Σάββατο 20 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΜΙΝ - ΒΩΞΙΤΕΣ ΑΕ»
Ενταση της εκμετάλλευσης με «όραμα» την αύξηση της κερδοφορίας

Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Δελφών, όπου η εργοδοσία παρουσίασε τα επιχειρηματικά της σχέδια

Τα σχέδια της εταιρείας «ΕΛΜΙΝ - ΒΩΞΙΤΕΣ ΑΕ», όπως η ίδια τα παρουσίασε στη δημοτική αρχή και τις παρατάξεις στο δήμο Δελφών, σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση». Σε συνάντηση που έγινε την περασμένη Πέμπτη στην έδρα της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος ανέλυσε το «όραμά» του για το μέλλον της επιχείρησης, καλώντας τους παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης να το στηρίξουν ενεργά και αναζητώντας συμμάχους ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα της περιοχής.

Παράλληλα, η εταιρεία συνεχίζει την προσπάθεια να βάλει στο χέρι το συνδικάτο των εργαζομένων στα μεταλλεία βωξίτη, για να απαλλαγεί από τις διεκδικήσεις του και από τις καταγγελίες για παραβάσεις της εργατικής και μεταλλευτικής νομοθεσίας, για ελλιπή μέτρα υγείας και ασφάλειας, για απολύσεις και καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στην ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το "όραμα" του διευθύνοντα συμβούλου δεν είναι άλλο από αυτό που έχει κάθε καπιταλιστής: Το βάθεμα τις εκμετάλλευσης, η αύξηση των κερδών, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ομίλου στον οποίο ανήκει η συγκεκριμένη επιχείρηση. Η παρουσίαση στοιχείων για την αύξηση της παραγωγής, αλλά και η πρόβλεψη για το 2017 στους 1,5 εκατομμύρια τόνους βωξίτη (300 χιλιάδες τόνους παραπάνω σε σχέση με το 2016), αυτό ακριβώς αποδεικνύουν.

Τι κέρδισαν όμως οι εργάτες με την αύξηση της παραγωγής; Απολύσεις, αλλαγή ατομικών συμβάσεων με δυσμενείς όρους, μειώσεις αποδοχών σε μεγάλο μέρος των εργατών, παράβλεψη μέτρων ασφαλείας που καθυστερούν την παραγωγή, όπως το μηχανικό ξεσκάρωμα στις στοές εξόρυξης, κατάργηση των κατ' έθιμον αργιών, υποχρεωτικές άδειες στο προσωπικό όπως και όποτε βολεύει την εταιρεία για να κερδίσει πολύτιμες για τα κέρδη εργατοώρες κτλ. Δηλαδή αύξηση της παραγωγής, με αντίστοιχη ένταση της εκμετάλλευσης».

Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν στη συγκέντρωση του προσωπικού, που ακολούθησε. Σε αυτή, μετά την παρουσίαση του «οράματός» της, η εργοδοσία «πέρασε κατευθείαν "στο ψητό", απειλώντας ευθέως με απόλυση όποιον δεν συμμερίζεται τους στόχους της εταιρείας, ενώ τους εκφόβισε για ακόμα μια φορά, λέγοντάς τους ότι έξω περιμένει κόσμος που θέλει να δουλέψει».

Στον αντίποδα της τοποθέτησης του εκπρόσωπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τόσο ο δήμαρχος, όσο και οι υπόλοιπες παρατάξεις, εξύμνησαν την «ιδιωτική πρωτοβουλία» και τις «χορηγίες» προς το δήμο και τους υπόλοιπους φορείς. Η παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» προκάλεσε το μένος του διευθύνοντα συμβούλου, ο όποιος χαρακτήρισε ψέματα τα όσα καταγγέλλει το σωματείο και το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας για τις συνθήκες εργασίας στο ορυχείο.

«Οι εργάτες στα μεταλλεία αλλά και ο λαός της περιοχής πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το τι σημαίνει πραγματικά εκμετάλλευση του δημόσιου ορυκτού πλούτου από το μεγάλο κεφάλαιο. Να βγάλει συμπεράσματα για το γεγονός ότι η ανάπτυξη και η ευημερία των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου δεν ταυτίζεται με την ευημερία των εργατών, αυτών που παράγουν τον πλούτο. Αντιθέτως, για να πλουτίζει το μεγάλο κεφάλαιο, οι εργάτες αναγκαστικά σπρώχνονται στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Οι εργάτες πρέπει να καταλάβουν ότι χωρίς τη δική τους απλήρωτη εργασία δεν υπάρχουν κέρδη για τους λίγους, ότι όσο τα μέσα παραγωγής τα έχουν στα χέρια τους οι καπιταλιστές δεν πρόκειται να ικανοποιήσουν τις δικές τους, σύγχρονες ανάγκες», αναφέρει η «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Ποινές» αργίας σε συνδικαλιστές

Στο μεταξύ, το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας και το επιχειρησιακό σωματείο καταγγέλλουν την εκδικητική στάση της εταιρείας «ΕΛΜΙΝ Βωξίτες ΑΕ» απέναντι στον πρόεδρο του σωματείου και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, Γιάννη Κάζο. Η εργοδοσία «τιμώρησε» τον συνδικαλιστή με πέντε μέρες αργία, μια μέρα μετά από την περιοδεία του στα εργοτάξια της επιχείρησης, με την ιδιότητα του μέλους της επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας.

Οπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο, σε ένα από αυτά, «στη στοά 610 - Θέση Κρυσταλλίδι, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η στοά ήταν αξεσκάρωτη, ενώ την ώρα του ελέγχου έπεσε κομμάτι της οροφής με διαστάσεις 1,50 μ. x 0,60 μ., με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η ζωή του ενός από τα τρία μέλη της επιτροπής». Την επόμενη μέρα η επιτροπή συναντήθηκε με στελέχη της εταιρείας για τις διαπιστώσεις του ελέγχου, ενώ ακολούθησε η ποινή στον πρόεδρο του σωματείου, με πρόσχημα ότι δυσφήμησε την εταιρεία με ψευδείς διαδόσεις.

Εκτός από τον έλεγχο στις στοές, την εργοδοσία ενόχλησε και η παρέμβαση του συνδικαλιστή στη συγκέντρωση που είχε καλέσει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Στην ίδια συγκέντρωση, το στέλεχος της εταιρείας απροκάλυπτα απείλησε με απόλυση όσους εργαζόμενους δεν υιοθετούν τους στόχους της εργοδοσίας, λέγοντας μάλιστα ότι όποιου δεν του αρέσει, να γνωρίζει ότι περιμένουν και άλλοι απ' έξω για να πιάσουν δουλειά. Παράλληλα, πριν από μια βδομάδα η εταιρεία προχώρησε σε απολύσεις ακόμα δύο εργαζομένων.

Οπως υπενθυμίζει το Εργατικό Κέντρο, δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία «τιμωρεί» και διώκει συνδικαλιστές. Αντίστοιχη ποινή, για τον ίδιο λόγο, είχε επιβάλει στο παρελθόν και στον αντιπρόεδρο του Σωματείου Χειριστών. Υστερα από προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας, με τη στήριξη του Σωματείου και του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, ο εργαζόμενος δικαιώθηκε και απορρίφθηκε η ποινή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ