Παρασκευή 31 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΙΛΚΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Για τις εξελίξεις στην «ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ»

Απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες οι 500 εργαζόμενοι της επιχείρησης

Στις εξελίξεις στην «ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ» στο Κιλκίς, οι οποίες «αποδεικνύουν ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη χτίζεται πάνω στον ιδρώτα και την εκμετάλλευση των εργατών και ότι από αυτή την ανάπτυξη δεν έχουν τίποτα να περιμένουν οι εργάτες», αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Κιλκίς του ΠΑΜΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εταιρεία επεξεργασίας και εμπορίας καπνών έχει αφήσει απλήρωτους εδώ και 5 μήνες τους 500 εργαζόμενους που απασχολεί (οι 300 αποτελούν εποχικό προσωπικό), επικαλούμενη έλλειψη χρηματοδότησης και παύση των εξαγωγών της, ενώ η παραγωγή δεν μειώθηκε, παραγγελίες υπήρχαν, οι αποθήκες ήταν γεμάτες με εμπορεύματα. Οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας από τις 10 Μάρτη. Απλήρωτους έχει αφήσει η επιχείρηση και τους εκατοντάδες καπνοπαραγωγούς από τους οποίους προμηθεύεται καπνά, για τις ποσότητες που παρέδωσαν το 2016.

Ο όμιλος «ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ» έχει παρουσία σε οκτώ χώρες με εργοστάσια και θυγατρικές εταιρείες. Πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας καπνών στον κόσμο, πίσω από τρεις αμερικανικές πολυεθνικές. Μία από τις πιο κερδοφόρες και ανταγωνιστικές εταιρείες παγκοσμίως όλα αυτά τα χρόνια, μείωσε μισθούς, εντατικοποίησε την εργασία, άφησε απλήρωτους τους εργαζόμενους αλλά και τους παραγωγούς - αγρότες, αξιοποίησε όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο όπως διαμορφώθηκε τόσο από τις προηγούμενες όσο και τη σημερινή κυβέρνηση, όπως και το νέο «αναπτυξιακό νόμο» (π.χ. φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, διευκολύνσεις χρηματοδότησης και δανειοδότησης κ.τ.λ.).

Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας «Προνομιούχος ΑΕ Γενικών Αποθηκών Ελλάδος» (ΠΑΕΓΑΕ) έχει δεσμεύσει επεξεργασμένα καπνά του ομίλου μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία που αφορά σε τυχόν ελλείμματα ποσοτήτων καπνού για τις οποίες είχαν εκδοθεί τίτλοι αποθήκευσης. Μέρος αυτών των τίτλων η εταιρεία το χρησιμοποίησε για να πάρει δάνεια, κυρίως από ξένες τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Deutsche Bank.

Να πάρουν οι εργαζόμενοι την κατάσταση στα χέρια τους

Η Γραμματεία Κιλκίς του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να μη στοιχηθούν με τα συμφέροντα της επιχείρησης και τις πρακτικές του εργοδοτικού σωματείου, αλλά να οργανώσουν τον αγώνα τους για τα δεδουλευμένα και την ικανοποίηση των αναγκών τους.

Μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση της επιχείρησης να εξηγήσει τι συμβαίνει, να απαντήσει για όσα ακούγονται σχετικά με την Deutsche Bank, την Εθνική Τράπεζα, την ΠΑΕΓΑΕ, να εξηγήσει γιατί οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, γιατί δεν ανανεώθηκε καμία σύμβαση εργασίας που έληγε στις 7 Μάρτη, να πει γιατί στα "καλά καθούμενα" η επιχείρηση βρέθηκε σ' αυτήν την κατάσταση.

Αντί γι' αυτό, εκπρόσωπος Τύπου της επιχείρησης έχει αναλάβει ο πρόεδρος του σωματείου και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς, Γ. Ιωαννίδης. Και μάλιστα, ενώ υπερασπίζεται την επιχείρηση και την εργοδοσία, δεν λέει κουβέντα για τα δεδουλευμένα των εργατών.

Αποδεικνύεται με τον πιο περίτρανο τρόπο αυτό που όλοι οι εργάτες και οι εργάτριες του εργοστασίου γνωρίζουν από πρώτο χέρι, ότι η διοίκηση του σωματείου τους είναι πέρα για πέρα εργοδοτική. Εδώ και μήνες, για να μην πούμε χρόνια, δεν έχει μπει μπροστά να υπερασπιστεί το παραμικρό δικαίωμα των εργαζομένων, δεν έχει κάνει την παραμικρή κίνηση για να οργανώσει τον αγώνα τους έστω για τους απλήρωτους μήνες εργασίας.

Ειδικά ο πρόεδρος του σωματείου έχει μεγαλύτερες ευθύνες γιατί και ως πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς σιωπά χαρακτηριστικά μπροστά στην απλήρωτη εργασία, στην εργοδοτική τρομοκρατία, ακόμα και στα εργατικά ατυχήματα που δεν είναι καθόλου λίγα το τελευταίο διάστημα στο νομό. Οσες φορές τοποθετήθηκε δημόσια ήταν για να στηρίξει τον έναν ή τον άλλον επιχειρηματία της περιοχής.

Οι εξελίξεις στην "ΚΑΝΠΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ" είναι πέρα για πέρα ανησυχητικές για τους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Πολλά ερωτήματα, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι την ίδια μέρα που έληγαν οι συμβάσεις των συμβασιούχων εργαζομένων, το σωματείο επέλεξε να κάνει ομαδική επίσχεση εργασίας και κάλεσε τους εργαζόμενους να μην πάνε στη δουλειά, ενώ οι παραγωγοί πήγαν στο εργοστάσιο να πάρουν πίσω τον καπνό τους.

Τα διάφορα "τερτίπια" της εργοδοσίας με τη συμβολή της διοίκησης του σωματείου, να δοθεί χαρτί σε κάθε εργαζόμενο με τα χρωστούμενα δεδουλευμένα, είναι στάχτη στα μάτια και κίνηση για να μην υπάρχουν αντιδράσεις. Η ίδια η νομοθεσία "προστατεύει" πρώτα τις τράπεζες και άλλους επιχειρηματίες και στο τέλος τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι είναι πέρα για πέρα εκτεθειμένοι, είτε κλείσει η επιχείρηση είτε επαναλειτουργήσει μετά από ένα διάστημα είτε επαναλειτουργήσει με άλλη επωνυμία ή ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Μπροστά στην προσπάθεια της εργοδοσίας και της διοίκησης του σωματείου να μείνουν οι εργάτες και οι εργάτριες αμέτοχοι ή να στοιχίζονται κάτω από τα συμφέροντα της επιχείρησης, αυτοί είναι αναγκαίο να ακολουθήσουν άλλο δρόμο.

Οι εργαζόμενοι στην "ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ" είναι απαραίτητο να οργανώσουν τον δικό τους αγώνα, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να εμπιστευτούν τους εαυτούς τους, τους συναδέλφους τους, την τάξη τους, να συγκροτήσουν επιτροπή αγώνα και να διεκδικήσουν όλα τα δεδουλευμένα τους.

Να μη συμβιβαστούμε με τη φτώχεια και τη μίζερη ζωή. Δίνουμε μάχη, οργανώνουμε την πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή με βάση την εποχή μας, τον 21ο αιώνα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ