Τρίτη 23 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Με άξονα το κρατικό χρέος στήνουν τα μνημόνια της «επόμενης μέρας»

Με «ατού» τα αντιλαϊκά μέτρα του 4ου μνημονίου συμμετείχε στο χτεσινό Γιούρογκρουπ η κυβέρνηση

Eurokinissi

Με «ατού» τα αντιλαϊκά μέτρα του 4ου μνημονίου συμμετείχε στο χτεσινό Γιούρογκρουπ η κυβέρνηση
Στο ζήτημα του κρατικού χρέους της Ελλάδας και των πλεονασμάτων, και μάλιστα σε ορίζοντα πολλών δεκαετιών, επικεντρώθηκε η χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες, που βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι και αργά χτες το βράδυ, ενώ τα παζάρια συνεχίζονταν και ανάμεσα στους εμπλεκόμενους «παίχτες» με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής «λύσης» ανάμεσα στη γερμανική κυβέρνηση με την πλευρά του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στο τραπέζι έπεφταν διάφορες «εναλλακτικές» προτάσεις σχετικά με το ύψος των «πρωτογενών πλεονασμάτων» στους ελληνικούς κρατικούς προϋπολογισμούς σε βάθος χρόνου, ενδεχομένως μέχρι το 2060, και σε συνδυασμό με τις επιχειρούμενες λεγόμενες «ευέλικτες» ερμηνείες του Συμφώνου Σταθερότητας που ισχύει στην ΕΕ, έτσι ώστε να γεφυρωθούν οι αποστάσεις της Ευρωζώνης, κατά βάση της γερμανικής κυβέρνησης, με τις θέσεις που προβάλλει για τα συγκεκριμένα ζητήματα η πλευρά του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο «Bloomberg», σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, με ρυθμό ανάκαμψης 1,3% στη μακροπρόθεσμη περίοδο και πρωτογενή πλεονάσματα 2,6%, το κρατικό χρέος θα υποχωρούσε κάτω από 60% του ΑΕΠ το 2060, δηλαδή σε «βιώσιμα» επίπεδα.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, με ανάκαμψη στο 1% και πρωτογενή πλεονάσματα στο 1,5%, κατά μέσο όρο, το κρατικό χρέος θα απογειωθεί στο 226% του ΑΕΠ το 2060, θα διαμορφωθεί δηλαδή σε «μη βιώσιμα» επίπεδα...

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, προσήλθε στη χτεσινή συνεδρίαση με αντιλαϊκό «ατού» την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα «προαπαιτούμενα» μέτρα της δεύτερης «αξιολόγησης», τα οποία και επικυρώθηκαν στην πρωινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, ενώ σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, στη συζήτηση για το κρατικό χρέος «υπάρχουν πολλές απόψεις και πολλές τεχνικές λύσεις».

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Προσερχόμενος στη χτεσινή συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, χαρακτηριστικά τόνισε: «Το ΔΝΤ θέλει να κάνει προγνώσεις για την Ελλάδα εν ανάγκη ακόμα και μέχρι το 2070 και μια υπόθεση ανάπτυξης όχι πάνω από 1% για 40 χρόνια», προβλέψεις που «δεν μπορούν να αποδεχτούν οι Ευρωπαίοι, διότι μετά δεν θα είχαν νόημα τα ευρωπαϊκά προγράμματα για την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «νόημα έχει να αναπτυχθεί η Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες, τόσο ώστε να μικρύνουν οι διαφορές της ανταγωνιστικότητάς της με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι να μεγαλώσουν». Οπως είπε, οι θέσεις αυτές δεν ταιριάζουν με τους κανόνες του ΔΝΤ, το οποίο δανείζει για 3-5 χρόνια, ωστόσο «με καλή θέληση θα βρούμε μια λύση».

Σχετικά με «διαφορετικές» θέσεις, που αποδίδονται στον νέο υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, ο Σόιμπλε υπογράμμισε πως «συμφωνούμε σε μεγάλο βαθμό (...) έχουμε μια βασική κατεύθυνση στην ΕΕ, η οποία ανταποκρίνεται και με εκείνη του προεκλογικού αγώνα του νέου Προέδρου».

Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, επανέλαβε ότι η τελική και συγκεκριμένη απόφαση για τα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ληφθεί μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή το 2018, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ θέλει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος και αυτό θα εξεταστεί στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, σημείωσε ότι χρειάζεται ακόμα πολλή προσπάθεια για να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ.

«Κανάλια επικοινωνίας» για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της νεοσύστατης «Ελληνική Παραγωγή - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη» είχε χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, με φόντο τις διεργασίες και τα παζάρια γύρω από το ειδικό βάρος και το ρόλο τμημάτων της εγχώριας βιομηχανίας στο υπό διαμόρφωση «αναπτυξιακό πρότυπο».

Στη σχετική κυβερνητική ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο Γ. Δραγασάκης χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη τη δημιουργία του νέου φορέα» και δήλωσε ότι η κυβέρνηση «αποδίδει στρατηγική σημασία στην ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας και τη θεωρεί βασικό πυλώνα του νέου παραγωγικού υποδείγματος βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης».

Αναφορικά με τη συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας στο ΑΕΠ, τόνισε ότι «χρειάζεται σοβαρή δουλειά για τη διαμόρφωση σύγχρονης, συνεκτικής και αξιόπιστης βιομηχανικής στρατηγικής, καθώς και για αντιμετώπιση διαδεδομένων απόψεων που τείνουν να θεωρούν αυτόν το στόχο είτε μη αναγκαίο είτε ανέφικτο». Σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη, είναι αναγκαία «η αξιοποίηση της γνώσης, η ενσωμάτωση της καινοτομίας, η ενίσχυση της εξωστρέφειας, ο σεβασμός και η αναβάθμιση της εργασίας και της κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας».

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην «ανάπτυξη ενός σταθερού καναλιού επικοινωνίας και στην εδραίωση συστηματικής συνεργασίας για την προώθηση της πολιτικής για τη βιομηχανία και τη μεταποίηση εν γένει».

Οι εκπρόσωποι της «Ελληνικής Παραγωγής» τόνισαν ότι «υπάρχει ισχυρή δυναμική για αύξηση της συμμετοχής της μεταποίησης στο εθνικό προϊόν, μέσα από τη διενέργεια σημαντικών επενδύσεων τα επόμενα χρόνια».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ