ΤΙΡΑΝΑ.--
Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι μετέβησαν τα τελευταία 24ωρα στην Αλβανία, προωθώντας ευρύτερες γεωπολιτικές επιδιώξεις και μονοπωλιακά συμφέροντα σε βάθος χρόνου. Οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Ολλανδίας Μπερτ Κβέντερς, εμφανίστηκαν τη Δευτέρα στα Τίρανα, ασκώντας πιέσεις στα κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να τα πείσουν πως πρέπει να τερματίσουν την αποχή από τις συνεδριάσεις της βουλής και να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές της 18ης Ιούνη. Ως γνωστόν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρουν τις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις και τις επικείμενες εκλογές, απαιτώντας, από τις 18 Φλεβάρη, την άμεση παραίτηση του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα και το διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες.
Ο Λουλζίμ Μπασά, αρχηγός του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών Ολλανδίας και Γερμανίας, εξηγώντας τους γιατί εντείνει τις πιέσεις για την παραίτηση του πρωθυπουργού Εντι Ράμα. Ο Μπασά επανέλαβε το αίτημά του για το διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, κατηγορώντας τον Ράμα πως δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες πως χρηματοδοτεί μέρος της προεκλογικής εκστρατείας ή προσπαθεί να εξαγοράσει ψήφους με χρήματα από την παραγωγή και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.
Το ίδιο διάστημα βρέθηκε στα Τίρανα ο Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν, που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, και συναντήθηκε στα Τίρανα με την Μαριάμ Ρατζάβι, που είναι πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν (ΡΜΟΙ/ΜΕΚ), μίας οργάνωσης - «ομπρέλα» αντιπολιτευόμενων ιρανικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων «Οι Μουτζαχεντίν Αντίστασης του Λαού του Ιράν», που επιδιώκουν την ανατροπή του σημερινού ιρανικού σιιτικού καθεστώτος στην Τεχεράνη από τη δεκαετία του '80.
Ο Μακέιν συνεχάρη τους «Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν» για την «επιτυχή», όπως εκτίμησε, μετεγκατάσταση στην Αλβανία (από στρατόπεδα κοντά στη Βαγδάτη), που έγινε με μεσολάβηση της κυβέρνησης Ομπάμα, και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τώρα βλέπουμε μία ιρανική κυβέρνηση που επιχειρεί να παρατείνει την επιρροή και την τυραννία της σε όλη τη Μέση Ανατολή. Είναι γεγονός ότι ο (σ.σ. Σύρος Πρόεδρος) Μπασάρ Ασαντ δεν θα ήταν σήμερα στην εξουσία εάν δεν ήταν οι Φρουροί της Ιρανικής Επανάστασης, η βοήθεια του Ιράν και η "Χεζμπολάχ" (του Λιβάνου), που ήρθαν στην Συρία όταν ο Ασαντ ήταν έτοιμος να καταρρεύσει». Ο Μακέιν ευχαρίστησε την Μ. Ρατζαβί, προβλέποντας ότι... «κάποια μέρα το Ιράν θα ελευθερωθεί».
Είναι σημαντικό να παρατηρήσει κανείς πως ο Μακέιν, στο πλαίσιο περιοδείας στα Δυτικά Βαλκάνια που πραγματοποιεί από την περασμένη βδομάδα, επέλεξε να μεταβεί στα Τίρανα όχι για να ασκήσει τις γνωστές πιέσεις που άσκησαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών στην αλβανική αντιπολίτευση ενόψει των αλβανικών βουλευτικών εκλογών του Ιούνη, αλλά για να συναντηθεί με οργάνωση Ιρανών αντικαθεστωτικών, ενώ απομένει ένας μήνας πριν τις κρίσιμες ιρανικές προεδρικές εκλογές της 19ης Μάη. Η παρουσία του στην περιοχή τη δεδομένη στιγμή έχει ιδιαίτερη σημασία με φόντο τα σχέδια της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να οξύνει την κόντρα με το (ανταγωνιστικό γεωπολιτικά στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής) Ιράν. Είτε με αφορμή το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, είτε την (άμεση ή έμμεση) εμπλοκή του σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, την Υεμένη κ.α.
Οι «Μουτζαχεντίν του ιρανικού Λαού» πολέμησαν με όπλα το καθεστώς Χομεϊνί στο Ιράν και αργότερα, μετά τον ιρανο-ιρακινό πόλεμο στα τέλη της δεκαετίας του '80, κατέφυγαν στη Βαγδάτη, όπου παρέμεναν με ασφάλεια, υπό την προστασία του Ιρακινού Προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, έως τα τέλη της δεκαετίας του '90. Εως τότε χαρακτηρίζονταν... τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και δυτικές ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, η στάση της Δύσης απέναντι στο «Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν» και δη στους «Μουτζαχεντίν του Λαού» άλλαξε κατά την ιμπεριαλιστική εισβολή που πραγματοποίησαν το 2003 στο Ιράκ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους...
Το 2009 οι «Μουτζαχεντίν του Λαού» και επίσημα έπαψαν να θεωρούνται από τη Δύση «τρομοκράτες» και μεταφέρθηκαν από τη Βαγδάτη σε περιοχές της Αλβανίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και ορισμένων βορειοευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να αξιοποιηθούν, αργότερα, ως «εργαλείο» εναντίον του Ιράν. Οι περισσότεροι από τους Ιρανούς αντικαθεστωτικούς (πάνω από 2.000) μεταφέρθηκαν στην Αλβανία.