Τρίτη 23 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Να μην προσδοκά ο λαός από μία «ματωμένη ανάπτυξη», να οργανώσει την πάλη του

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν «είναι σημαντικό ή όχι, τελικά, να συζητάμε για το χρέος ή δεν έχει και καμία αξία», ο βουλευτής και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, Γ. Γκιόκας έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση στην ΕΡΤ1:

«Σημαντικό για ποιον και θετικό για ποιον, είναι το ερώτημα. Γιατί σήμερα (σ.σ. χτες) το Γιούρογκρουπ καταρχήν θα έρθει να επικυρώσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στη βάση των μέτρων, που ψήφισε η κυβέρνηση. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος του σημερινού Γιούρογκρουπ. Και από εκεί και πέρα η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους. Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι αποκλείουμε να γίνει μια συγκεκριμένη ρύθμιση για το χρέος, μέσω μιας επιμήκυνσης, για παράδειγμα, ενός συμβιβασμού ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ. Γιατί η συζήτηση για το χρέος δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά συνολικότερες αντιθέσεις και ανταγωνισμούς.

Καμία σχέση φυσικά με το πανηγυρικό κλίμα που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση, με όλες αυτές τις γελοιότητες "περί γραβάτας", που μόνο στόχο έχουν να αποσπάσουν την προσοχή από τις συνέπειες των σκληρών μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση. Οπως επίσης ποτέ δεν είπαμε ότι αποκλείουμε να υπάρχει κι ανάκαμψη της οικονομίας. Μετά από 8 - 9 χρόνια κρίσης, με τα μέτρα αυτά που έχουν παρθεί, με την εργασιακή ζούγκλα που έχει διαμορφωθεί και από τους προηγούμενους και από τους σημερινούς, με τις ιδιωτικοποιήσεις, με τη συγκέντρωση της αγοράς σε όλο και λιγότερα χέρια - να σας θυμίσω τη ρύθμιση για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τις συνέπειες που θα έχει για μικρούς αυτοαπασχολούμενους κ.λπ. - βεβαίως και επενδυτές μπορεί να έρθουν και επενδύσεις μπορεί να γίνουν, γιατί οι προοπτικές κερδοφορίας, πάνω σε αυτή τη σκλαβιά, πάνω σε αυτά τα ερείπια εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, είναι μεγάλες.

Ομως, και στη μία περίπτωση, όσον αφορά τη ρύθμιση του χρέους και, στην άλλη, την ανάκαμψη της οικονομίας, υπάρχει ένα κρίσιμο ερώτημα, που πρέπει να απαντηθεί: Αυτό θα είναι σε όφελος του ελληνικού λαού, των εργαζομένων; Θα παρθούν πίσω, δηλαδή, οι 600 μνημονιακοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί; Μήπως δεν θα υλοποιηθούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν μόλις προχτές; Θα πάψει η επιτροπεία, που είναι υποχρεωτική για όλες τις χώρες της ΕΕ, έχουν δεν έχουν μνημόνια; Φυσικά και όχι. Ολα αυτά θα συνεχίσουν να ισχύουν και στη μία και στην άλλη περίπτωση κι όχι απλά θα συνεχίσουν να ισχύουν, θα είναι και η προϋπόθεση για να υπάρχει και ρύθμιση του χρέους και ανάκαμψη της οικονομίας.

Αρα, κατά τη γνώμη μας, το κρίσιμο ζήτημα είναι να μην περιμένει, να μην προσδοκά, ο λαός, από μία "ματωμένη ανάπτυξη". Να οργανώσει τον αγώνα του, την πάλη του. Οι κινητοποιήσεις της προηγούμενης βδομάδας ήταν ελπιδοφόρες, αλλά πρέπει να έχουν διάρκεια, συνέχεια. Οχι μόνο να στρέφονται ενάντια σε μία κυβέρνηση, που υλοποιεί αυτά τα μέτρα, χτες ήταν μια άλλη, αύριο θα είναι μια άλλη, αλλά ενάντια στην εξουσία, την οικονομία, του κεφαλαίου, που για να ανακάμψει πρέπει να οδηγήσει το λαό σε μια μεγαλύτερη χρεοκοπία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάγουν σε «εθνικό στόχο» τη διευθέτηση του χρέους και ζητούν νέες θυσίες από το λαό (2017-05-26 00:00:00.0)
Προαπαιτούμενα για την καπιταλιστική ανάκαμψη τα αντιλαϊκά μέτρα (2014-06-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org