Τρίτη 30 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ταξιδεύοντας: Ρουσία»

Νίκος Καζαντζάκης, «Ταξιδεύοντας: Ρουσία». Μια εκδήλωση στο πλαίσιο του αφιερώματος που διοργανώνει η «Αλκυονίς New Star», σε Ελληνες δημιουργούς που εμπνεύστηκαν από τη μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση.

Μια παράσταση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Ιούνη, στις 20.00, στην «Αλκυονίδα» (Ιουλιανού 42 - 46) και θα περιλαμβάνει απαγγελίες από τις εντυπώσεις του Καζαντζάκη στη νεαρή ΕΣΣΔ, σε συνδυασμό με μουσικούς ήχους και τραγούδια από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη. Θα απαγγείλουν οι ηθοποιοί Ηλίας Λογοθέτης και Μαρία Ζάχαρη. Τη μουσική θα ερμηνεύσει το μουσικό σχήμα ΕΡΑΝ (Νεκτάριος Παχιάδης, λύρες και τραγούδι, Κυβέλη Σεργίου, τραγούδι και κρουστά, Νεκτάριος Μαρίνος, λαούτο, μπουλγαρί).

Ο Νίκος Καζαντζάκης ταξίδεψε τη δεκαετία του '20 τρεις φορές στην ΕΣΣΔ και οι εντυπώσεις του καταγράφηκαν σε εφημερίδες της εποχής. Μάλιστα, το Γενάρη του 1928 ο Καζαντζάκης μίλησε σε συγκέντρωση στο θέατρο «Αλάμπρα» της Αθήνας για τη Σοβιετική Ενωση, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης που είχε οργανώσει ο Δ. Γληνός. Το αποτέλεσμα είναι να διωχθούν δικαστικά ο οργανωτής, αλλά και οι ομιλητές. Στη διάρκεια της Κατοχής, επεξεργάζεται ξανά τα κείμενα, προσθέτοντας και νέες εντυπώσεις από το τελευταίο του ταξίδι στην ΕΣΣΔ, που ήταν καλεσμένος της σοβιετικής κυβέρνησης για τα 10χρονα της Επανάστασης, και εκδίδεται το βιβλίο «Ταξιδεύοντας: Ρουσία».

Ο Καζαντζάκης μεταφέρει ζωντανά, γλαφυρά όλες τις τεράστιες κοσμοϊστορικές αλλαγές που συντελούνταν στο πρώτο κράτος που οικοδομούσε το σοσιαλισμό. Μιλά για την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τη δικαιοσύνη, τη θέση της γυναίκας, τη θρησκεία και τόσα άλλα. Ο Καζαντζάκης προσπαθεί να γνωρίσει τον τόπο και να κατανοήσει τους ανθρώπους μέσα από την ιστορία και τα δρώμενα της εποχής. Στο «Ταξιδεύοντας: Ρουσία» μας δίνει μια βιωματική αφήγηση με γλαφυρές ταξιδιωτικές περιγραφές, που συνοδεύονται από εναλλαγές από τα βάθη της ιστορίας και την ιστορική πραγματικότητα του παρόντος, με σημεία αναφοράς σημαντικές προσωπικότητες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ