Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
Βιβλίο
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη της Ανδρου, εκδότρια του περιοδικού «Ανδριακά Χρονικά», αφιερώνει το 31ο τεύχος του στα Πρακτικά του Συμποσίου που πραγματοποιήθηκε στην Ανδρο (Σεπτέμβριος 1999), με θέμα «Ευανθία Καΐρη - Διακόσια χρόνια από τη γέννησή της (1799 - 1999)». Την οργανωτική επιτροπή του συμποσίου αποτελούσαν οι Δημήτριος Ι. Πολέμης, Ειρήνη - Ευανθία Καΐρη, Ειρήνη Δάμπαση και ο συγγραφέας Κυριάκος Ντελόπουλος, παθιασμένος μελετητής των «θησαυρών» που κρύβουν οι δημόσιες βιβλιοθήκες.

-- Ο «Ενάλιος» κυκλοφόρησε στη σειρά «Μεγάλοι Φιλόσοφοι», τις μελέτες των πανεπιστημιακών καθηγητών Αντόνι Γκότλιμπ «Σωκράτης (Ο μάρτυρας της φιλοσοφίας)» και Μπέρναρντ Γουίλιαμς «Πλάτων (Η επινόηση της φιλοσοφίας)». Η σειρά αποτελεί τμήμα της «Ιστορία της Φιλοσοφίας (Από τους Ελληνες μέχρι την Αναγέννηση)», που πρόκειται να κυκλοφορήσει ο «Ενάλιος».

-- Η «Αγρα» κυκλοφόρησε το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο «Χάινερ Μύλλερ «Δύστηνος Αγγελος» (Επιλογή από κείμενα για το θέατρο, ποιήματα και πεζά)». Πρόκειται για αντιπροσωπευτικά κείμενα του πολύπλευρα σημαντικού, πρόωρα χαμένου Ανατολικογερμανού δραματουργού, ποιητή και πεζογράφου, μαθητή του Μπρεχτ, Χ. Μύλλερ. Την εισαγωγή, επιλογή και μετάφραση υπογράφει η θεατρολόγος Ελένη Βαροπούλου. Τα διηγήματα της Βερονίκης Δαλακούρα «Ο πίνακας του Χόντλερ». Τα ποιήματα του Χρήστου Κεραμίδη «Τελευταία υπόσχεση».

-- Ο «Ιωλκός» κυκλοφόρησε το ιστορικό βιβλίο του εκπαιδευτικού, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης του ΔΣΕ Γιώργου Δ. Γκακούλια «Η αθέατη πλευρά του εμφυλίου (Τα τραγικά γεγονότα της 7ης Μεραρχίας του ΔΣΕ)». Το ιστορικό βιβλίο του Βάσου Τσιμπιδάρου «Το 1821 χωρίς δάφνες και στέφανα» (κείμενα και άρθρα Ελλήνων και ξένων μελετητών και απομνημονεύματα πρωταγωνιστών του '21). Τα διηγήματα του Τάκη Σκανάτοβιτς «Το χρονικό μιας διάρρηξης», του Πανίκου Παιονίδη «Εν πτήσει...», της Ανδρεανής Ηλιοφώτου «Κατασκευές».

-- Το «Στάχυ» κυκλοφόρησε την εξαιρετική μελέτη του διακεκριμένου καθηγητή της Ιστορίας της Ευρώπης Γιουτζίν Γουέμπερ «Η συντέλεια του κόσμου (προφητείες, αιρέσεις, χιλιαστικά οράματα)». Μετάφραση Μαριάννα Τζιαντζή.

-- Ο Σαββάλας κυκλοφόρησε: την έρευνα - μελέτη του Σωκράτη Γκίκα «Αρχαία Ελληνικά Ανέκδοτα». Το συλλογικό βιβλίο «Παγκοσμιοποίηση (Αισιόδοξη προοπτική ή απειλή;)» Κείμενα: Τ. Γιαννίτση, Ο. Λαφοντέν - Κ. Μύλλερ, Ν. Τσόμσκι, αρχιεπ. Αναστασίου, Ιγ. Ραμόνε, Ο. Μπεκ,. Ε. Μπιτσάκη, Π. Χιρστ - Γ. Τόμσον κ.ά.

-- Ο Πατάκης κυκλοφόρησε: το μυθιστόρημα της Ανα - Λέενα Χάρκονεν «Ανοιχτές πόρτες» (μετάφραση Μαρία Μαρτζούκου). Τα παιδικά μυθιστορήματα; Σίσσυ Αλατά «Το δέντρο της ζωής» και Επαμεινώνδα Γ. Μπαλούμη «Αργοναύτες».

-- Η «Αγκυρα» κυκλοφόρησε: το μυθιστόρημα της Λιλής Μαυροκεφάλου «Μέρες καυτού καλοκαιριού». Το μυθιστόρημα της Ακακίας Κορδόση «Εμπρησμός» (Μέγα Βραβείο Λογοτεχνίας της Γαλλικής Ακαδημίας). Το μυθιστόρημα της Ειρήνης Βογιατζή - Χαραλάμπη «Πικρό νερό». Το μυθιστόρημα της Τίτσας Πιπίνου «Γυναίκα της σκιάς». Το μυθιστόρημα της Ιωάννας Μπουκουβάλα - Αναγνώστου «Μάρτυρας αγάπης». Το μυθιστόρημα της Ελέν Στρολ «Απειλητικός έρωτας» (μετάφραση Ντίνα Σιδέρη). Το μυθιστόρημα της Κολέτ Γκετζ «Το φίλημα της πεταλούδας» (μετάφραση Ντίνα Σιδέρη).

-- Ο «Μανδραγόρας» κυκλοφόρησε: τα ποιήματα του Κώστα Πάτση «Υπνος, παράθυρα, ταχύτητα, φως». Τα ποιήματα της Αριστέας Παπαλεξάνδρου «Δύο όνειρα πριν». Τα ποιήματα του Γιάννη Αλεξανδρόπουλου «Το στόμα της φάλαινας». Τα ποιήματα του Σταύρου Μίχα «Θηρευτής εκτός ορίων». Το βιβλίο του εξαιρετικού σκηνογράφου - ενδυματολόγου - ζωγράφου Φαίδωνα Πατρικαλάκι «Η αρπαγή του βελούδου (σχέδια και λέξεις)» (μικρά αισθαντικά κείμενα και σχέδια). Τα αφηγήματα του Αλέξανδρου Αραμπατζή «Η ανταρσία της μουστάρδας».

-- Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Στέφανος Παπαδόπουλος (Στέπας Γκρης) εξέδωσε τα βιβλία του: «Παράξενα» (διηγήματα). «Διηγήματα της παλάμης» (διηγήματα). Ο Νίκος Ρείκης» (νουβέλα). «Μπιλ Κλίντον» (ποιήματα). (Διεύθυνση Στέφανου Παπαδόπουλου: Ολύμπου 10, Νίκαια, Πειραιάς).

-- Το «Μεταίχμιο» κυκλοφόρησε: το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του ψυχιάτρου Μαρτέν Βενκλέρ «Η ασθένεια του Σαξ» (μετάφραση Θωμάς Σκάσσης). Το μυθιστόρημα της Σίλια Ρις «Η μικρή μάγισσα» (μετάφραση Πόλη Εμμανουηλίδου).

-- Ο Μπουκουμάνης κυκλοφόρησε τη μελέτη του καθηγητή φιλοσοφίας και ψυχολογίας, πολυγραφότατου συγγραφέα Μορίς Τ. Μασκινό «Υπάρχουν καλές μητέρες;» (μετάφραση Ειρήνη Φρέρη).

-- Το «Αρχέτυπο» κυκλοφόρησε το συλλογικό ιστορικό έργο «Γυναίκες και ιερό» (το οποίο αναφέρεται σε πλήθος μυθικών και επωνύμων γυναικών διαφόρων πολιτισμών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

-- Το περιοδικό «Οδός Πανός» κυκλοφόρησε: το ποιητικό βιβλίο της Λίζας Διονυσιάδου «Εν λευκώ». Το 112ο τεύχος του περιοδικού (Απρίλιος - Ιούνιος 2001) με αφιερώματα στην Κάλλας, το 41ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ.ά.

-- Ο Καλέντης κυκλοφόρησε το βιβλίο του Παναγιώτη Ν. Κρητικού «Η απειλή» (κείμενα).

-- Χρήστος Αναγνωστόπουλος «Η σιωπηρή αναχώρηση των εσπερινών μουσικών» (ποίηση, έκδοση «Το κοινόν των ωραίων τεχνών» Χρ. Αναγνωστόπουλους, Αχαρνών 44), ΤΚ 11143).

-- Στέφανος Κόντης «Το αδιαχώρητο της ερημιάς» (ποίηση, εκδόσεις «Θεάγης») και «Εαυτούς και αλλήλους» (ποίηση, εκδόσεις «Βεργίνα»).

-- Εύη Λαμπροπούλου «Χάπι Λον» (μυθιστόρημα, εκδόσεις «Οξύ».

-- Ο «Περίπλους» κυκλοφόρησε: το μυθιστόρημα της Λιν Φριντ «Ο καθρέφτης» (μετάφραση Τίνα Βουνάση). Το μυθιστόρημα της Τζιν Ανταμς «Στη σκιά της ανωνυμίας» (μετάφραση Σωτήρης Περάκης).

-- Ο «Πόρφυρας». Το καλό λογοτεχνικό περιοδικό της Κέρκυρας στο τεύχος 98 περιέχει αφιέρωμα στον Ν. Καζαντζάκη, μια διένεξη μεταξύ Βολταίρου και Ρουσσώ, βιβλιογραφία των ελληνικών μεταφράσεων έργων του Σαίξπηρ και άλλη ενδιαφέρουσα ύλη.

-- «Διαβάζω» (τεύχος 416) με αφιέρωμα στον Μπαλζάκ, θέμα για την ποίηση του Ρεμπώ, το αστυνομικό μυθιστόρημα και άλλα ενδιαφέροντα περιεχόμενα και βιβλιοπαρουσιάσεις.

-- «Ελληνική Διεθνής Γλώσσα» (περιοδικό του Οργανισμού, για τη Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας. Τεύχος Οκτώβρη - Δεκέμβρη 2000 με αφιέρωμα στην αρχαιοελληνική τεχνολογία).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ