Πέμπτη 27 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Βιβλίο
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
  • Από το «Προσκήνιο» κυκλοφόρησαν: Το βιβλίο του Βασίλη Γεωργιάδη «Κωνσταντίνος Π. Καβάφης - Ταξίδι στο πάθος», με πρόλογο του Κώστα Γεωργουσόπουλου και εισαγωγή του Δημήτρη Δασκαλόπουλου (μυθιστορηματική βιογραφία του Αλεξανδρινού ποιητή). Το ιστορικοπολιτικό μυθιστόρημα του γνωστού δημοσιογράφου Γιώργου Λεονταρίτη «Οδός Παυλών 22», με εξώφυλλο και εικονογράφηση του Στάθη.
  • Από το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης κυκλοφόρησε το δοκίμιο του νομικού, δικαστικού, διπλωμάτη, υποδιοικητή της ΕΤ, ιδρυτή του «Συλλόγου προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων» και του «Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού» Μάρκου Ρενιέρη (1815-1897) «Φιλοσοφία της Ιστορίας». Η επανέκδοση της μελέτης αυτής (πρωτοεκδόθηκε το 1841) προλογίζεται από τον καθηγητή Παναγιώτη Νούτσο.
  • Από το «Ινστιτούτο του Βιβλίου» - Α. Καρδαμίτσα κυκλοφόρησαν: Η σημαντική μελέτη του Τεόντορ Ράιναχ «Η ελληνική μουσική», σε μετάφραση Αναστασίας - Μαρίας Γ. Καραστάθη, εισαγωγή - μουσικολογική επιμέλεια Ηλία Γ. Τσιμπιδάρου (μελέτη - εγχειρίδιο για μυημένους). Το βιβλίο κειμένων και κριτικής του νεοελληνικού λόγου του καθηγητή της Σορβόνης Ιμπέρ Περνό «Μετακλασική και νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία» (πρόκειται για κείμενα διδασκαλίας του Γάλλου ελληνιστή και φιλέλληνα που εκδίδονται στη μνήμη του Κ.Θ. Δημαρά). Εισαγωγή - μετάφραση - σχόλια του Σπύρου Ηλ. Σπυρόπουλου.
  • Από το «Εντός» κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα του Ορέστη Ηλιανού «Η έκρηξη».
  • Από τον «Κέδρο» κυκλοφόρησαν: Ενας τόμος κειμένων - μελετών του καθηγητή Δημήτρη Ν. Μαρωνίτη, βασισμένων στα μαθήματά του στο ΑΠΘ, με τίτλο «Ομηρικά μεγαθέματα (Πόλεμος - Ομιλία - Νόστος)». Το θεατρικό έργο του Παναγιώτη Μέντη «Save». Το μυθιστόρημα της Μαρίας Κυριάκη «Σάρκα των ονείρων (Crime fiction)». Το μυθιστόρημα της Αννα Κουίντλεν «Μαύρη στο ξύλο» (μετάφραση Σοφία Ανδρεοπούλου).
  • Από τον Πατάκη κυκλοφόρησαν: Η εργασία των Ντέιβιντ Χόλτον, Πίτερ Μακγκρίτζ, Ειρήνης Φιλιππάκη - Γουόρμπουρτον «Γραμματική της ελληνικής γλώσσας» (μετάφραση Βασίλης Σπυρόπουλος). Το βιβλίο για παιδιά της Λότι Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου «Ποιος θα γράψει για το σκύλο μας;». Το βιβλίο για νέους και ενήλικες του Μαρκ Ο' Σάλιβαν «Αγγελοι χωρίς φτερά» (μετάφραση Ηλίας Μαγκλίνης). Το πολύ όμορφα, με χιούμορ εικονογραφημένο και με σύντομα, περιεκτικά, πληροφοριακά κείμενα «Οικολογικό ημερολόγιο» των Νίκου Μαρουλάκη (εικονογράφηση) και Νίκου Μολυβιάτη (κείμενα).
  • Από το ΤΕΕ - Τμήμα Μαγνησίας κυκλοφόρησε ο πλούσια εικονογραφημένος τόμος «Λίμνη Κάρλα - Η αρχαία Βοϊβηίς (Η αποκατάσταση ενός υγρότοπου στην Ελλάδα από τους σημαντικότερους της Ευρώπης)».
  • Από την «Εμπειρία» κυκλοφόρησε σε επιμέλεια των Σίσσυς Καπλάνη - Διονυσίας Μπάκα ένα «Μουσικό Ημερολόγιο» του 2000 που περιλαμβάνει στίχους και στοιχεία πολλών αγαπημένων ελληνικών τραγουδιών.
  • Ηλία Σιμόπουλου «Οι κήποι του Νοέμβρη» (ποίηση, Αθήνα 1999).
  • Δημήτρη Απ. Σανιδά «Πετρωμένα δάκρυα» (διηγήματα, Αμφισσα, 1999).
  • Γιώργου Καραντώνη «Παράθυρα» (ποιήματα, Εκδόσεις «Πανδώρα»).
  • Λεωνίδα Ε. Οικονομίδη «Οράματα και προσδοκίες» (ποιήματα, Εκδόσεις «Παρασκήνιο»).
  • Κώστα Γιαννακού «Ιερή μοναξιά» (ποιητική αφήγηση, Εκδόσεις «Αλεξίσφαιρο»).

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ