμμεση αναφορά στην Κίνα).

Ανησυχία για την ασθενική ανάπτυξη

Στο σχετικό σημείο για την παγκόσμια οικονομία διαπιστώνεται ότι παραμένει η ασθενική ανάπτυξη και υπάρχουν κίνδυνοι για νέα κρίση ενώ διατυπώνεται η «δέσμευση» να χρησιμοποιηθούν «όλα τα εργαλεία πολιτικής - νομισματικά, φορολογικά και διαρθρωτικά - ατομικά και συλλογικά για την επίτευξη ισχυρής, βιώσιμης, ισόρροπης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης». Ειδικότερα στο ζήτημα των εμπορικών σχέσεων οι «7» επέλεξαν μια διατύπωση που χωράει τα πάντα, δεδομένων των διεκδικήσεων της νέας αμερικανικής ηγεσίας. Σημειώνουν πως «αναγνωρίζουν ότι το ελεύθερο, δίκαιο και αμοιβαία επωφελές εμπόριο και επενδύσεις είναι το κλειδί για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Και προσθέτουν: «Γι' αυτό επαναφέρουμε τη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε τις αγορές μας ανοιχτές, να αντιπαλέψουμε τον προστατευτισμό, πιστοί στην αντιμετώπιση όλων των μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών. Αναγνωρίζουμε ότι όχι πάντα το εμπόριο λειτουργεί προς όφελος του καθενός. Γι' αυτό δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε τις ενδεδειγμένες πολιτικές ώστε εταιρείες και πολίτες να επωφελούνται το μέγιστο από τις ευκαιρίες που προσφέρει η παγκόσμια οικονομία». Η διατύπωση αυτή ήταν προϊόν συμβιβασμού ειδικά με τον Τραμπ, που έθεσε πολλές φορές το ζήτημα της ανισορροπίας στο εμπορικό ισοζύγιο (περισσότερες εισαγωγές από εξαγωγές) με πολλές ισχυρές χώρες (Γερμανία, Κίνα, Καναδά και άλλες). Ειδικά για την Κίνα, γίνεται έμμεσα λόγος για χειραγώγηση νομίσματος, δασμούς, αλλά και τη μείωση των εισαγωγών φτηνού χάλυβα και άλλων βασικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία.

Το βλέμμα στην εκμετάλλευση του πλούτου της Αφρικής

Η εκμετάλλευση του πλούτου της Αφρικής ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα που επιδίωξε να προβάλει η ιταλική προεδρία των «7», ένα πεδίο όπου τα μονοπώλια από τις εφτά χώρες ανταγωνίζονται σφοδρά με την Κίνα και τη Ρωσία. Τη δεύτερη μέρα είχαν προσκληθεί και οι ηγέτες της Τυνησίας, της Αιθιοπίας, του Νίγηρα, της Νιγηρίας, της Κένυας για να παρουσιάσουν εκ μέρους των αστικών τους τάξεων τις «ευκαιρίες» επενδύσεων, δηλαδή εκμετάλλευσης των εργαζομένων και του πλούτου που παράγουν. Αυτή η επιδίωξη «ντύνεται» με πολύ ...πόνο για την πείνα που μαστίζει ειδικά την υποσαχάρια Αφρική και τις συγκρούσεις (που υποκινούν οι ιμπεριαλιστές) και οδηγούν σε εξαθλίωση, φτώχεια και προσφυγιά.

Διαφωνία στο ζήτημα του κλίματος

Σε αυτό το σημείο διατυπώνεται ρητά ότι «οι ΗΠΑ βρίσκονται στο στάδιο της αναθεώρησης των πολιτικών τους για την κλιματική αλλαγή και τη συμφωνία του Παρισιού και, ως εκ τούτου, δεν είναι σε θέση να συμμετάσχουν στη συναίνεση για τα θέματα αυτά», σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες. Η μη δέσμευση των ΗΠΑ στη συμφωνία επιβεβαιώθηκε χτες και αφορά στην επιδίωξη να μην περιοριστεί η βιομηχανική παραγωγή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ