Τρίτη 11 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» για 3 μήνες

Με αφορμή τη διπλή βομβιστική επίθεση σε ναούς Χριστιανών Κοπτών σε Αλεξάνδρεια και Τάντα, που προκάλεσαν το θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων

Λίγο μετά την επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας στην Αλεξάνδρεια
Λίγο μετά την επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας στην Αλεξάνδρεια
ΚΑΪΡΟ.--

Στο «γύψο» για τρεις μήνες αποφάσισε να βάλει την Αίγυπτο ο Πρόεδρος της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, με αφορμή τις πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε χριστιανικούς ναούς της Αλεξάνδρειας και της πόλης Τάντα, την Κυριακή των Βαΐων, και φόντο την ανειρήνευτη κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου...

Στο πλαίσιο της κατάστασης «έκτακτης ανάγκης», οι πολιτικές ελευθερίες περιστέλλονται, απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις, τα Μέσα Ενημέρωσης «φιμώνονται» ακόμη περισσότερο μέσω αύξησης της κρατικής λογοκρισίας και ο (πανταχού παρών) αιγυπτιακός στρατός αναπτύσσεται σε καίρια σημεία, όχι μόνο της πρωτεύουσας αλλά και όπου αλλού βρίσκονται «ζωτικής σημασίας υποδομές». Στο πλαίσιο «εκτάκτου ανάγκης» μπορεί να επιβληθεί το επ' αόριστον κλείσιμο καταστημάτων ή και μείωση των ωρών λειτουργίας τους, εάν εκτιμηθεί πως υπάρχουν ενδείξεις «κινδύνου». Αυστηρά μέτρα ελέγχου πάρθηκαν στα σύνορα της Αιγύπτου με γειτονικές χώρες, ενώ έκλεισαν τα σύνορα με το Ισραήλ.

Την υποστήριξή τους στον Αιγύπτιο Πρόεδρο εξέφρασαν, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις κατά Χριστιανών Κοπτών, μεταξύ άλλων ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν, που προειδοποίησε όλους όσοι επιχειρούν την αποσταθεροποίηση της Αιγύπτου και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, που εξέφρασε συλλυπητήρια για τους πάνω από 45 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες, δηλώνοντας την πεποίθηση πως ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Α. Φ. Σίσι «θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τους Χριστιανούς και όλους τους Αιγυπτίους».

Επιπλέον, το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε τις «άνανδρες επιθέσεις» εναντίον δύο εκκλησιών Κοπτών στην Αίγυπτο, παροτρύνοντας τις χώρες του Οργανισμού να συνεργαστούν με την αιγυπτιακή κυβέρνηση «για να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι δράστες των επιθέσεων».

Τα λουτρά αίματος τζιχαντιστών σε Αλεξάνδρεια και Τάντα δεν ακύρωσαν τα σχέδια του Πάπα Φραγκίσκου να μεταβεί στην Αίγυπτο 28 και 29 τρέχοντος μηνός, καθώς αναμένεται να αδράξει την αφορμή για να αυξήσει την επιρροή της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην ισχυρότερη αραβική χώρα. Αλλωστε, η δράση του «Ισλαμικού Κράτους», που ανέλαβε και επίσημα την ευθύνη για τα δύο λουτρά αίματος στην Αίγυπτο, ρίχνει νερό στο μύλο των ιμπεριαλιστών, που αξιοποιούν κάθε αφορμή για κλιμάκωση των μέτρων καταπίεσης και εκμετάλλευσης των λαϊκών στρωμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιθέσεις δείχνουν πως οι τζιχαντιστές επιδιώκουν να εντείνουν τις επιθέσεις τους, παρά τις επιχειρήσεις που συνεχίζει τα τελευταία χρόνια εναντίον τους στη Χερσόνησο του Σινά ο αιγυπτιακός στρατός. Ορισμένοι αναλυτές, μάλιστα, εκτίμησαν ότι οι τζιχαντιστές του «ΙΚ» είναι σε φάση «επέκτασης», παρά τις ήττες που δοκιμάζουν σε σφοδρές μάχες με τον αιγυπτιακό στρατό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ