Τρίτη 23 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΧΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Σε εξέλιξη η μεγάλη εξόρμηση του ΚΚΕ

Καρδίτσα
Καρδίτσα
Σε εξέλιξη είναι η πανεξόρμηση με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» που κυκλοφόρησε με τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Χιλιάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ από το πρωί του Σαββάτου «οργώνουν» όλη τη χώρα: Σε σπίτια και τόπους δουλειάς, σε χώρους μόρφωσης και νεολαίας, για να φτάσει παντού το σημαντικό αυτό ντοκουμέντο της ΚΕ.

Η δημοσίευση του κειμένου, 5 μήνες πριν από τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τον Οκτώβρη του 1917, δεν είναι καθόλου πρόωρη. Ολοι οι επόμενοι μήνες θα αξιοποιηθούν από τις Οργανώσεις για να ξεδιπλώσουν μια πολύμορφη πολιτική - πολιτιστική δραστηριότητα. Οι συγκεντρώσεις, οι εκδηλώσεις και ένα πλήθος άλλων πρωτοβουλιών θέμα θα έχουν την επικαιρότητα και την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού. Πολύτιμο στήριγμα σε όλη αυτήν την πολύμηνη δραστηριότητα θα αποτελέσουν τόσο ο «Ριζοσπάστης» με την αρθρογραφία του όσο και η «Σύγχρονη Εποχή» με τις επετειακές εκδόσεις για την Οχτωβριανή Επανάσταση. Μέσα από την ιστορική πείρα της πρώτης, επιτυχημένης κατάκτησης της εργατικής εξουσίας στη Ρωσία του 1917 αναδεικνύεται η δύναμη της πρωτοπόρας εργατικής τάξης. Ταυτόχρονα, η Διακήρυξη της ΚΕ αποτελεί μέρος της μελετητικής προσπάθειας του Κόμματος για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση και τα αίτια της αντεπανάστασης.

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Ο ενθουσιασμός και η μαχητικότητα για τη διακίνηση της Διακήρυξης χαρακτηρίζουν και αυτήν την εξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη». Η συζήτηση των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ περιστρέφεται γύρω από τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης με την οικοδόμηση της δικής της κοινωνίας. «Διαβάστε για το πρώτο εργατικό κράτος, όπου δεν υπήρχε ανεργία, όπου καταργήθηκε η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όπου κανένας δεν μπορούσε να είναι αφεντικό εργαζόμενου...», αναφέρεται σε πολλές συζητήσεις κατά τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη».

Η μεγάλη αυτή εξόρμηση, όπως και η συνέχιση της δραστηριότητας, δίνει την ευκαιρία να απαντηθούν μερικά από τα «παραδοσιακά» ερωτήματα που συναντούν οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες στους τόπους δουλειάς, όπως: «Καλά αυτά που λέτε, αλλά δεν γίνονται», «ο σοσιαλισμός απέτυχε» και πολλά ακόμα. Με τη Διακήρυξη, η κουβέντα αντικειμενικά φτάνει στον πυρήνα της στρατηγικής του Κόμματός μας, που είναι η οργάνωση της πάλης για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Η πειστική απάντηση σε αυτούς τους προβληματισμούς, ειδικά στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, αποτελεί σημαντική προϋπόθεση και για την είσοδό της στην οργανωμένη πάλη, τη διεκδίκηση, τον αγώνα ενάντια στην εργοδοσία, με στόχο την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.

Νίκαια, Πειραιάς
Νίκαια, Πειραιάς
Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ και του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, με αφορμή την εξόρμηση, σημείωσε: «Κοινό στοιχείο, ειδικά στις παραγωγικές ηλικίες και στη νεολαία, είναι το ενδιαφέρον που προκαλεί η συζήτηση για την Οχτωβριανή Επανάσταση, το τεράστιο άλμα που σημείωσε η ανθρωπότητα και βρήκε έκφραση ακόμη και στις κατακτήσεις των εργαζομένων στις καπιταλιστικές χώρες. Η προσπάθειά μας αυτές τις μέρες επιβεβαιώνει ότι απασχολούν ιδιαίτερα οι αιτίες νίκης της αντεπανάστασης, δεμένες με τη σοσιαλιστική προοπτική, ως απόλυτα αναγκαία και επίκαιρη σήμερα, ως τη μόνη ρεαλιστική προοπτική. Δουλεύοντας με τη Διακήρυξη της ΚΕ συνεχίζουμε και σχεδιάζουμε πολύμορφες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ