Τρίτη 11 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις σε πολλές πόλεις

Απάντηση στην προσπάθεια παρεμπόδισης του προσκλητηρίου αγώνα που απευθύνουν οι κομμουνιστές ενόψει και του δημοψηφίσματος της Κυριακής

Από την αγωνιστική παρέμβαση του ΤΚΡ στην Κωνσταντινούπολη
Από την αγωνιστική παρέμβαση του ΤΚΡ στην Κωνσταντινούπολη
ΑΓΚΥΡΑ.--

Δυναμική απάντηση στην ένταση της κρατικής καταστολής και της συνολικότερης προσπάθειας εγκλωβισμού του λαού στους ανταγωνισμούς των αστών - μπροστά και στο δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής 16 Απρίλη - έδωσε το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ), με αγωνιστικές παρεμβάσεις που οργάνωσε το Σάββατο 8 Απρίλη σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Οι συγκεντρώσεις και εξορμήσεις έδωσαν απάντηση και στην απόφαση των τουρκικών Αρχών να απαγορεύσουν προγραμματισμένες συγκεντρώσεις του TKP δύο φορές. Επίσης, με σύνθημα «"Οχι", αλλά αυτό δεν αρκεί», το TKP έκανε τη δική του παρέμβαση μπροστά στο δημοψήφισμα για τη μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρικό, καθώς και για άλλες διοικητικές μεταρρυθμίσεις. Με τη δράση του απευθύνει πρόσκληση για ισχυροποίηση της ταξικά προσανατολισμένης οργάνωσης και πάλης των Τούρκων εργαζομένων, όχι μόνο ενάντια στον αυταρχισμό του Ερντογάν, αλλά στο κεφάλαιο συνολικά.

Παρεμβάσεις έγιναν από την Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα, μέχρι τη Σμύρνη, τη Σαμψούντα, τη Μερσίνα, τα Δαρδανέλλια, αλλά και το Ντιγιάρμπακιρ και το Ικόνιο, με τα υλικά του TKP να μοιράζονται πλατιά και μεταξύ άλλων να σημειώνουν ότι «οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ενίσχυση της αστικής κρατικής μηχανής πρέπει να απορριφθούν από την πλευρά των λαϊκών συμφερόντων, με ταυτόχρονη ολόπλευρη ανάπτυξη της λαϊκής οργάνωσης και πάλης ενάντια στην αστική τάξη».

Δυναμώνουν οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί

Κι ενώ οι συγκεντρώσεις του ΚΚ Τουρκίας απαγορεύονται, οι δυνάμεις του κεφαλαίου υψώνουν ολόπλευρα τους τόνους για να στρατεύσουν τα λαϊκά στρώματα στις επιδιώξεις της μίας ή της άλλης μερίδας του κεφαλαίου.

Ετσι, μιλώντας σε συγκέντρωση του κυβερνητικού ΑΚΡ υπέρ του «ναι» στις προωθούμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν υποστήριξε ότι «η Ευρώπη θα πληρώσει για ό,τι έκανε... Το ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα τεθεί εκ νέου στο τραπέζι μετά την 16η Απρίλη». Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «η Ευρώπη καταρρέει» και συνέδεσε την έγκριση των μεταρρυθμίσεων με τη διασφάλιση «μιας μεγάλης Τουρκίας» και της «σταθερότητας».

Πάντως, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για το αποτέλεσμα της κάλπης. Διάφορες δημοσκοπήσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ωστόσο με δεδομένη την όξυνση των ενδοαστικών διεργασιών αλλά και τις σκοπιμότητες που συχνά εξυπηρετούν οι έρευνες, είναι δύσκολο να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι αναποφάσιστοι έχουν μειωθεί κάτω από 10%, ενώ στην κεντρική Τουρκία, στην περιφέρεια της Αγκυρας, το «ναι» έχει ποσοστά μέχρι και 60%. Σε προπύργια του ΑΚΡ, όπως η Καισάρεια, το «ναι» φτάνει ακόμα πιο υψηλά ποσοστά. Στη Σμύρνη, όπου γενικά έχει μεγαλύτερες δυνάμεις το CHP (σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση), το «όχι» προηγείται, ωστόσο ορισμένοι δημοσκόποι επιμένουν πως το ΑΚΡ καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά της ιστορίας του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ