Τρίτη 30 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Αιγυπτιακές επιδρομές σε αντίποινα για τις επιθέσεις σε Κόπτες

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΚΑΪΡΟ.--

Με φόντο την εντεινόμενη διαπάλη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε στρατηγικές περιοχές της Βόρειας Αφρικής για τον έλεγχο σημαντικών ενεργειακών πηγών και δρόμων, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Χασάν Σόκρι, παρουσίασε χτες τις αεροπορικές επιδρομές αιγυπτιακών μαχητικών αεροσκαφών που πραγματοποιούνται στη Λιβύη το τελευταίο τετραήμερο, ως «νόμιμες προσπάθειες» προστασίας του αιγυπτιακού λαού από τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών μετά από εκείνη του «Ισλαμικού Κράτους» στην Ανω Αίγυπτο με αποτέλεσμα το θάνατο 30 Χριστιανών Κοπτών. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, παρουσία των υπουργών Αμυνας αμφοτέρων χωρών.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι η έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη είναι αποτέλεσμα «της παραβίασης αποφάσεων και συμφωνιών του ΟΗΕ» και κάλεσε όλες τις χώρες «να πάρουν τα απαραίτητα μαθήματα και να μην επαναλάβουν στη Συρία ό,τι έγινε στη Λιβύη» μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του τότε Προέδρου, Μουαμάρ Καντάφι, το 2011. Τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες που θα ξεριζώσουν τις ιδεολογίες των τρομοκρατών και ότι θα πρέπει να γίνει ένα «πραγματικά διεθνές μέτωπο κατά της τρομοκρατίας», στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι χώρες «δίχως αποκλεισμούς».

Ωστόσο, κάποιοι Λίβυοι βουλευτές από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που εδρεύει στο Τομπρούκ, δεν συμμερίστηκαν τη θέση του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών πως οι βομβαρδισμοί στις ανατολικές λιβυκές πόλεις Ντέρνα και Νταρ αλ Χάμα έγιναν σε συνεργασία με τις λιβυκές δυνάμεις και το στρατό του ε.α. Λίβυου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ. Σε ανακοίνωσή τους, καταδίκασαν ως παράφορη την παραβίαση των λιβυκών κυριαρχικών δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι η Λιβύη «είναι θύμα και όχι πηγή τρομοκρατίας».

Η κατάσταση, πάντως, νωρίτερα ήταν τεταμένη και στη συνοικία Αμπού Σαλίμ της Τρίπολης της Λιβύης, όπου από το απόγευμα της Παρασκευής έως το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών της δοτής κυβέρνησης του Λίβυου πρωθυπουργού Φαγέτζ Σάρατζ και ισλαμιστών της λεγόμενης πρώην «ισλαμικής κυβέρνησης σωτηρίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ