Τρίτη 11 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναμένονται εξελίξεις

Σήμερα η συνέχιση των συνομιλιών για την προώθηση του νέου σχεδίου διχοτόμησης του νησιού

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, η πρώτη που αναμένεται μετά από την «εμπλοκή» που δημιουργήθηκε στα μέσα Φλεβάρη, με φόντο την ευρύτερη όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό που διαμηνύουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, σε όλους τους τόνους, είναι πως οι εκκρεμότητες χρειάζεται να εξεταστούν ως «πακέτο», προμηνύοντας ακόμα σφοδρότερη συνέχιση του παζαριού, που αφορά όχι μόνο την επανένωση της Κύπρου αλλά και το τι θα γίνει με σχεδιασμούς καταρχήν στον κρίσιμο τομέα της Ενέργειας, αλλά και της Ασφάλειας (π.χ. την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας»). Μεταξύ άλλων, το ενδοϊμπεριαλιστικό αλισβερίσι θα δυναμώσει σε διάφορα «μέτωπα», όπως και οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ. Μάλιστα, το Σαββατοκύριακο δυνάμωσαν κι άλλο τα σενάρια γύρω από τη διασφάλιση των «τεσσάρων ελευθεριών» της ΕΕ για την Τουρκία, εφόσον λυθεί το Κυπριακό.

Χτες, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αιϊντε, είχε συνάντηση με τον Ακιντζί, την οποία χαρακτήρισε «εποικοδομητική», και αναμενόταν να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ν. Αναστασιάδη που βρισκόταν στη Μαδρίτη (στη «Σύνοδο Χωρών του ευρωπαϊκού Νότου»).

Το Σαββατοκύριακο, ο Ακιντζί είπε ότι το ψευδοκράτος προσδοκά από τον ΟΗΕ «γεφυρωτικές απόψεις και προτάσεις», προσθέτοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα έρθει στο διάλογο «με καλή θέληση», δεν θα προχωρήσει σε μονομερή βήματα, αλλά και προσδοκά από την ελληνοκυπριακή πλευρά «αποφασιστικότητα και θέληση για λύση». Επανέλαβε, πάντως, ότι η λογική των μηδενικών στρατευμάτων και μηδενικών εγγυήσεων δεν είναι ούτε ρεαλιστική ούτε λογική, όπως και ότι αν τον Ιούλη αρχίσουν γεωτρήσεις χωρίς να έχει υπάρξει λύση, θα προκληθεί ένταση.

Στο μεταξύ, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Τουρισμού, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, είπε χτες ότι οι «προκλήσεις» της Τουρκίας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν «ψύχραιμα, με νηφαλιότητα και σίγουρα πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι», υπογραμμίζοντας ότι «η προσπάθειά μας ήταν και θα συνεχίσει να είναι η ευθυγράμμιση των συμφερόντων (σ.σ. με άλλες χώρες) στην ενεργειακή μας πολιτική».

«Διακρίσεις» για το Ακρωτήρι

Στο μεταξύ, ενδεικτικές της θέσης που έχει η Κύπρος στην ανάπτυξη κρίσιμων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδιασμών είναι οι δηλώσεις που έκανε ο Βρετανός υφυπουργός Αμυνας, Μάικ Πένινγκ, με αφορμή την ολοκλήρωση της ανακατασκευής ενός φθαρμένου διαδρόμου προσγείωσης και απογείωσης στη στρατιωτική βάση που διατηρεί η Βρετανία στο Ακρωτήρι (νότια Κύπρος). Ο Πένινγκ - όπως αναμετέδωσε και ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου - συνέδεσε το αποτέλεσμα των εργασιών με την εξασφάλιση μιας «σύγχρονης, ασφαλούς εγκατάστασης του 21ου αιώνα», που θα είναι «ικανή να υποστηρίζει επιχειρήσεις για τα επόμενα 20 χρόνια και ακόμα παραπέρα». Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «η βασική αεροπορική βάση της Βρετανίας για επιχειρήσεις κατά του Daesh (ISIS) είναι τώρα καλύτερα εξοπλισμένη από ποτέ για να καταπολεμήσει απειλές για την εθνική ασφάλεια» και χαρακτηρίζει τη βάση «πρώτης κλάσης».

Ο ίδιος ο Πένινγκ είπε ότι η βάση στο Ακρωτήρι «δεν είναι απλώς ένα σημείο ανεφοδιασμού ή βάση εκπαίδευσης, αλλά μία αεροπορική βάση με σημασία - είναι στην προμετωπίδα της υποστήριξης των πιο σημαντικών στρατιωτικών επιχειρήσεών μας την τελευταία δεκαετία και παραπάνω, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας εκστρατείας κατά του Daesh». «Η επένδυση σημαίνει ότι η βάση θα συνεχίσει να υποστηρίζει την πλήρη ανάπτυξη των σημερινών και μελλοντικών αεροσκαφών της RAF και εκείνων των συμμάχων μας», πρόσθεσε το Λονδίνο.

  • Η Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής απέρριψε με 22 ψήφους κατά και 13 υπέρ σχέδιο ψηφίσματος που υπέβαλε ο πρόεδρος του «Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών» Γιώργος Περδίκης, για να ζητηθεί η αφαίρεση της τουρκικής σημαίας από τον Πενταδάχτυλο, ως μέτρο καλής θέλησης της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ