Σάββατο 25 Μάρτη 2017 - Κυριακή 26 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
4η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με επαναστατική αισιοδοξία για τα μεγάλα γεγονότα που είναι μπροστά στην εργατική τάξη και στο Κόμμα

Στιγμιότυπο από τις εργασίες της 4ης Συνδιάσκεψης της ΚΟ Αττικής
Στιγμιότυπο από τις εργασίες της 4ης Συνδιάσκεψης της ΚΟ Αττικής
Πλούσια σε συμπεράσματα και πείρα από την πρωτοπόρα δουλειά των κομμουνιστών στην Αττική, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, που συγκεντρώνει εκατομμύρια εργατοϋπαλλήλους, ήταν η 4η Συνδιάσκεψη της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 18 - 19 Μάρτη, στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό.

Με τη Συνδιάσκεψη της ΚΟ Αττικής ολοκληρώθηκε η εσωοργανωτική εκλογοαπολογιστική διαδικασία για ολόκληρο το Κόμμα μπροστά στο 20ό Συνέδριο. Οι αντιπρόσωποι από τις Τομεακές Οργανώσεις της Αττικής υπερψήφισαν τις Θέσεις της ΚΕ και προχώρησαν στην εκλογή της νέας Επιτροπής Περιοχής, Γραμματέας της οποίας στην πρώτη της συνεδρίαση εκλέχθηκε η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Τις διήμερες εργασίες παρακολούθησε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Τόσο από την εισήγηση της απερχόμενης ΕΠ όσο και από τις δεκάδες τοποθετήσεις αναδείχθηκε η αποφασιστικότητα της Οργάνωσης να ριχτεί στη μάχη με όπλο τη στρατηγική του ΚΚΕ για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την ανάπτυξη της Κοινωνικής Συμμαχίας. Για την οικοδόμηση γερών Κομματικών Οργανώσεων εκεί που χτυπάει η καρδιά της εργατικής τάξης, στους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, στους κλάδους στρατηγικής σημασίας.

Πλούσια πείρα από τις μάχες του Κόμματος

Οι αντιπρόσωποι μετέφεραν πλούσια πείρα από σημαντικές μάχες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, στις οποίες πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές τα τελευταία χρόνια. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι απεργίες των ναυτεργατών, η πολύμηνη δραστηριότητα των σωματείων για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, οι μεγάλες μάχες ενάντια στην κατεδάφιση του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος, με κορυφαίο σταθμό το εργατοαγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα το Δεκέμβρη του 2015, και οι πανεργατικές απεργίες λίγο καιρό μετά την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας, που συνέβαλαν στο τσαλάκωμα της φιλολαϊκής εικόνας που προσπαθούσε να πλασάρει και των ψεύτικων ελπίδων που καλλιεργούσε. Σημειώθηκε χαρακτηριστικά η πολύτιμη συμβολή της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στην αποκάλυψη του πραγματικού χαρακτήρα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφού στο Σύνταγμα πραγματοποιήθηκε από το Κόμμα η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στην πολιτική της το Φλεβάρη του 2015, με αφορμή τη συμφωνία - «γέφυρα» προς το 3ο μνημόνιο.

Ανάμεσα στις σημαντικές προσπάθειες της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ ξεχωρίζει, επίσης, η πρωτοπόρα πολιτική - πολιτιστική δραστηριότητα στο πλαίσιο των γιορτασμών των 100 χρόνων του Κόμματος. Πέρα από τις κεντρικές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν με ευθύνη της ΕΠ, όπως αυτή στη Μακρόνησο, στο ΣΕΦ κ.λπ., πραγματοποιήθηκαν δεκάδες ακόμα από τις ΤΟ. Μάλιστα, η προσπάθεια αυτή συνοδεύτηκε από την ανάδειξη και με ιστορική έρευνα της συμβολής του ΚΚΕ στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης σε συγκεκριμένους κλάδους και περιοχές της Αττικής. Οι πρωτοβουλίες εκτός από θεματικές εκδηλώσεις περιλάμβαναν εκδόσεις λευκωμάτων, DVD, διοργανώσεις εκθέσεων κ.λπ.

Το πιο κρίσιμο ζήτημα, από το οποίο κρίνεται συνολικά η υλοποίηση του σχεδίου της ΚΟ, δεν είναι άλλο από την κομματική οικοδόμηση. Στη Συνδιάσκεψη εκτιμήθηκαν τα βήματα που έχει κάνει η Οργάνωση, η συγκρότηση νέων ΚΟΒ σε εργασιακούς χώρους, η βελτίωση της κοινωνικής σύνθεσης, ενώ τέθηκαν αντίστοιχοι στόχοι για το επόμενο διάστημα για την ανάπτυξη του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Με σχέδιο για την ανασύνταξη του κινήματος και την ανάπτυξη της Κοινωνικής Συμμαχίας

Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης απασχόλησαν οι εξελίξεις στην Αττική στο πεδίο της οικονομίας και οι προτεραιότητες της αστικής τάξης, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η πρόθεσή της να αποτελέσει η περιοχή τον κατεξοχήν κόμβο συνδυασμένης μεταφοράς εμπορευμάτων και διαχείρισής τους καθώς και το βασικό ναυτιλιακό κέντρο. Αντίστοιχα, εξετάστηκαν οι εξελίξεις σε κρίσιμους κλάδους, που αναμένεται με βάση τον αστικό σχεδιασμό να συγκεντρώσουν μεγάλο τμήμα της εργατικής τάξης, όπως οι μεταφορές και η αποθήκευση, οι Κατασκευές, η Ενέργεια, το Φάρμακο, οι βιομηχανίες συναρμολόγησης, ο Επισιτισμός - Τουρισμός, οι Τηλεπικοινωνίες και η Πληροφορική κ.λπ.

Η συζήτηση εντόπισε τις αντικειμενικές δυσκολίες που βάζουν εμπόδια στην ταξική πάλη και στη δράση του Κόμματος αλλά και τις υποκειμενικές αδυναμίες των ΚΟ, που πρέπει να ξεπεραστούν για να ανταποκριθούν με επάρκεια στα σύνθετα καθήκοντα του επόμενου διαστήματος. Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην ενίσχυση των Τομεακών Επιτροπών, στην άνοδο της ικανότητας προώθησης του Προγράμματος του Κόμματος στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, καθώς και στο σταθερό προσανατολισμό όλων των ΚΟ στην κομματική οικοδόμηση στους βιομηχανικούς χώρους, στους κλάδους στρατηγικής σημασίας.

Ιδιαίτερα στάθηκε η κουβέντα στα ζητήματα της ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ως καθήκον που αφορά το Κόμμα, το σύνολο των κομματικών δυνάμεων, την αυτοτελή πολιτική δουλειά τους στο κίνημα.

Ξεχωρίζει, για παράδειγμα, σε αυτήν την κατεύθυνση η προσπάθεια που κάνει η ΚΟ Αττικής να παρακολουθεί τις εξελίξεις σε κάθε κλάδο, ιδιαίτερα στις μεγάλες μονοπωλιακές στρατηγικές επιχειρήσεις, κάτι που «γειώνει» καλύτερα τις κομματικές δυνάμεις με την αντικειμενική κατάσταση αλλά και τις προετοιμάζει για τις εξελίξεις. Ως παράδειγμα μεταφέρθηκε η προσπάθεια μελέτης των εξελίξεων στο λιμάνι του Πειραιά, στη ναυτιλία και στον κλάδο των μεταφορών γενικότερα, όπως επίσης στο Φάρμακο, στον Τουρισμό κ.λπ. Αυτή η προσπάθεια συμβάλλει στην αποκάλυψη της τακτικής της μεγαλοεργοδοσίας, των επιδιώξεών της να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους στους ανταγωνισμούς της.

Εκτιμήθηκε η πορεία του ΠΑΜΕ ως βασικό κριτήριο της ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Τα σωματεία, οι Επιτροπές Αγώνα, το ΕΚ Λαυρίου που συμμετέχει στο ΠΑΜΕ αποτελούν σοβαρή κατάκτηση του κινήματος, για την οποία έχουν πρωτοστατήσει οι κομμουνιστές μέσα από τις μαζικές οργανώσεις της εργατικής τάξης.

Ξεχωριστό καθήκον που απασχόλησε τη συζήτηση είναι η επεξεργασία του σχεδίου παρέμβασης στο κίνημα των μεσαίων στρωμάτων της Αττικής, που είναι ιδιαιτέρως πολυπληθή. Αναδείχθηκε ότι είναι πρωταρχική η ευθύνη των μελών του Κόμματος μέσα από τη δράση τους στο συνδικαλιστικό κίνημα να δυναμώνει η κοινή δράση των δυνάμεων της Κοινωνικής Συμμαχίας σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση του Κόμματος με το κίνημα αναδείχθηκε με διάφορα παραδείγματα ότι η προσπάθεια των κομμουνιστών να πολιτικοποιήσουν την πάλη των εργαζομένων βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση με το σχεδιασμό όλων των άλλων δυνάμεων και της εργοδοσίας, που βάζουν τη δική τους πολιτική γραμμή στα συνδικάτα, στο κίνημα γενικότερα. Μεταφέρθηκαν παραδείγματα που αποτυπώνουν την πολύμορφη παρέμβαση της εργοδοσίας στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα για να τους κρατούν εγκλωβισμένους στη λογική της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Αντίστοιχη είναι η δράση των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που πρωτοστατούν στο να στοιχίζονται οι εργαζόμενοι με τη γραμμή των αφεντικών τους.

Δεν ήταν λίγοι οι αντιπρόσωποι που ανέδειξαν τη σημασία που έχει να μπουν στην ημερήσια διάταξη της πάλης τα ζητήματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Δηλαδή, να πρωτοστατήσουν οι κομμουνιστές για να γίνει οργανικό στοιχείο της δράσης των συνδικάτων, των άλλων μαζικών οργανώσεων του λαού και της νεολαίας η συζήτηση γύρω από τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων, τις ανακατατάξεις ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη, αλλά και η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Σημαντική ήταν η πείρα που μεταφέρθηκε από την προσπάθεια οργάνωσης της πάλης των ανέργων, ένα μέτωπο με ιδιαίτερες δυσκολίες, για το οποίο απαιτείται να δυναμώσουν και να διευρυνθούν η πολύπλευρη δράση και οι πρωτοβουλίες, με διαρκή ανησυχία στη δουλειά των κομμουνιστών ώστε να γίνεται θέμα συζήτησης και δράσης μέσα στα συνδικάτα, στις Λαϊκές Επιτροπές κ.λπ. Αυτή η δράση απαιτείται να εμπλουτίζεται διαρκώς, με διεκδικήσεις για τις οικογένειες των ανέργων, με αντίστοιχες πρωτοβουλίες που θα βοηθούν στην ανακούφισή τους αλλά και στην ένταξή τους στην πάλη.

Ιδιαίτερα απασχόλησε επίσης το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα. Αλλωστε, η Αττική συγκεντρώνει χιλιάδες εγκλωβισμένους σε καταυλισμούς, όπως στο Σκαραμαγκά, στο Ελληνικό, στη Μαλακάσα κ.α. Μεταφέρθηκε πλούσια πείρα από μια δουλειά με πολύ μεγάλες δυσκολίες, με άξονα το γεγονός ότι πλέον το Προσφυγικό περνάει σε νέα φάση, με κύριο χαρακτηριστικό τη μόνιμη διαμονή των χιλιάδων ξεριζωμένων. Επομένως, βασικό θέμα είναι η ένταξή τους στο οργανωμένο εργατικό κίνημα. Η δράση των ΚΟ που μεταφέρθηκε στη Συνδιάσκεψη γύρω από την αλληλεγγύη, την οργάνωση και τη διεκδίκηση ήταν σημαντική. Επίσης και για την πρωτοπόρα συμβολή των κομμουνιστών της Αττικής για να αποκρουστεί η καλλιέργεια κλίματος ξενοφοβίας και ρατσισμού, όπως πρόσφατα προσπάθησε συντεταγμένα με αφορμή τη φοίτηση των προσφυγόπουλων στα σχολεία η Χρυσή Αυγή.

Η Συνδιάσκεψη έκλεισε με τη συναίσθηση ότι τα μεγάλα γεγονότα «είναι μπροστά» για τους κομμουνιστές και την εργατική τάξη, ότι είναι πρώτιστο καθήκον η ολόπλευρη προετοιμασία για να ανταποκριθούν με τόλμη και επάρκεια μέχρι την τελική νίκη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ