Παρασκευή 21 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Στήριξη στους εργαζόμενους και στα σωματεία ενάντια στην «αξιολόγηση» προσωπικού

Tη στήριξή της στους εργαζομένους του δήμου και στη θέση των σωματείων να απέχουν από κάθε διαδικασία «αξιολόγησης» προσωπικού, με στόχο τη λεγόμενη «κινητικότητα» που ψηφίστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση το 2016, εξέφρασε η δημοτική αρχή Πάτρας, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο δημαρχείο. Σχετική εντολή για αποχή από τη συγκεκριμένη διαδικασία έχει ήδη δώσει ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης. Στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των σωματείων των εργαζομένων του δήμου, που έγινε με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και αφορούσε στην «αξιολόγηση», συμμετείχαν ο δήμαρχος Πατρέων, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ο αντιδήμαρχος Διοίκησης Διονύσης Πλέσσας.

Ο αντιδήμαρχος Διοίκησης στην εισήγησή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Η λεγόμενη αξιολόγηση συνδέεται με το χαρακτήρα του κράτους και το βάθεμα της αντιλαϊκής επίθεσης, αποτελεί δέσμευση του τρίτου μνημονίου και απαίτηση του ΣΕΒ ώστε πιο γρήγορα να περάσουν μια σειρά ανατροπές (σύνδεση μισθού με την παραγωγικότητα, εκχώρηση αρμοδιοτήτων δημόσιου τομέα στο μεγάλο κεφάλαιο, ΣΔΙΤ κ.ά.).

Οι Οργανισμοί και η δομή τους, το μητρώο επιτελικών στελεχών, η "αξιολόγηση", η στοχοθεσία και η κινητικότητα αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο, του νέου "Καλλικράτη", του νέου αναμορφωμένου κράτους.

Η λεγόμενη αξιολόγηση δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε οι ίδιοι και οι δημόσιες υπηρεσίες να γίνουν καλύτερες, σύγχρονες, πιο ποιοτικές στην παροχή αναβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών για τα λαϊκά στρώματα. Ούτε έχει στόχο να εξαλείψει τις αιτίες που δημιουργούν και οξύνουν τα λαϊκά προβλήματα.

Η θέση μας και η στάση μας απέναντι στην "αξιολόγηση" έχει να κάνει με το περιεχόμενο και τους σκοπούς που υπηρετεί. Η "αξιολόγηση", που αυτό το διάστημα προωθεί η κυβέρνηση, έχει σκοπό γενικά να υπηρετήσει τις αντιδραστικές αλλαγές στο Δημόσιο, να ενισχύσει το αστικό κράτος, να το κάνει ακόμα πιο αυταρχικό, πιο επιτελικό, όπως λένε, στην υπηρεσία της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Δεν έχει σκοπό την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ή την εξάλειψη των αιτιών που οδηγούν στην υποβάθμιση αυτών των υπηρεσιών. Δεν είμαστε γενικά ενάντια στην αξιολόγηση, αλλά ενάντια στο συγκεκριμένο περιεχόμενο, στους σκοπούς και τις επιδιώξεις που προωθεί το ταξικό κράτος μέσω της "αξιολόγησης".

Ποτέ ως δημοτική αρχή δεν συμβιβαστήκαμε, και πολύ περισσότερο δεν επιβραβεύσαμε την τεμπελιά, τη ρεμούλα και την κοπάνα. Ποτέ δεν διαμορφώσαμε θέση που να λέει ότι είμαστε ενάντια σε κάθε έλεγχο ενάντια στα εργασιακά καθήκοντα κάθε υπαλλήλου. Οπως επίσης δεν θεωρούμε ότι φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι για τα προβλήματα.

Δεν παραγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα απόδοσης στην εργασία κάποιων δημοσίων υπαλλήλων, όμως γι' αυτά υπάρχει το αντίστοιχο θεσμικό - νομικό πλαίσιο, ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, το πειθαρχικό δίκαιο, αλλά και οι εσωτερικοί κανονισμοί των Οργανισμών».

Από την πλευρά του ο Κ. Πελετίδης, στη σύντομη παρέμβασή του, ανέφερε ότι η δημοτική αρχή στηρίζει τους εργαζόμενους του δήμου και τη θέση των Σωματείων για αποχή από κάθε διαδικασία «αξιολόγησης». Τόνισε ότι ήδη έχει δώσει εντολή για αποχή από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τα Σωματεία των μονίμων υπαλλήλων του δήμου, του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Αχαΐας, του Σωματείου Καθαριότητας, του Σωματείου Οδηγών και του Σωματείου Σχολικών Φυλάκων, οι οποίοι στις τοποθετήσεις τους συμφώνησαν με τη δημοτική αρχή και ενημέρωσαν ότι θα προχωρήσουν σε αποχή από κάθε διαδικασία «αξιολόγησης» σε όλα τα επίπεδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοροϊδία το προσωρινό «πάγωμα» της «αξιολόγησης» (2018-03-16 00:00:00.0)
Μαζική συμμετοχή στην αποχή παρά την ανοιχτή υπονόμευση του αγώνα (2017-10-31 00:00:00.0)
Δεν συμμετέχουμε στη διαδικασία της «αξιολόγησης» (2017-10-11 00:00:00.0)
«Δεν εφαρμόζουμε την απόφαση της κυβέρνησης για αξιολόγηση» (2017-09-30 00:00:00.0)
Αναβλήθηκε η δίκη του δημάρχου Πατρέων (2017-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org