Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος βρίσκεται στην Ιαπωνία, ενώ αμηχανία προέκυψε σχετικά με τις λανθασμένες πληροφορίες για την πορεία του αεροπλανοφόρου «Βίνσον»
Copyright 2017 The Associated |
Ο Πενς μιλάει στο πλήρωμα του αεροπλανοφόρου «Ρόναλντ Ρίγκαν» |
Ο Πενς και στις συναντήσεις του με την ιαπωνική ηγεσία επανέλαβε το σχεδιασμό της διοίκησης Τραμπ, να αναπτύξει έως το 2020 το 60% του συνόλου της πολεμικής ναυτικής δύναμης των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, μια σαφής προειδοποίηση και για τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές στην περιοχή, πρωτίστως την Κίνα και τη Ρωσία. Επίσης, υπογράμμισε ότι «η Ιαπωνία θα έχει ένα μεγαλύτερο ρόλο και περισσότερες ευθύνες στο πλαίσιο της συμμαχίας στα χρόνια που θα ακολουθήσουν». Αναφορά, ταυτόχρονα, έκανε και στη λεγόμενη ελεύθερη ναυσιπλοΐα, αλλά και την ασφάλεια των πτήσεων στη θαλάσσια περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας, μια περιοχή ιδιαίτερα σημαντική γεωστρατηγικά και πιθανά ενεργειακά, ζήτημα που είναι και ο πραγματικός λόγος της όξυνσης του ανταγωνισμού και της κλιμάκωσης των απειλών.
Την ίδια ώρα που εμφανίζεται η συμμαχία ΗΠΑ - Ιαπωνίας, υπάρχει και ανταγωνισμός και η κυβέρνηση Τραμπ θέλει διμερή συμφωνία εμπορίου, που θα «εξισορροπήσει» την ετεροβαρή σήμερα συμφωνία υπέρ των ιαπωνικών μονοπωλίων. Στο ζήτημα έχει ήδη ξεκινήσει σκληρό παζάρι, ενώ ο Πενς, πρώην κυβερνήτης της Ιντιάνα, έχει σχέσεις με πολλές ιαπωνικές επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους εκεί.
Την ώρα που ο Αμερικανός αντιπρόεδρος διαβεβαιώνει για την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ για πολιτική πυγμής, προέκυψε το ζήτημα της λανθασμένης πληροφόρησης σχετικά με τις κινήσεις της αμερικανικής ναυτικής αρμάδας υπό το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson, που υποτίθεται θα βρισκόταν αυτή τη βδομάδα στην Κορεατική Χερσόνησο και τελικά είναι κάπου 3.000 χλμ. μακριά.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωνε την προηγούμενη βδομάδα κλιμακώνοντας τις απειλές ότι η «αρμάδα του» με το αεροπλανοφόρο κινούνται προς την Κορεατική Χερσόνησο. Ομως, το αεροπλανοφόρο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έπλεε στα Στενά Σούντα, κινούμενο αντίθετα με κατεύθυνση προς τον Ινδικό Ωκεανό και τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αυστραλίας.
Η Αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ στον Ειρηνικό μετά την «ασυνεννοησία» σημείωσε ότι η αρμάδα υπό το αναφερόμενο αεροπλανοφόρο έπρεπε να ολοκληρώσει μία εκπαιδευτική δραστηριότητα με ναυτικές μονάδες της Αυστραλίας και μετά θα κινούνταν προς τον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Το όλο θέμα εξηγήθηκε από διάφορους αναλυτές και ΜΜΕ ως δείγμα της κακής επικοινωνίας ανάμεσα στο Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο (υπουργείο Αμυνας), που δημιουργεί πρόβλημα στην αξιοπιστία των ΗΠΑ, ωστόσο η διοίκηση του Ναυτικού το δικαιολόγησε, πως «για λόγους ασφαλείας, δεν γνωστοποιεί τις θέσεις των πλοίων του».
Βεβαίως, το όλο θέμα δεν αλλάζει την ουσία της έντασης της επιθετικότητας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και των συμμάχων του στην περιοχή.
Πάντως, ενδεικτική είναι η χτεσινή τοποθέτηση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, μέσω του εκπροσώπου Τύπου Λου Κανγκ, ότι η χώρα ανησυχεί ιδιαίτερα με τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τις πυρηνικές και πυραυλικές δράσεις της ΛΔ Κορέας και συμπλήρωσε: «Η Κίνα έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, διατηρώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα και επιλύοντας τα θέματα με διάλογο και συζήτηση. Αυτή είναι η σταθερή μας θέση. Γι' αυτό με τη σημερινή σύνθετη και πολύ ευαίσθητη πραγματικότητα στη Χερσόνησο, η Κίνα αντιτίθεται σε κάθε διατύπωση ή δράση που θα μπορεί να κλιμακώσει την ένταση και όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση».
Σχολιάζοντας την έλευση του αεροπλανοφόρου «Βίνσον», ο εκπρόσωπος Τύπου του σινικού ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι πρέπει να επιχειρηθούν κινήσεις αποκλιμάκωσης, αλλά την ίδια ώρα σημείωσε ότι «ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν θετικές και εποικοδομητικές παρατηρήσεις σχετικά με την κατάσταση στη Χερσόνησο, όπως ότι θα χρησιμοποιηθούν όλοι οι ειρηνικοί τρόποι επίλυσης του πυρηνικού ζητήματος».