Σάββατο 6 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Εξαγορά από την ARAMCO του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της Βόρειας Αμερικής

Την Πρωτομαγιά, μέρα που η Μέρκελ πραγματοποίησε την επίσκεψή της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 100% της ιδιοκτησίας των μεγαλύτερων διυλιστηρίων των ΗΠΑ και της Βορείου Αμερικής, των διυλιστηρίων «Πορτ Αρθουρ» στο Τέξας, στη σαουδαραβική πετρελαϊκή κρατική εταιρεία ARAMCO. Πέρα από τα διυλιστήρια «Πορτ Αρθουρ» (που δημιούργησε το 1903 η εταιρεία «Texaco» και διυλίζουν σήμερα 600.000 βαρέλια πετρελαίου καθημερινά), η ARAMCO πήρε και 24 μεγάλους σταθμούς διανομής καυσίμων. Το αγλλο-ολλανδικό μονοπώλιο «Shell», που είχε έως τότε, μαζί με την ARAMCO, κατά 50% την ιδιοκτησία των διυλιστηρίων «Πορτ Αρθουρ», δέχτηκε να αποχωρήσει με αντάλλαγμα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, δύο μεγάλα διυλιστήρια στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ και 11 κέντρα διανομής καυσίμων.

Το σαουδαραβικό πετρελαϊκό μονοπώλιο, που είναι από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως, πραγματοποίησε αυτή τη στρατηγική κίνηση στη σκακιέρα της παγκόσμιας αγοράς Ενέργειας με δύο στόχους: α) Να αυξήσει σημαντικά τη χρηματιστηριακή της αξία όταν διαθέσει το 2018 μέρος των μετοχών της σε διεθνή χρηματιστήρια, β) να ελέγξει τη διύλιση, διανομή και κατανάλωση των μεγαλύτερων δικτύων πετρελαίου παγκοσμίως, ώστε να μην εξαρτάται πλέον τόσο πολύ από τις διακυμάνσεις στις διεθνείς τιμές πώλησης «μαύρου χρυσού» και να εκτοπίσει από την αγορά μεγάλους ανταγωνιστές της, όπως π.χ. αυτοί σε Ιράν και Ρωσία.

Το αμερικανικό περιοδικό διπλωματίας και διεθνών εξελίξεων, «Foreign Affairs», παρατηρεί ότι η κίνηση αυτή από τη μεριά της ARAMCO δεν έχει προηγούμενο για τα δεδομένα μεγάλων κρατικών μονοπωλίων, εκτιμώντας πως εντάσσεται στο πλαίσιο εξαγοράς στρατηγικών διυλιστηρίων που έχει ήδη κάνει σε χώρες που εισάγουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδονησία και η Νότια Κορέα. Αυτό το διάστημα, είναι σε εξέλιξη μεγάλα παζάρια για την αγορά μεγάλων διυλιστηρίων σε Ινδία και Μαλαισία...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ